Kiakadtak a helyiek: kiderült, miért kaszálták el a vidéki kisvasút-fejlesztést

HelloVidék   
  Megosztom
Kiakadtak a helyiek: kiderült, miért kaszálták el a vidéki kisvasút-fejlesztést

Hiába várták, végül nem lett semmi a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Csaj-tó mellett lábhajtányos kisvasutatból és hozzá látogatóközpontotból.

A Dél-Alföldön három éve egy újfajta idegenforgalmi beruházást terveztek állami támogatásból. Ettől a természetjáró turizmus fellendülését várták, mert a tónál igen sok vadmadár él. A fejlesztés azonban elmaradt, mert a kormány lefaragta az állami kiadásokat, de közben 4,2 milliárdból építenek egy kerékpárutat a tó környéki települések között - számolt be róla a Telex.

A lap szerint a Szegedtől északra mintegy 50 kilométerre lévő Csaj-tó idegenforgalmának fellendítése régi nagy álma a környéken lévő kistelepülések vezetőinek, akik szerettek volna további beruházásokat is, hogy minél több turista keresse fel az egyébként gazdasági szempontból nem túl fejlett vidéket. A Csaj-tó különféle vadmadarak ezreinek, köztük gémeknek, gulipánoknak, vadludaknak, récéknek, sirályoknak kedvelt fészkelő-, illetve átvonuló helye, így érdekes célpont lehet a természetjáróknak.

A Csongrád-Csanád Vármegyében, Baks, Csanytelek és Tömörkény falvak közti halastavat részben természetes medrekből 1964 és 1971 között alakították ki, a mai összterülete majdnem 190 hektár. Egy része 1998-ban került állami tulajdonba, a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz, 2018-ban pedig az egész tórendszert megvásárolták, azóta a természetvédelem a fő jellemzője.

A 2007–2013 közötti EU-ciklus Nemzeti Fejlesztési Tervéhez készítettek 2006-ban egy tervezetet, amely a Tisza közelsége miatt árvízvédelem, valamint a környezetgazdálkodás és a gazdaság fejlesztése érdekében is javasolta a kistérség támogatását. Ebben már szerepelt a kisvasút, a szakértők több lépcsős és többféle célú beruházásokat javasoltak, útfelújításokkal és kerékpárutak kiépítésével együtt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

fejlesztés

csongrád megye

kisvasút