Ezt a 10 dolgot mindenképp csináld meg a kertben: itt az októberi feladatlista

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt a 10 dolgot mindenképp csináld meg a kertben: itt az októberi feladatlista

Ugyan a kertünkben élő növények ősszel lelassulnak, nekünk viszont még rengeteg tennivalót tartogat az október. Ez az időszak azért fontos, mert most készítjük fel kertünket az télre, de most van lehetőségünk arra is, hogy tápláljuk a földet, hogy tavasszal gazdag hajtást és termést hozzanak a benne élő növények. Hogy melyek a legfontosabb kerti munkák a hónapban? Mutatjuk!

Az ügyes kertészek októberre már betakarították a terményük javát és sokakra mosolyog befőttből a leszüretelt gyümölcs, vagy dézsából az elkészített savanyúság. Ezzel persze nem ért véget a kerti teendők sora, a hónapban még számos munka vár a gazdákra. Ugyan az idő változékony - néhol borús és szeles, máskor napos és meleg - érdemes megragadni a napsütéses órákat és tevékenykedni kicsit a kertben. Melyek azok a feladatok, amelyeket mindenképp el kell végeznünk? Itt a lista!

  • Eljött az idő, hogy szemügyre vegyük kertünk talaját. Ha azt vesszük észre, hogy megviselte a nyár, száraznak és terméketlennek tűnik, akkor nyugodtan felturbózhatjuk egy kis komposzttal. De a fák alatt használhatunk akár komposzt-teát is.
  • Ha házilag készítünk komposztot, ne feledkezzünk meg a folyamatos mozgatásról sem. Viszont érdemes bevetni az őszi, lehullott leveleket, ágakat, kigyomlált növényeket, levágott füvet is. Ezeket tegyük bele a komposzttárolóba, hiszen így még jobb minőségű trágyát készíthetünk.
  • Ha most ültetjük el a fiatal fákat és cserjéket, érdemes figyelni arra, hogy ültetés után jól belocsoljuk őket. Ezt egyébként télen is meg kell tennünk, ne tévesszen meg minket a leesett hó mennyisége. A növényeknek ilyenkor is szüksége van vízpótlásra.
  • Érdemes betakarítani és megszárítani a jövő évre szánt vetőmagokat, és dugványokat venni az évelő növényekből. A gyógynövényeket is ilyenkor kell leszüretelni, megszárítani és elraktározni.
  • Ne feledkezzünk meg a most beérő zöldségeinkről sem, a répa, káposzta, sárgarépa, karfiol, kelkáposzta, fokhagyma és póréhagyma ilyenkor még hoz termést!
  • Itt az ideje megtisztítani és élesíteni a kerti szerszámokat. A hidegebb hónapokban valószínűleg nem lesz rájuk szükség. Érdemes összeszedni és elmosni minden olyan kaspót, cserepet, növénytároló ládát, ami éppen üres és a nyárról megmaradt. Ez azért fontos lépés, mert így megszabadulhatunk azoktól a kártevőktől, amik esetleg ezekben az edényekben vertek volna tanyát, vagy rejtették volna el petéiket, lárváikat. Nem utolsó sorban, sokkal kevesebb az esélye annak, hogy betegek lesznek a növényeink, ha jövő nyáron már ebbe ültetjük bele őket.
  • Ha rendelkezünk kerti tóval, akkor ügyeljünk arra, hogy tiszta és szennyeződésektől mentes legyen a víz benne. A belehullott faleveleket, ágakat ki kell belőle halászni és arról is gondoskodni kell, hogy a fagyok eljövetele után mindig legyenek olyan lyukak törve a jégen, amin levegő jut a vízbe.
  • Érdemes ilyenkor gondolni az itthon telelő madarakra is. Az etetőket már lehet megtölteni, hogy a kis repülő jószágok megszokják, hol találnak élelmet a hűvösebb napokon. A madáretető kihelyezése, vagy készítése jó program a madárbarátoknak és a gyerekeknek is egyaránt, azonban néhány fontos dologra mindenképp oda kell figyelnünk, ha segíteni szeretnénk a madaraknak. Hogy érdemes ezt ügyesen megoldani? Erről írtunk már korábban itt.
  • Ebben az időszakban, kertünkben rengeteg változás zajlik, minden növény készül a téli hideg hónapokra. A növények védelméről többször is írtunk már, most viszont a kertünkben élő, hasznos állatok védelmére szeretnénk felhívni a figyelmet. Ahhoz, hogy udvarod állatbarát legyen és biztonságot nyújtson az arra tévedő apróbb élőlényeknek, számos dolgot meg tudsz tenni. Itt olvashatsz arról hogy, mire figyelj, ha őszi otthont akarsz nyújtani egy-két süni, madár vagy mókus számára.

Beltéri növények

Ügyeljünk arra, hogy az összes szobanövényt visszavigyük a házba. Mivel az őszi fagyok könnyen kivégezhetik növényed, érdemes még időben cselekedni és helyet készíteni nekik odabent, a házban. Persze mielőtt fejest ugranánk az áthelyezésnek, van pár feladat, amit el kell végeznünk, ha nem akarjuk, hogy felelőtlenségünk a növények életébe kerüljön. Itt olvashatsz erről pár tuti tippet.

Érdemes tudni azt is, hogy ősszel a szobanövények lassulni kezdenek, mivel a napok egyre rövidebbek. Éppen ezért csökkentsük az öntözések számát a felére és tegyünk így a tápoldatozással is. A téli hónapokban a tápoldatozást el is lehet hagyni, hiszen a folyamatos táplálás gyenge növekedést eredményez.

(via: thespruce.com)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

október

októberi kerti munka

kerti munka

kert

kertészeti munka

kertészkedés

ősz

őszi kerti munka

őszi munka