Hiába a tiltakozás, a kormány nem adja fel: folytatja a Fertő tavi gigaberuházást

Népszava   
  Megosztom
Hiába a tiltakozás, a kormány nem adja fel: folytatja a Fertő tavi gigaberuházást

Újabb fordulat a Fertő tóra tervezett óriásberuházás ügyében: harmadjára is megadta a környezetvédelmi engedélyt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal a Fertő tavi óriásberuházáshoz - írta a Népszava.

Eddig már két alkalommal – a Greenpeace és helyi civilek beadványa nyomán – a bíróság elkaszálta a kormányhivatal engedélyeit, másodjára tavaly szeptemberben, a többi között azért, mert komolytalan, rövid határidőkkel adták ki az engedélyt. De így is hajthatatlan a kormányhivatal, ismét néhány hét után jutott arra, hogy a Natura-2000-es védelem alá eső tópart 77 hektárján százszemélyes szálloda, óriásparkoló, óriáskikötő és 26 házas apartman épüljön - írta a Népszava.

Ahogy a lap megjegyzi, a kormány már finomítana a beruházás korábbi tervein: Míg az eddigi pereket a Greenpeace közösen vitte a Fertő Tó Barátai Egyesülettel, most az eddigi tiltakozások főszereplőjének számító civil szervezet egyedül támadta meg a bíróságon az újabb – immáron harmadik – környezetvédelmi engedélyt. Major Gyula egyesületi elnök lapunknak elmondta: ezúttal is a Győri Törvényszék fogja tárgyalni az ügyet, de egyelőre nem tűztek ki tárgyalást.

Major Gyula aggasztónak nevezte, hogy nem lehet kitalálni, mi a kormány szándéka, mivel

A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium tavaly novemberben írt ki új közbeszerzést a Fertő tavi beruházásra, amelynek a mellékletéből a korábbinál – illetve a kormányhivatal legújabb engedélyében foglaltnál – jelentősen visszafogottabb beruházás képe sejlik fel.

A fejlesztést két ütemre tagolnák, az első ütemből kikerült például a tóparti, 100 személyes szálloda ötlete, helyette a második ütemben, távlati lehetőségként számolna az építtető szállodával.

Az óvatosabb tervezgetés arra utal, a kormányzatnál is érezhetik, hogy igen könnyen gigantikus pénztemetővé válhat a beruházás.

A kormányhivatal lépéseiből viszont úgy tűnik, mintha a hivatali bürokrácia magára hagyva, egyedül hadakozna tovább a Fertő tavi turisztikai monstrum álmáért.

A beruházás ötlete mindenesetre a legfelsőbb szinten született meg korábban, a terveket maga Orbán Viktor ismertette a Modern Városok Programjának nyitányaként még 2015-ben Sopronban - emlékezett vissza rá a lap.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

népszava

fertő tó

beruházás

kormány