Megújulnak a NAK szolgáltatásai 2024-ben: így segítik idén a magyar gazdákat

HelloVidék   
  Megosztom
Megújulnak a NAK szolgáltatásai 2024-ben: így segítik idén a magyar gazdákat

A laborszolgáltatások, a mezőgazdasági biztosítás, valamint a különböző képzések terén is számos szolgáltatással segítette tagságát az elmúlt évben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Az elmúlt évben is számos szolgáltatással segítette tagságát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). 2023-ban több változás is érintette a NAK Nonprofit Kft. egyik alaptevékenységének számító laborszolgáltatást. Megújultak a szerződések és a folyamatok a partner laboratóriumokkal, illetve a szolgáltatás támogatására új ügyviteli rendszert vezettek be. Az új szoftver rugalmas keretek között képes lekövetni az újabb és újabb szolgáltatásokat, így lehetővé válik a gazdálkodói igények gyors lereagálása.

NAK szolgáltatások

A NAK laborszolgáltatásai továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a tagság körében, ahogyan az eredményekre épülő tápanyag-gazdálkodási tervek készítése is. Az elmúlt évben több, mint 6600 minta érkezett be laborvizsgálatra, míg tervet 3270 parcellára készítettek el a NAK szakemberei. A 2022 őszén indított permetezőgép műszaki felülvizsgálat továbbra is népszerű, a gépek sikeres vizsgáztatása folyamatosan zajlik az ország egész területén. Ezen szolgáltatás révén nem csupán addig elérhetetlen helyeken sikerült támogatást nyújtani a gazdáknak a jogszabályi megfelelésben, hanem pénzt is takarít meg a gazdáknak.

Elektronikus gazdálkodási napló

Az újonnan bevezetett elektronikus gazdálkodási napló (eGN) számos kihívást és bizonytalanságot hozott magával a termelők körében, melynek jogszabályi és szoftveres keretei még a mai napig egyaránt változnak. A NAK ugyanakkor kötelességének érzi, hogy a lehetőségekhez mérten ezen a téren is a gazdák rendelkezésére álljon. A kamara négy vármegyében tesztjelleggel elindította az eGN adatszolgáltatásra irányuló szolgáltatását, mely eredményeire és tapasztalataira építve 2024-től már országos hálózatán keresztül támogathatja a termelőket.

A gazdálkodók a mezőgazdasági biztosítással kapcsolatos ügyekben is számíthatnak a kamarára. A NAK Biztosításközvetítő Kft. több mint 100 megyei kollégával áll megbízási szerződésben. A cél az országos lefedettség, hogy minden vármegyében rendelkezésre álljon biztosításközvetítő, akinél releváns növénybiztosítást köthetnek a termelők. A NAK Biztosításközvetítő Kft. minden, a Magyarországon mezőgazdasági biztosítással foglalkozó biztosító társasággal (4 db) szerződéses kapcsolatban áll. A NAK Biztosításközvetítő Kft-vel való elégedettséget jelzi a szegmensben való magas részesedés.

Online biztosításfejlesztés

Az idén az online biztosítási felület fejlesztése kerül középpontba, emellett várhatóan további, mezőgazdaságban található kockázat fedezésére szolgáló biztosítási termékkel – vagyon, állat, mezőgazdasági gép, drón – bővül majd a paletta.

A NAK Nonprofit Kft. szolgáltatásai között 2022-től aktívan szerepel a kislétszámú, nemzetközi tanulmányutak teljeskörű szervezése és lebonyolítása, mely a kamarai tagok részére nyújt betekintést új és modern technológiák megismerésére vagy a meglévők fejlesztésére. Az elmúlt évben három ilyen utat szervezett a kamara (USA-Texas, USA-Georgia, Egyiptom), melyen különböző ágazatókból érkező gazdálkodók értékes szakmai tudást és kapcsolatokat szerezhettek, növelve ezzel a magyar mezőgazdasági termelés eredményességét. A nagy érdeklődésre tekintettel idén is lehetőséget biztosítunk tagjainknak hasonló utakon való részvételre.

Lezárultak a felnőttképzések, tájékoztatás

A Kamara felnőttképző intézménye 2023-mal lezárta 2019-ben indult két felnőttképzési pályázatát, de bízunk benne, hogy az idei évben tovább folytathatjuk az agrárgazdasági képzések megvalósítását.

2023. szeptemberében új névvel, formában és struktúrában jelent meg első alkalommal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai munkáját havi rendszerességgel bemutató NAK Tájékoztató. A NAK Tájékoztató 16 témakör információit, ágazati összefoglalóit dolgozza fel ABC sorrendben. Az összeállított anyagban külön fejezetet kapnak a vármegyei beszámolók, valamint a vármegyéktől beérkezett szakmai kérdések és válaszok. A pozitív visszajelzések eredményeként októbertől a NAK összes munkavállalóján és tisztségviselőjén felül már a TAB hálózat tagjai és az Országos- és Vármegyei küldöttek is megkapják a tájékoztatót.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

nak

nemzeti agrárgazdasági kamara

gazdaság

mezőgazdaság

szolgáltatás