Gulyás Gergely kitálalt: közvetlen elnökválasztás nem lesz, helyette erre számíthatnak a magyarok

Pénzcentrum   
  Megosztom
Gulyás Gergely kitálalt: közvetlen elnökválasztás nem lesz, helyette erre számíthatnak a magyarok

A szokásostól eltérően csütörtök helyett péntek délután, 14:30-kor került sor a következő kormányinfóra, az eseményt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter tartotta, akihez csatlakozott Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is. A fő témákat nem konkretizálta az eseményről érkező rövid bejelentés, az a szokásos, "Mit, miért tesz a kormány?" címet viseli.

A tájékoztató elején - írta a Pénzcentrum - Gulyás arról beszélt, hogy a heti kormányülésen nem született semmilyen konkrét döntés. Novák Katalin és Varga Judit lemondása kapcsán elmondta, a kormány mindig szem előtt tartotta a gyermekek és a családok védelmét, majd pedig felsorolta a kapcsolódó intézkedéseket.

Érthető, hogy a magyar társadalom jelentős része meglepetten és értetlenül állt a kegyelmi döntés előtt, az történt, aminek történnie kellett, az államfő és a volt miniszter lemondott, hátrébb lépett a közéletből

- közölte.

A gyermekvédelmi intézmények élére történő kinevezések feltételei szigorodnak: a jelölteket alaposan át fogják vizsgálni, mielőtt megkapják a megbizatást, itt a pszichológiai és a különböző háttérvizsgálatokat emelte ki a miniszter. Át kell tekinteni a gyermekvédelmi jogszabályokat, az esetleges szigorításokat támogatni fogják.

Gulyás Gergely a kérdésre elmondta, két héten belül állítanak államfő-jelöltet, Novák Katalin lemondását február 26-án fogadhatja el a parlament. Orbán Viktor alkotmánymódosítását és a további szigorításokat a tavaszi ülésszakban tárgyalják.

A kormánynak nincs véleménye a református egyház belülgyeiről - mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy a kabinet szerint Balog Zoltánnak le kellene-e mondania a kegyelmi ügy kapcsán. Világos alkotmányos rend van a köztársasági elnök választásáról - közölte egy másik kérdésre a miniszter, aki szerint nem lesz közvetlen elnökválasztás.

Az uniós pénzek folyamatosan érkeznek amióta a Bizottság elismerte a feltételek teljesítését, több mint 12 milliárd euróról van szó, az előre benyújtott tervek szerint fogják elkölteni - felelte egy kérdésre. Arról is beszélt, "reménykeltő tárgyalások" zajlanak a svéd kormánnyal a NATO-csatlakozásáról.

2023-ban már 24,5 százalékra emelkedtek a nyugdíjkassza azon kiadásai, amelyek nem voltak fedezve a költségvetésben járulékok formájában. Ennek megoldására Gulyás azt mondta, erős demográdiai program kell. A mostani nyugdíjrendszer a 2030-as évek közepéig fenntartható. Az összeg a következő években nőni fog, de a miniszter szerint "nem drámai mértékben".

A tervezett lakásfelújítási program kapcsán a miniszter elmondta, még nem született róla döntés, ha ez megszületik, akkor be fogják jelenteni.

Címlapkép: MTI/MTVA

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

gulyás gergely

kormányinfo