Bizonytalan helyzetben a tojástermelők: köszönőviszonyban sincs a tojás ára a valósággal

Agrárszektor   
  Megosztom
Bizonytalan helyzetben a tojástermelők: köszönőviszonyban sincs a tojás ára a valósággal

A tojás fogyasztói ára elszakadt a termelői ártól, a kettő között nagyon kicsi a korreláció jelenleg mert az árstop megszűnése után olyan jogszabály lépett életbe, amely a nagy forgalmú áruházláncokat arra kötelezi, hogy bruttó beszerzési áron értékesítsék a tojást.


 

A kötelező akciózás és a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmának eltörlése miatt jelenleg nem tükrözi a tojás bolti ára a valós önköltségeket, amely jelenleg csak azért nem okoz problémát, mert mind az energia, mind a takarmány ára sokat csökkent az elmúlt egy évben - számolt be róla az Agrárszektor.

A kereskedelmi láncoknak komoly kiesést okozó jogszabályok ugyanakkor lehetőséget adnak számukra arra is, hogy vevőcsalogató termékként vonzóbb akciókat hirdessenek a húsvét előtti időszakban. Eközben a termelői piacokon működő szereplőknek egyre nehezebb az árverseny közepette tojást eladni.

Ez azt jelenti, hogy annyiért kell neki adni, amennyiért kapja. Ráadásul ebből az árból kell a kereskedőknek a kötelező akciózást is végrehajtaniuk, figyelembe véve, hogy eltörölték a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmát is

- mondta el a lapnak Pákozd Gergely.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke hozzátette: az tehát, hogy éppen mennyiért tudunk vásárolni tojást egy üzletben, az nagyban függ az éppen aktuális akciózási kényszertől.

A beszerzési ár alatti értékesítés tilalmának feloldása ráadásul ezen a téren némi mozgásteret is jelent a kereskedelmi láncoknak, míg a kizárólag tojáseladással foglalkozó nagykereskedőknek vagy éppen a termelői piacok árusainak ez nem jelent megoldást. Utóbbiakra ugyan nem vonatkozik a kötelező akciózás sem, elvileg tehát a beszerzési árra a szokásos hasznot is rászámolhatják, ám akkor annyival drágábbak lesznek a kiskerláncoknál, hogy vélhetően elveszítik vevőik nagy részét.

A teljes cikket ITT tudod elolvasni,

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

tojás

élelmiszer

ár