Pusztulnak nálad a szobanövények? Ez a 15 szívós fajta mindent túlél

Liszkai Attila   
  Megosztom
Pusztulnak nálad a szobanövények? Ez a 15 szívós fajta mindent túlél

A szobanövények feldobják otthonunk hangulatát, de ismernünk és gondoznunk kell őket ahhoz, hogy hosszútávon életben maradjanak. Ismernünk kell a víz és napigényüket, sőt sok fajtánál a talaj minősége is fejtörést okozhat. Mindezek betartása sok gondot okozhat, de ne csüggedjünk, nem csak kényes növények léteznek.

Előző cikkünkben már felsoroltunk néhány rendkívül kitartó szobanövényt, de hogy teljes legyen a lista, a HelloVidék összegyűjtött még 15 növényfajtát, amit szinte lehetetlen elpusztítani.

1. Bromélia

A bromélia nagyon sokáig elél, mivel oldalsó hajtásai mindig pótolja az eredeti növényt. A bromélia színes virágai jól mutatnak otthonunkban, van belőlük lila, sárga és narancssárga fajta is. Leginkább a 21 Celsius fok körüli hőmérsékletet kedveli, ezért ne tegyük hűvös helyre, ezen felül azonban nem kell másra figyelnünk, hogy életben tartsuk.

2. Pozsgafa

A pozsgafa Dél-Afrikából származik, különlegessége, hogy elraktározza a vizet leveleiben. Ennél a növénynél nem kell tartanunk attól, hogy kiszárad, ugyanis ha nem jut elég vízhez nyugalmi állapotba kerül és vegetálni kezd. Ha újra vizet kap, akkor a pozsgafa ismét elraktározza a vizet és nőni kezd. Az egyetlen dolog, amire figyelnünk kell, hogy ne öntözzük túl: felszíni gyökerei ugyanis könnyen megrohadhatnak.

3. Korallvirág

Ennek a víztartó növénynek harang alakú, színes virágai vannak, és amilyen szép, épp annyira igénytelen is. A korallvirág szereti a száraz időjárást és egyaránt jól tűri a meleget és a hideget is, még a 7-8 Celsius fokos téli idő sem árt neki.

4. Buzogányfa

A buzogányfa leginkább egy pálmafára hasonlít, aminek törzse a csúcsához közelítve egyre vastagabb, innen kapta a nevét is. Lakásban csupán 30-40 centiméter magasra nő meg, de vannak fajtái, amik akár 5-10 méter magasak is lehetnek. A legfontosabb, hogy ne locsoljuk túl, ez a növény ugyanis szárában raktározza el a vizet, és onnan használja fel fejlődéséhez. A buzogányfát mindenképp napos helyre tegyük, akár direkt napfény is érheti; a legjobb megoldás, ha az ablakba tesszük.

5. Orchidea

Az orchideák Ázsia trópusi területeiről származnak, virágaik többféle színben is megtalálhatóak, és nagy előnyük, hogy ha jól tartjuk őket, egész évben virágoznak. Az orchideákról sokan hiszik, hogy nagyon bonyolult őket életben tartani, pedig ha megfelel nekik a környezet, akkor már nyert ügyünk van. A legnagyobb hátrányuk, hogy nem bírják a szárazságot: nagyon fontos nekik a magas páratartalom. A kevés fényt kedvelik, és az ültetésüknél oda kell figyelnünk rá, hogy a cserépből távozni tudjon a felesleges víz, mivel könnyen kirohadhatnak. Mint látjuk az ültetésénél és az elhelyezésénél tényleg sok dologra oda kell figyelnünk, de ha ezzel megvagyunk, hátra dőlhetünk: innentől kezdve nem kell foglalkoznunk többet a növénnyel, elég ha hetente, vagy másfél hetente megöntözzük.

6. Filodendron

Ez a szobanövény furcsa, lukacsos leveleivel hívja fel magára a figyelmet. A filodendronoknak több száz fajtájuk van, eredetileg Mexikóból és Brazíliából származnak, ezért jól bírják a szárazságot, nem is szabad őket heti egynél többször öntözni.

7. Begónia

A begónia tömött, színes virágaival jó választás lakásunk díszítéséhez. Ápolását nagyon megkönnyíti, hogy rendkívül kicsi a vízigénye, így nem kell félnünk, ha kimarad egy-két locsolás.

8. Pompás kutyatej

Ez a bokros növény Madagaszkárról származik és nagy, piros virágai vannak. Nagy előnye, hogy egész évben virágzik. Nem szereti a sok vizet, de ezen kívül nem kell semmi másra figyelnünk gondozásánál. Hátránya, hogy tüskés, és ha megszúrjuk magunkat vele számolnunk kell azzal, hogy bőrünk felhólyagosodhat.

9. Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz Brazíliából származik, alapvetően fákon él, de a cserépben is jól érzi magát. Kevés tápanyag is elég neki, viszont nem szereti a túl száraz levegőt, és arra is érdemes figyelnünk, hogy jól válasszuk meg a helyét, mivel nem tűri jól a változó környezetet. Fényigénye közepes, bárhol megél, a lényeg az, hogy ne legyen kitéve tűző napra.

10. Szobai futóka

Ez az indás-leveles növény akár három méter hosszúra is megnőhet. Kevés fényre van szüksége, és az sem jelent gondot neki, ha rendszertelenül, összevissza locsoljuk, viszont a hosszan tartó szárazságot megsínyli.

11. Zamioculcas

A zamioculcas Kelet-Afrikában őshonos, de bárhol megél. Ez az igazi elpusztíthatatlan szobanövény, mivel túléli a szárazságot, a kevés fényt és a kicsi páratartalmat is. A zamioculcas akár harminc centinél magasabbra is megnőhet, a vizet nedvdús hagymájában tárolja.

12. Szobai szanszeviéria

A szobai szanszeviériát nagyon nehéz elpusztítani: akár egy hónapig is víz nélkül hagyhatjuk, még azt is túléli. Levelei hosszúkásak és merevek, színük zöld és sárga.

13. Sugárarália

Ez a növény örökzöld, így egész évben szép dísze lehet lakásunknak. A szabadban akár négy-öt méter magasra is megnőhet, viszont ha nem törődünk vele, rendkívül lassan nő, ami előny, ha benti növénynek szánjuk. Enyhén mérgező, ezért tartsuk távol háziállatainktól.

14. Buzogányvirág (Dieffenbachia)

A buzogányvirág egy nagyon közkedvelt növény, mivel nem igényel sok törődést. Nagy, hosszúkás, változatos mintájú és színű levelei miatt nagyon mutatós szobanövény. A buzogányvirágot a legcélszerűbb olyan helyre tennünk, ahol csak szűrt fény éri, mivel az új leveleknek árt az erős napsütés. Cserépben akár 1,5-2 méter magasra is megnőhet. Vigyázat: nedve mérgező!

15. Kukoricalevél

A kukoricalevél Japánból származik és rendkívül igénytelen. Széles levelei, nem meglepő módon a kukoricáéhoz hasonlítanak. Nehéz megölni: beéri kevés fénnyel is, és képes életben maradni rossz minőségű talajban, ráadásul a hőmérsékletváltozást is jól bírja. Csupán két gyenge pontja van: nem viseli el, ha gyakran ültetik át, és ha a földje állandóan vizes.

Viaaa: GoodHousekeeping

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

növény

szobanövény

lakás

dísz