Tömegeket keresnek erre a munkára itthon: 550 ezres fizetés, végzettség sem kell

Szurok Dávid   
  Megosztom
Tömegeket keresnek erre a munkára itthon: 550 ezres fizetés, végzettség sem kell

Az elszálló energiaárak, és a növekvő infláció sok más szektorhoz hasonlóan a költöztető cégeket is elérte.Tekintettel az üzemanyagárak drasztikus megemelkedésére átlagosan 15-20 százalékkal nőhetnek az egyes költöztető cégek idei árai. Erről a Moving Service Kft. vezetője beszélt a HelloVidéknek. Kara Attila szerint tovább növelheti a költözők költségeit a csomagolóanyagok, dobozok beszerzése is, amelyek jelentősen megdrágultak az utóbbi időben.

Manapság már se szeri, se száma a különböző szolgáltatásokat nyújtó költöztető cégeknek. Aki költözés előtt áll, tisztában van azzal, hogy milyen nagy a választék az egyes vállalkozások tekintetében. Azonban ahhoz, hogy valóban megbízható céget találjunk alaposan utána kell nézni az egyes vállalkozásoknak és a legjobbat kell közülük kiválasztani, ha nem akarunk mélyen a zsebünkbe nyúlni később.

A megbízható költöztetők rendelkeznek azzal a speciális tudással, valamint emberi és tárgyi feltételekkel, amely alapján nyugodt szívvel lehet rájuk bízni ezt a munkát. Évente szó szerint több millió háztartás költözik. Ezzel együtt több ezer költöztető cég is létezik. Vannak drágák, olcsók, nagyok és kicsik. Vannak, akik már évtizedek óta léteznek, és vannak, amelyek csak most alakultak. Természetesen az egyik legfontosabb fő tényező manapság mindenki számára az az, hogy átlagosan mennyiből jön manapság egy költöztetés.

Nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert sok mindentől függ. Alapvetően függ a munka jellege, a fel- és lepakoló cím körülményei (emelet, lift, esetleges távhordás), szállítandó köbméter, a megtenni szükséges távolság, esetlegesen felmerülő további költségek, mint például vámügyintézés (Anglia, Svájc, Liechtenstein, további III. országok esetén), kompolás (Anglia, Írország, Skandináv államok, továbbá a déli szigetek), útdíjak.

- kezdte lapunk megkeresésére Kara Attila.

Nincs két egyforma költözés

A Moving Service Kft. vezetője szerint, nincs két egyforma költözés. Minden költözést át kell gondolni, meg kell tervezni, fel kell építeni, hogy be lehessen árazni.

Mint mondja, egy normál 3-4 fős család (két felnőtt és egy vagy két gyermek) esetén egy Magyarország - Németország viszonylaton, egy közepes méretű teherautóval, normál körülmények között, csomagolás nélkül hozzávetőlegesen 4500 - 5500 Euró + 27 százalékos Áfával, bruttó 5700 - 6985 Euro (2,1-2,6 millió forintos) költséggel számolhatnak.

Egy albérletező fiatal pár költözése, amennyiben elegendő egy 3,5 tonna össztömegű kisebb teherautó, abban az esetben 2000 Euró + Áfa, bruttó 2500 Euró, 955 ezer forint lehet

- tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy nőtt, vagy csökkent az új költöztető cégek száma az utóbbi években Magyarországon a szakember azt mondta, hogy pontos nyilvántartásuk arról nincs, hogy egy adott évben hány új cég alakul és hány fejezi be, mivel a magyar tulajdonú cégek mellett jelen vannak a nemzetközi multik, akik a nemzetközi költözések jelentős részét elviszik.

Sok új magyar vállalkozás vág bele évről évre. Nem is sejtve, hogy milyen összetett dolog egy költözés, így aztán a cégek jelentős része csak Magyarországon belül dolgozik, egy részük mer csak kimenni az Európa Unióba, de egy Svájci vámkezelős költözés már kifoghat rajtuk. Hallottam olyan cégről, akit a Svájci határon tájékoztattak hatóságok arról, hogy Svájc nem az Európai Unió tagja és vámkezelni szükséges a beszállítandó ingóságokat.

- hívta fel a figyelmet.

Vonzó a kereseti lehetőség

Kara Attila ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, számos cég módosítja olykor a tevékenységét, vagy éppen kiszáll. Ezzel együtt az elmúlt években talán inkább nőt a költöztető cégek száma. Ami a hazai ágazatot illeti, jelenleg magyar tulajdonú költöztető cégekből - bele számolva a vidéki cégeket is - hozzávetőlegesen 300 lehet, emellett a külföldi tulajdonú multik további 10-15 vállalkozást jelentenek.

A kereseti lehetőségeket fírtató kérdésünkre Kara Attila elmondta, hogy egy vidéki cégnél átlagosan 1200 – 1500 Ft-os órabért kap egy rakodó. Egy budapesti cégnél már azért ennél jóval többet, de ha az illető beszél nyelvet, és jól csomagol és hajandó külföldre menni, abban az esetben akár az 550 ezer Ft-ot is megkereshet egy hónapban.

Tekintve, hogy nehéz fizikai munkáról vam szó, kiszámíthatatlan sok esetben, szezonális, vannak kiemelt időszakok, de vannak olyan hónapok is, amikor nagyon kevés munka van

- véli Kara Attila.

Legyünk körültekintőek

Mielőtt költöztetőket bérelnénk nem árt alaposan utánajárni az adott cég körül. Érdemes lehet feltérképezni a cég közösségi média oldalát, vagy magát a cég honlapját. Ha tudunk beszéljünk egy helyi ingatlanügynökökkel vagy lakásfelújítási vállalkozókkal, akik minden nap költöztetőkkel dolgoznak.

Óvakodjunk a telefonon vagy interneten, vizuális felmérés nélkül adott becslésektől. Az, ahogyan leírjuk a holminkat, és ahogy egy költöztető cég látja azokat, eltérő lehet, ami az árak változásához vezethet.

Gyakran előfordul, hogy a csaló cégek nem akarnak szerepelni a feketelistán, és a nevük folyamatos megváltoztatásával elkerülik ezt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden névváltoztató cég csaló. A legjobb módja annak, hogy ellenőrizzük a vállalat hitelesítő adatait, ha megnézzük, van-e webhelye, fizikai címe, megfelelő engedélye, és felveszi a telefont a cég teljes nevével.

Nagyon fontos, hogy mindig írjunk szerződést, mivel ez az egyik legfontosabb része a költöztető céggel történő megállapodásnak. Itt listázzák a holminkat, az összes árpontot és extra díjat, a különleges feltételeket, valamint az átvételi és szállítási dátumokat. Ezt az összes információt írásban kell birtokolnunk, különben könnyen pórul járhatunk.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

költözés

fuvarozás

ár