Kellemetlen meglepetés: 24 ezer tanárt valahogy kifelejtettek a béremelésből

HelloVidék   
  Megosztom
Kellemetlen meglepetés: 24 ezer tanárt valahogy kifelejtettek a béremelésből

Aggódik a pedagógus szakszervezet, ugyanis azok a tanárok, akiknek a bruttó bérük már eléri a rendeletben meghatározott minimumértékeket, mert például több évtizede a pályán vannak, jó eséllyel semmilyen emelést nem fognak kapni. Ráadásul 24 ezer tanár kimaradhat a béremelésből, a kormányrendeletben ugyanis nincs szó a szakképzésben dolgozókról.


 

A béremelésről szóló, január 1-jén hatályba lépett kormányrendelet nem tér ki a szakképzési oktatókra, akik így nem részesülhetnek a pedagógusoknak megígért, átlagosan 32,2 százalékos januári emelésből - közölték a Népszavával a pedagógus szakszervezetek vezetői. Hozzátették: a pedagógusok részben EU-s forrásból megvalósuló béremelésével kapcsolatos EFOP Plusz uniós programban sincs benne a szakképzés.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy az említett fizetésemelés a tanárokra, az óvónőkre és a szakképzésben oktatókra is vonatkozni fog.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint valamennyi béremelésre számíthatnak majd a szakképzésben oktatók is, de ennek részletei még egyáltalán nem ismertek. A szakszervezetek ügyvivői a 32,2 százalékos emeléssel kapcsolatban elmondták,

ami nettóban, kedvezmények nélkül 351,6 ezer forintot jelent. A Pedagógus I. fokozatba tartozók bére 28 százalékkal nőhet, nettó 357,7 ezer forintra, a Pedagógus II. fokozatba tartozóké pedig nettó 369 ezerre.

állítják a szakszervezeti vezetők.

A PSZ elnöke, Totyik Tamás szerint ezzel együtt jelentős béremelésről van szó, különösen a pályakezdők esetében, de a kormány ígéretével szemben 2024-ben a diplomás átlagbér 72 százalékát még mindig nem fogják elérni a tanári fizetések, ugyanis ehhez bruttó 700 ezer forint körüli átlagfizetés kellene.

Totyik azt is elmondta, a január 31-ére tervezett tanársztrájk későbbre tolódhat attól függően, a gyakorlatban hogyan valósul meg a kormány által megígért béremelés.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pedagógus

pedagógus bérek