Nehéz helyzetbe került a magyar ásványvíz üzem: mi lesz így a legendás gyárral?

HelloVidék   
  Megosztom
Nehéz helyzetbe került a magyar ásványvíz üzem: mi lesz így a legendás gyárral?

Senkinek sem kell a többezer hektoliter ásványvíz palackozására alkalmas balfi üzem. A Balfon lassan két éve leállt az üzem, 2022 nyarán az utolsó palackok is eltűntek az üzletekből, mára már a palackozó tulajdonosait sem találni.

A Pet-Pack Kft. felszámolás alatt áll, egykori vezetői elérhetetlenek, egyikük valószínűleg visszatért hazájába, Lengyelországba. Az üzem látszólag jól ment, főleg, hogy 2012-ben százmilliót, 2013-ban több mint 74 millió forintot nyert fejlesztésekre az uniótól - írja a Telex.

A Dunakeszi központtal bejegyzett Pet-Pack Kft. egyébként a Nemzeti Cégtár szerint összesen hétszer nyert uniós pályázati forrásokat. A táblák részben még ma is ott vannak a falon, csak a forintok gurultak el messzire.

A Pet-Pack Kft. éveken át nagyjából 4,5 milliárd forintos nettó árbevétele 2019-ben 3,1 milliárdra csökkent, a koronavírus pedig tovább csökkentette a forgalmat. 2021-ban már csak 1,7 milliárd volt a nettó árbevételük. Az összeg nagynak tűnik még így is, nyereséget mégsem termelt a kft.

Pedig közben jócskán csökkent a minimálár is: 974 millió volt májusban, szeptemberben már csak 730 millió. A második hirdetményben ráadásul a balfi ásványvíz palackozó üzem és a kapcsolódó ingatlanok, gépek, berendezések mellett a társaság visegrádi telephelyén található gépi berendezései is az ajánlat része.

A felszámoló Auric Válságkezelő Korlátolt Felelősségű Társaság kétszer már meghirdette az üzemet, de nem jelentkezett vevő. A lap megkérdezte, hogy várható-e újabb ajánlat, esetleg csökkenő áron, illetve – miután nagyon jó helyen van az ingatlan – hasznosítható-e a terület más funkcióra is. Az ingatlanra a következő kiírást a Cégközlöny december 21-én megjelenő számában teszik közzé – tudtuk meg a felszámolóbiztostól. A hasznosíthatóságára vonatkozóan a felszámoló külön feltételeket nem szab, azt csak a hatályos jogszabályok korlátozhatják.

A balfi üzem több helyrajzi számon található, az ingatlanokon összesen nyolc kút van. Részben ugyan a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén, Natura 2000 területen helyezkednek el, csodás környezetben. A díszkútnál még ma is meg-megállnak az autók, és utasaik fejüket csóválva olvassák az egyre elmosódottabb feliratot: átmenetileg nem üzemel.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

sopron

ásványvíz

sopron