Pusztulnak nálad a szobanövények? Ezekkel a praktikákkal megmentheted őket

HelloVidék   
  Megosztom
Pusztulnak nálad a szobanövények? Ezekkel a praktikákkal megmentheted őket

Legyünk őszinték, amikor egy növényünk kipusztul, csak arra tudunk gondolni: hol rontottuk el? Nem locsoltuk eléggé? Nem ültettük nagy cserépbe? Nem tartottuk elég meleg helyen? A legtöbb esetben bizony a túlzott gondoskodás az, ami a növények halálát okozza. Mit tehetünk, hogy jobb kertészek legyünk? Néhány pontban összefoglaltuk.

Ugyan a legtöbb ember tart növényt a lakásában, sokan mégsem tudják, hogy milyen virággal is van dolguk. Nem veszik figyelembe, hogy nem minden zöld növény egyforma: ahogy az embereknek, úgy nekik is más-más igényeik vannak.

Pont ezért, összeszedtünk azokat az általános hibákat, amiket a legtöbben elkövettek már. Szakértők szerint nem nehéz kiküszöbölni ezeket, csupán egy kis odafigyelésre van szükség.

Ne azért vásárold meg, mert szép

Gyakran megesik a boltokban, hogy nincs feltüntetve a növények neve a polcokon, de még a cserepeken sem. Ezeknek a virágoknak így szinte esélyük sincs a túlélésre. Hogy miért? Mert, ha úgy vásárolunk meg egy növényt, hogy nem tudjuk a nevét vagy fajtáját, akkor biztosan nem tudjuk majd úgy ápolni, hogy életben maradjon majd a lakásunkban. Így tartani lakásban növényt olyan, mintha recept nélkül akarnánk elkészíteni egy ismeretlen süteményt.

A szakértők azt javasolják, hogy igyekezzünk minél több információt begyűjteni a virágról, amit vásároltunk, hiszen így tudjuk neki megteremteni azt a környezetet, ami az életben maradásához szükséges. Ne azért vegyünk meg elsősorban egy növényt, mert szép! Mérjük fel a képességeinket és ennek megfelelően válasszunk virágot a lakásunkba.

Ne locsold őket minden nap

Rossz szokás lehet belőle, hogy minden nap megöntözzük a virágokat. A túlzott locsolás viszont az egyik leggyakoribb hiba, amit a legtöbb ember elkövet a növénytartás során. A szobanövényeknek különböző igényeik vannak az év különböző időszakaiban: ráadásul a legtöbbnek télen kell egy kis pihenés. A hozzáértők szerint télen felére kell csökkenteni a vizet, a tápoldatokat, mivel ilyenkor a növények is lelassulnak.

Ne zsúfold őket a sarokba

A növénytartás nem csak annyiból áll, hogy letesszük a cserepet egy sötét sarokban és néha öntünk rá vizet. Meg kell ismerned a növényt, tudnod kell, hogy milyen igényei vannak. Vannak olyan zöldek, amik a fényt kedvelik jobban, de vannak olyanok is, amik inkább az árnyékos helyeket. Egy házban számos zug van, amiben a különböző virágok jól érezhetik magukat: a párás fürdőszobától egészen a napos ablakpárkányig. Mindegyik hely tökéletes otthont tud nyújtani egy növénynek, de csak a megfelelő növényen.

Ne felejtsd el portalanítani őket

Ez az, amit a legtöbben elfelejtenek, pedig a házakban rengeteg por tud megtapadni a különböző felületeken, többek közt a növények levelein is. Mivel a lakásban nem esik az eső, hogy lemossa a levelekről a szennyeződéseket, így nekünk kell tisztán tartani azokat. Egy hétköznapi törlőkendő segítségével, törölgesd át a nagyobb leveleket, a kisebbekhez használj virágpermetezőt. A szakértők szerint, háromhavonta érdemes a virágokat zuhanyoztatni.

Ne pakold a növényeket a radiátorra, de még a közelébe sem

Nincs egyetlen szobanövény sem, amelyet boldoggá tenne az, hogy a radiátor felett kell „ücsörögnie”. Sokan esnek ebbe a hibába, de ezzel nagyon hamar ki tudják végezni a virágaikat. A meleg gyorsan szárítja a földet, így többször kell locsolni: ennek eredménye, hogy a sok a víz, a magas hőmérséklet hamar megfonnyaszthatja a növényünket.

(via: housebeautiful.com)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

növénytermesztés

növények

tippek