Veszélyes afrikai kullancs jelent meg az országban: durva betegséget terjeszt

infostart.hu   
  Megosztom
Veszélyes afrikai kullancs jelent meg az országban: durva betegséget terjeszt

Egy eddig hazánkban ismeretlen, afrikai eredetű kullancsfaj egyetlen példányát találták meg a Margitszigeten, a parazita akár a veszélyes, vérzéses krími-kongói lázat is terjesztheti - tudta meg az InfoRádió Földvári Gábortól, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának főmunkatársától.

Egy Magyarországon szinte ismeretlen kullancsfajra bukkantak a Margitszigeten.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a megjelenés ténye, ami igazából érdekes, a mennyiség szerencsére elhanyagolható. A margitszigeti sünöket vizsgáltuk, ezek rengeteg kullancsot hordoznak a testfelületükön. Tízezer kullancsot azonosítottunk, ezek közül egyetlenegy volt nem őshonos, afrikai kullancs

- osztotta meg az InfoRádióval a felfedezést Földvári Gábor, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának főmunkatársa. Sem előtte, sem utána egyetlenegy példányt sem találtak belőle, viszont a jelenség arra figyelmeztet, hogy egy ilyen parazita a magyar főváros közepén is bármikor megjelenhet.

A kórokozók terjesztése szempontjából kulcsfontosságú fajról van szó. "Egyrészt azért, mert embert is viszonylag gyakran csíphet, ami nem igaz a kullancsok nagy részére, ráasdásul ott, ahol őshonos - Afrikában, a Balkánon és a Mediterráneumban -, terjeszti a krími-kongói vírusos lázat.

Hogy hogyan kerül ide? Földvári Gábor elmondása szerint a vándormadarakon utazik fiatal korában, így egy-két hét alatt több ezer kilométert is képes megtenni. Minimális az esélye annak, hogy ha most valaki a Margitszigetre látogat, ezzel az új kullancsfajjal találkozzon, ám Földvári Gábor szerint épp elég veszélyt jelent a városokban is elterjedt közönséges kullancs.

Semmiképp nem kell megijedni a kullancstól a városi parkokban piknikezve, de amennyiben el akarjuk kerülni kontaktust velük, akkor minél kevesebbet kell az aljnövényzettel érintkezni. A margitszigeti nyírt gyepen labdázni tehát nem igazán veszélyes, a bozótosban viszont sűrűbben fordulnak elő. Ám ez sem kell hogy elriasszon a városi parkok látogatásától.

Zuhanyozás után, zseblámpa segítségével minden, zöldben töltött nap végén érdemes magunkat átvizsgálni - tanácsolja a szakember. "Egészen pici, anyajegy méretű foltokat is meg kell vizsgálnunk, ugyanis mindhárom fejlődési alakja szívhat rajtunk vért (lárva, nimfa, kifejlett kullancs), és mindhárom képes kórokozókat is terjeszteni".

  Megosztom

hellovidék

kullancs

margitsziget

vérzéses krími-kongói láz

afrikai