Ledózerolnák a Balaton melletti kísértetfalut: eddig 670 millió forintot költöttek rá

24.hu   
  Megosztom
Ledózerolnák a Balaton melletti kísértetfalut: eddig 670 millió forintot költöttek rá

A 24.hu-nak közérdekű adatigényléssel sikerült megtudnia, mekkora összeget fizetett ki a balatonfüredi önkormányzat annak a nagyjából 35 kistulajdonosnak, akitől kisajátítási eljárás során szerezték meg az ingatlanjukat. Eszerint 670 millió forintot fizettek a város egyik legértékesebb területéért.


 


 

A füredi önkormányzat hosszú ideje rendezni szerette volna az évek óta elhagyatott görög falu sorsát, ehhez viszont nagyjából 35, a területen kisebb üzlettel rendelkező tulajdonossal kellett volna megállapodnia, ám ez nem sikerült. A város ezért a terület egy részének kisajátításáról döntött - írta a 24.hu.

A lap tavaly szeptember végén küldte el az eljárással kapcsolatos közérdekű adatigénylést az önkormányzatnak, de a városvezetéstől nem kaptak választ a törvényi határidőn belül arra, hogy kinek, mekkora összeget fizettek a kisajátítás során. Ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultak, ez a lépés pedig megtette a hatását: az önkormányzat ugyanis decemberben átküldött egy listát, amelyen a kistulajdonosoknak az igazságügyi szakértő által megállapított és kifizetett ár látható.

A táblázatból kiderül, hogy

Összesen 46 tétel szerepel a dokumentumban, de egy családnak sok esetben több ingatlanja is volt.

A kisajátítási eljárás során egy szakértő felbecsülte az ingatlanok árát, a megállapított összegeket viszont a tulajdonosok jelentős része kevesellte, így bíróságra mentek. A pereket azonban sorra elveszítették, ezért nem maradt más választásuk, mint beletörődni abba, hogy csak néhány millió forinttal kaptak többet annál, mint amennyiért harminc évvel ezelőtt vásárolták az ingatlant.

A kisajátítási eljárás során az önkormányzat által kifizetett legmagasabb összeg 8,7 millió forint volt, a legalacsonyabb 1,6 millió forint – derül ki a közérdekű adatigénylésre érkezett válaszból.

A kisebb üzlettel rendelkező tulajdonosok 17 százaléknyi részt birtokoltak a területből, az önkormányzatnak volt még további 41 százalékos tulajdonrésze. Ez azonban még mindig csak 58 százalék, így az önkormányzatnak a terület teljes megszerzéséhez még valakivel meg kellett állapodnia. Az önkormányzat kérdésünkre elárulta, hogy a fennmaradó terület birtokosa az Annagora Market Kft. volt, mely a Masped Zrt. tulajdonában áll.

Tulajdonukat az önkormányzat 430 452 000 forintos áron vásárolta meg. Az árat szintén szakértő állapította meg

– áll a fideszes Bóka István polgármester válaszában.

Az önkormányzat így összesen 670 millió forintot költött a görög falu területének megszerzésée. Pontosabban, a terület egy részének megszerzésére.

És hogy mi lesz itt?

Korábban a lap az önkormányzattól azt a választ kapta, hogy „a terület rehabilitációja érdekében az önkormányzat a helyi építési szabályzat módosításával részben egy nagyléptékű közpark, részben lakóterület funkciót szán hosszú távon a területnek.”

Fotó: MTI

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balatonfured

görögfalu