4,3 milliárdos beruházás a Homokhátságon: erre költik az elképesztő összeget

MTI   
  Megosztom
4,3 milliárdos beruházás a Homokhátságon: erre költik az elképesztő összeget

Uniós támogatással fejlesztik a hulladékkezelés rendszerét a Homokhátság déli részén, a csaknem nettó 4,3 milliárd forintos beruházás célja, a hulladék mennyiségének csökkentése, az újrahasznosítás arányának növelése - közölte Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) mórahalmi polgármester pénteken. A beruházást bemutató mórahalmi rendezvényen a politikus azt mondta, a fejlesztés költségeiből 3,852 milliárd forintot fedez hazai és uniós támogatás.

A fejlesztés részeként Mórahalmon 1200 tonna éves kapacitású válogatóművet alakítanak ki, valamint lehetőség nyílik a meglévő átrakó állomás fejlesztésére, bálatároló létrehozására, egy 1650 négyzetméteres csarnoképület építésére, melyből 150 négyzetméter szociális épületrészként funkcionálhat. Az érintett 14 településen bevezetik a "három kukás rendszert", vagyis a lakosság külön gyűjti a kommunális, valamint a papír-, műanyag és fémhulladékot, illetve a zöld hulladékot.

A háztartásoknak ezért több mint 35 ezer hulladékgyűjtő edényt osztanak ki, a településeken elhelyeznek 37 konténert, a hulladék szállításához nyolc gépjárművet vásárolnak és beszereznek rakodógépet is. Fejlesztik a jelenlegi mórahalmi és a kisteleki hulladékkezelő-telepeket, további hét településen újrahasználati-központokat alakítanak ki, ezekben azokat az eszközöket gyűjtik össze, melyek még működőképesek és mások számára használhatók. Gondoskodnak a hulladékkezelés során keletkező csurgalékvíz összegyűjtéséről és kezeléséről is - ismertette a fejlesztés részleteit a polgármester. A projekt fontos része a szemléletformálás, a környezettudatos megközelítés további erősítése - közölte Nógrádi Zoltán.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hulladékgazdálkodás

mórahalom

uniós fejlesztés

pályázat

támogatás

gazdaság