Tiszta vizet öntöttek a pohárba: ez lehet a siker kulcsa a hazai mezőgazdaságnak

Agrárszektor   
  Megosztom
Tiszta vizet öntöttek a pohárba: ez lehet a siker kulcsa a hazai mezőgazdaságnak

A magyar mezőgazdaság nincs olyan rossz helyzetben, mint sokan hiszik. Ha a rendszerváltás utáni időszakot is nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy még ahhoz képest is sokkal jobb helyzetben van - erről Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója beszélt az Agrárszektornak.

Az elmúlt tíz évben a magyar mezőgazdaság költségarányos jövedelmezősége igen jó mutatókkal bírt, vagy éppen a területarányos jövedelem, vagyis az egy hektárra eső jövedelem is igen magas számokat mutatott. Ez azonban az elmúlt két évben megváltozott: az energiaárak elmozdulása, illetve részben ebből kifolyólag az inputárak emelkedése miatt.

Emellett nem szabad megfeledkeznünk a tavalyi aszályos időszakról sem. Most egyébként ott tartunk, hogy a terményárak a 2021-es szintre korrigáltak vissza - mondta Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója az Agrárszektornak.

A szakember szerint globális szinten látni kell, hogy a 2023-ra átjövő készletek, illetve az idei betakarítású termények volumene meghaladja a 2022-es szintet. Emellett hatást gyakorol az árakra az is, hogy a fekete-tengeri kikötőkből nem tud feljönni a termény tengeri úton, és nem találja meg a célországait, mint a korábbi években. Ezek mind hatással voltak és vannak arra, hogy a terményárak hol tartanak.

Ettől nem kell nagyon megijedni, mert látható, hogy az érintett országokban, például Ukrajnában már alacsonyabb szinten vannak a terménykészletek, mint az előző két évben. A háború miatt kieső területek miatt a termelés volumene is csökkent, tehát az ukránok sem tudnak már annyi terményt exportpiacra bocsátani, mint korábban

- tette hozzá Szabó Levente.

A vezérigazgató szerint bizalomra ad okot, hogy valahol majd a keresleti meg a kínálati görbe metszeni fogja egymást, és akkor kialakul egy árszint, amely árszinten az ármozgás nem lesz annyira volatilis, mint az elmúlt két évben.

A teljes interjút itt tudod elolvasni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

növény

interjú

mezőgazdaság