Jön az újabb Volán-sztrájk: lebénulhat az ország, 22-23 ezer járat kimaradását jósolják

HelloVidék   
  Megosztom
Jön az újabb Volán-sztrájk: lebénulhat az ország, 22-23 ezer járat kimaradását jósolják

Ismét kétnapos munkabeszüntetést hirdetett január 28-ára és 29-ére az adventi sztrájk után a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) a Volánbusznál. A közlekedési vállalat indokolatlannak tartja az akciót, hiszen a MÁV-Volán-csoport továbbra is a bérmegállapodás mielőbbi megkötésére törekszik, a tárgyalások folyamatosak - közölte a munkáltató pénteki közleményében

Nem született megállapodás a MÁV-Volán vállalatcsoportnál tartott Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács ülésén kedden - írta meg pár napja már a HelloVidék. Ahogy akkor összefoglaltuk: a bértárgyaláson Pafféri Zoltán a MÁV Zrt. vezérigazgató megismételte a múlt heti ajánlatot, eszerint három év alatt átlagosan bruttó 25 százalékkal növekedne a dolgozók alapbére. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elutasította az ajánlatot, és eredménytelennek minősítette a bértárgyalást, ezért indokoltnak tartja a januárra tervezett, újabb sztrájk megtartását. Dobi István, a szakszervezet vezetője a HelloVidéknek elmondta, hogy a bruttó 90 ezer forintos alapbéremelésből már nem voltak hajlandóak tovább engedni, ám a munkáltató ezt is soknak tartotta, és nem fogadta el. Ezért a most vasárnapra és a következő hétfőre korábban már meghirdetett sztrájkot a decemberihez hasonló módon megtartják.

Íme, a Volánbusz mai hivatalos közleménye

A közlekedési vállalat indokolatlannak tartja az akciót, ahogy mai sajtóközleményükben írták:

Az adventi sztrájk után 2024. január 28-ára és 29-ére ismét kétnapos munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet. A közlekedési vállalat indokolatlannak tartja az akciót, hiszen a MÁV-VOLÁN-csoport továbbra is a bérmegállapodás mielőbbi megkötésére törekszik, a tárgyalások folyamatosak. A Volánbusz a sztrájk tervezett ideje alatt biztosítja az elégséges szolgáltatásokat. A várhatóan nem közlekedő járatok listája a társaság honlapján érhető el, valamint az utas.hu utazástervező oldalon is látható a helyközi járatok esetleges érintettsége.

Ahogy megjegyezték, a MÁV–Volán-csoport vezetése idén már két alkalommal, január 16-án és január 23-án is tárgyalóasztalhoz ült az érdekképviseletekkel:

A tulajdonosi ajánlat szerint a 2024-2026-os, hároméves bérfejlesztési ciklus alatt a cégcsoport munkavállalóinak alapbére átlagosan legalább 25%-kal növekedne, míg az első évben, 2024-ben egységesen havi 70 ezer forinttal nőne a vállalatcsoport minden munkavállalójának alapbére. Ez átlagosan 16,8%-os, a Volánbusz autóbusz-vezetői esetében 20,5%-os béremelést jelentene már az idei esztendőben. Az érdekképviseletek többsége – a reálbér értékének megőrzését biztosító garanciák esetén – elfogadhatónak tartja a hosszabb távra szóló bérmegállapodást is. E garanciák kidolgozására a munkáltatói oldal nyitottságot mutatott. A SZAKSZ viszont eredménytelennek minősítette a bértárgyalást, és 2024. január 28-ára és 29-ére újabb, kétnapos sztrájkot hirdetett

- tették hozzá.

A sajtóközleményben ugyanakkor megjegyezték, a cégcsoport továbbra is elkötelezett a bérekről szóló megegyezés iránt, mielőbb szeretné lezárni a tárgyalásokat, és megkötni a bérmegállapodást. A tárgyalások a lehető leghamarabb folytatódnak.

A még elégséges szolgáltatásnak megfelelő menetrendet a személyszállítási törvényben előírt határidőn belül, két nappal a munkabeszüntetés megkezdése előtt nyilvánosságra hozta. Az elégséges szolgáltatás keretében az első nap a helyi járatok 95 a helyközi áratok 79,6, a második nap pedig a helyi járatok 74 a helyközi járatok 54,5 százaléka biztosan közlekedni fog, ez azt jelenti, hogy a társaság a két nap során összesen mintegy 3.619 helyi és 22.995 helyközi kieső járattal tervez országszerte. Amennyiben az adott járatok közül az érintett autóbusz-vezetők nem csatlakoznak a munkabeszüntetéshez és felveszik a munkát, akkor még több járat közlekedik majd menetrend szerint.

A MÁV-Volán csoport mindent megtesz, hogy az utasok minél gyorsabban eljuthassanak úti céljukhoz

A helyközi autóbuszjáratok esetleges érintettségét az utas.hu utazástervező oldal is jelzi. A munkabeszüntetés alatt várható fennakadások csökkentése érdekben a MÁV-START nagyobb kapacitással biztosítja a személyszállítási szolgáltatást a sztrájk mindkét napján - írták a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

volánbusz

sztrájk