Nagyon nem mindegy, hova, milyen szobanövényt raksz: ezt jobb, ha tudod

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyon nem mindegy, hova, milyen szobanövényt raksz: ezt jobb, ha tudod

Nyilvánvaló, hogy minden növénynek eltérő a fény-, víz- és tápanyagigénye, de ezzel együtt az sem mindegy, hogy melyik szobába helyezzük el őket. Egyes szobanövényeknek rendkívüli tulajdonságaik vannak, például remekül tisztítják a levegőt a különféle toxinoktól vagy elűzik az álmatlanságot. Ahhoz, hogy ezeket a szuperképességeket a legjobban ki tudjuk használni, érdemes olyan helyre rakni a növényeket, ahol a legjobban érzik magukat.

Egy szobanövény a legegyszerűbb és legtermészetesebb módja annak, hogy kellemesebbé és szebbé varázsold az otthonodat. Egy a gond: akkora választék van már, hogy könnyen eltévedhetsz a fajták között, és meglehet, hogy rossz helyet választasz a kiválasztott fajtának, ami miatt hamar elpusztul és nem tudod kihasználni a növények tulajdonságait.

A Bright Side összegyűjtötte, hogy a lakás különböző szobáiba milyen növényeket érdemes tenni: így a növények nem csak hosszú távon fogják jól érezni magukat az otthonodban, hanem hasznossá is válhatnak.

Fürdőszoba

 • A különféle pálmafák megtisztítják a levegőt az ammóniától, ami rendkívül fontos a fürdőszobában, mivel számos tisztítószert használunk ezen a területen. Szeretik a párás levegőt, ezért a fürdőszobában szépen fognak nőni.
 • A kínai örökzöldek segíthetnek megszabadulni a formaldehidtől a levegőben, amit a kozmetikumok tartalmaznak. A növénynek a zuhanyzó mellett van a legjobb helye.
 • A borostyán jobban felszívja a szén-dioxidot, mint bármelyik másik növény. A levegőt hatékonyan tisztítja meg a toxinoktól, de a formaldehidet és nehézfémeket is eredményesen kiszűri.

Hálószoba

 • Az anyósnyelv éjszaka rengeteg oxigént bocsát ki, megtisztítja a toxinoktól a levegőt, ami javítja az alvás minőségét.
 • A vitorlavirág könnyen felszívja az otthoni toxinokat, különösen az aceton, benzol és ammónia ellen hatásos.
 • Az orchidea csodálatos virágokkal rendelkezik, emellett éjszaka sok oxigént bocsát ki és megtisztítja a levegőt a toluoltól.

Gyerekszoba

 • A szobanövényként is ültethető kávécserje megtisztítja a levegőt a benzoltól, formaldehidtől, fenoltól és triklór-etiléntől.
 • A hibiszkusz kedvező mikroklímát hoz létre a gyerekszobában, mivel a növény által kibocsátott fitoncidek egészségesebbé és tisztábbá teszik a levegőt. Más növények is gyorsabban nőnek, ha hibiszkusz közelében vannak.
 • A ciklámen segíthet megszabadulni az álmatlanságtól, a krónikus fáradtságtól, a depressziótól és az ingerlékenységtől.

Nappali

 • A sárkányfák családjába tartozó dracaena reflexa megtisztítja a levegőt a benzoltól és a formaldehidtől, amelyek a nappaliban is nagyszámban jelen vannak a képek, festékek, függönyök és szőnyegek miatt.
 • A zöldike nagyon jól hidratálja a levegőt, kiszűri a formaldehidet és az erkélyről vagy teraszról beszivárgó dohányfüst szagát is semlegesíti.
 • A kislevelű fikusz megtisztítja a levegőt a benzontól, fenoltól és a triklór-etiléntől, amelyek a szőnyegtiszító szerekben, ragasztókban és sok más dologban találhatóak.

Konyha

 • Az aloe vera hűséges társ lehet a konyhában: gyógyító hatásának köszönhetően mindig jó, ha kéznél van a konyhai balesetek miatt, de emellett a tisztítószerekből levegőbe távozó benzolt és formaldehidet is semlegesíti.
 • Az ékes koszorúfutóka egészségesebbé teszi a konyhai levegőt, emellett csodálatos illata van, ugyanis egész évben szép virágokat ad.
 • Az afrikai ibolya előnye, hogy elijeszti a hangyákat a házadból, ezért a konyhában van a legjobb helye.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

otthon

növény

szoba

helyiség

szobanövény