Ilyen is ritkán történik Magyarországon: különös dolog vette kezdetét a műtrágyapiacon

Agrárszektor   
  Megosztom
Ilyen is ritkán történik Magyarországon: különös dolog vette kezdetét a műtrágyapiacon

Tavaly év végére gyakorlatilag leállt a magyar műtrágyapiac, és szakemberek korábbi jóslata szerint az idei évben sem várható komolyabb növekedés a műtrágyák áraiban, sem pedig a forgalomban.

A kálium- és az összetett műtrágyák forgalma közel felével, az egykomponensű foszforé negyedével, a nitrogéné pedig harmadával csökkent tavaly a megelőző tíz év átlagához mérten.

A műtrágyaárak - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számításai szerint - átlagosan 36,5%-kal voltak alacsonyabbak, ezért a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele - a volumencsökkenés mellett - 40,6%-kal, összesen 226,7 milliárd forintra esett vissza 2023-ban. A vizsgált időszakban a 10 legnagyobb műtrágya-forgalmazó vállalat értékesítette közvetlenül a mezőgazdasági termelők felé a teljes műtrágyamennyiség 85%-át.

Az NPK-hatóanyagok aránya 2023-ban 72:14:14 volt, közel azonos, mint a 2022. évi. Természetes súlyban vizsgálva a tárgyévben 1 millió 77 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül a mezőgazdasági termelőknek, amiből 848 ezer tonna egykomponensű, 228 ezer tonna pedig összetett műtrágya volt. Az egykomponensű, illetve az összetett műtrágyák aránya - hatóanyagsúlyban - 2022-ben 68:32, 2023-ban 69:31 volt.

A teljes cikket ITT tudod elolvasni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

műtrágya

árcsökkenés

visszaesés