Veszélyes afrikai kullancs jelent meg az országban: durva betegséget terjeszt

infostart.hu   
  Megosztom
Veszélyes afrikai kullancs jelent meg az országban: durva betegséget terjeszt

Egy eddig hazánkban ismeretlen, afrikai eredetű kullancsfaj egyetlen példányát találták meg a Margitszigeten, a parazita akár a veszélyes, vérzéses krími-kongói lázat is terjesztheti - tudta meg az InfoRádió Földvári Gábortól, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának főmunkatársától.

Egy Magyarországon szinte ismeretlen kullancsfajra bukkantak a Margitszigeten.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a megjelenés ténye, ami igazából érdekes, a mennyiség szerencsére elhanyagolható. A margitszigeti sünöket vizsgáltuk, ezek rengeteg kullancsot hordoznak a testfelületükön. Tízezer kullancsot azonosítottunk, ezek közül egyetlenegy volt nem őshonos, afrikai kullancs

- osztotta meg az InfoRádióval a felfedezést Földvári Gábor, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának főmunkatársa. Sem előtte, sem utána egyetlenegy példányt sem találtak belőle, viszont a jelenség arra figyelmeztet, hogy egy ilyen parazita a magyar főváros közepén is bármikor megjelenhet.

A kórokozók terjesztése szempontjából kulcsfontosságú fajról van szó. "Egyrészt azért, mert embert is viszonylag gyakran csíphet, ami nem igaz a kullancsok nagy részére, ráasdásul ott, ahol őshonos - Afrikában, a Balkánon és a Mediterráneumban -, terjeszti a krími-kongói vírusos lázat.

Hogy hogyan kerül ide? Földvári Gábor elmondása szerint a vándormadarakon utazik fiatal korában, így egy-két hét alatt több ezer kilométert is képes megtenni. Minimális az esélye annak, hogy ha most valaki a Margitszigetre látogat, ezzel az új kullancsfajjal találkozzon, ám Földvári Gábor szerint épp elég veszélyt jelent a városokban is elterjedt közönséges kullancs.

Semmiképp nem kell megijedni a kullancstól a városi parkokban piknikezve, de amennyiben el akarjuk kerülni kontaktust velük, akkor minél kevesebbet kell az aljnövényzettel érintkezni. A margitszigeti nyírt gyepen labdázni tehát nem igazán veszélyes, a bozótosban viszont sűrűbben fordulnak elő. Ám ez sem kell hogy elriasszon a városi parkok látogatásától.

Zuhanyozás után, zseblámpa segítségével minden, zöldben töltött nap végén érdemes magunkat átvizsgálni - tanácsolja a szakember. "Egészen pici, anyajegy méretű foltokat is meg kell vizsgálnunk, ugyanis mindhárom fejlődési alakja szívhat rajtunk vért (lárva, nimfa, kifejlett kullancs), és mindhárom képes kórokozókat is terjeszteni".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kullancs

margitsziget

vérzéses krími-kongói láz

afrikai