Megkongatták a vészharangot: hatalmas károkat okoznak a silány magánkutak, valamit tenni kell

HelloVidék   
  Megosztom
Megkongatták a vészharangot: hatalmas károkat okoznak a silány magánkutak, valamit tenni kell

A folyószabályozások, a klímaváltozás és az engedély nélkül fúrt kutak is pusztává teszik a tájat - közölte egy konferencián Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója. De akkor mit lehet tenni?

Nemrégiben - adta hírül a Szon.hu - vízügyi konferenciát rendeztek a nyíregyházi megyeházán, melyen Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója tárta fel a Felső-Tisza vidékének súlyos vízhiányához vezető okokat. Ami a szakember szerint ennek több oka is van, például a folyószabályozás, a klímaváltozás, de külön említette a fúrt kutak ügyét is.

Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Az engedély nélkül fúrt kutak kérdése hosszú ideje foglalkoztatja a lakosságot, s az újabb döntések értelmében bizonyos mélységig nem is kell engedélyt kérniük az embereknek a kutak létesítéséhez. A vízügyi igazgatóság azonban maximálisan ellenzi mindezt, és nagyon jó okunk van ezt tenni.

A szakember szerint sok helyen – köztük a Nyírség számos pontján – nem elegendő a kutakat a talajvíz szintjéig fúrni. A mélyebb talajszinteken úgynevezett vízzáró rétegek vannak, köztük pedig rétegvizek, s ezekkel a kutakkal már a rétegvizeket is megcsapolják.

Emiatt a talajvíz már alsóbb rétegekben is megjelenik, és hiába tárolnánk mi a vizet a felső rétegben, vagy pótolná a természet, ez nem lehetséges, mert a talajvíz egyszerűen elszivárog

– emelte ki Láng István, majd hozzátette: a kútfúrás ezen módja olyan károkat okoz, amiket nem lehet helyreállítani.

Azok a vizes élőhelyek, melyeket a talajvíz táplált, már nem kapnak vizet, a kihalás szélére kerültek. Azon fáradozunk, hogy a jelentős beruházásokkal orvosoljuk ezt a problémát, ám azt tudni kell, hogy még a legjobb létesítményekkel sem sikerülhet mindez egy csettintésre. Többéves folyamatról lesz szó, de a talajvíz nem pótolható gyorsabban

közölte a szakember.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kút

víz

vízügy

klíma

szárazság

fúrt kutak