Ezt az 8 dolgot mindenképp csináld meg a kertben: itt a novemberi feladatlista

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt az 8 dolgot mindenképp csináld meg a kertben: itt a novemberi feladatlista

Beköszöntött a november és egyre több a szürke, borongós, esős nap és egyre kevesebb a napsütéses órák száma is. Ha kinézünk a kertünkbe, a legtöbb fa már lehullajtotta levelei többségét, a faágak csupaszon merednek az ég felé. Ha azt gondolnánk, hogy novemberben már nincs mit tenni a kertben, akkor nagyot tévedünk. Most kell csak rákapcsolnunk és még egy utolsó adag segítséggel megtámogatni növényeinket, hogy azok át tudják vészelni a telet. Hogy miket kell még elvégeznünk a kertünkben? Mutatjuk!

Ebben a hónapban nagyon örülhetünk, ha van néhány örökzöld a kertünkben, mivel így nem szomorkodhatunk a csupasz fák és bokrok láttán. A tévhitekkel ellentétben a november egy nagyon mozgalmas hónap a kerti munkákat illetően. Érdemes is tevékenykedni az udvaron, hiszen, ha most körültekintően végezzük el a feladatainkat, tavasszal learathatjuk munkánk gyümölcsét.

Első körben egy csésze forró tea mellett írjuk össze, hogy milyen növényeink vannak a kertben, amik gondoskodásra szorulnak és listázzuk a teendőinket. Nem is gondolnánk, ez az egyszerű lépés mennyit segíthet nekünk, hiszen így nem csak azt tudjuk beosztani, hogy miket kell csinálnunk a kertben, de könnyebb is lesz megtervezni, hogy mikor és mennyi időt tudnunk rá szánni. Egy próbát mindenképpen megér!

Ahogy romlik az idő, a kertnek szüksége lesz a segítségedre. Íme néhány általános tanács:

Ahogy az időjárás egyre hidegebbre és komorabbra fordul, úgy igyekeznünk kell a kertünket is a lehető legjobban felkészíteni a télre. Ha vannak cserépben nevelt növényeink, amik átvészelik a telet, érdemes a kaspók alá tenni néhány téglát. A felesleges víz így nem áll meg a növény alatt, hanem elszivárog a tégla repedésein keresztül. Ez védheti meg növényünket a teljes átnedvesedéstől.

Becsalogathatjuk a madarakat is a kertünkbe. Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogyan lehet felelősségteljesen ellátni a madarakat. Valamint arról is beszélgettünk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberével, milyen jótékony hatása lehet a kertünk számára, ha közel tartjuk magunkhoz a hazai madarakat. Erről itt olvashatsz többet.

Érdemes folytatni a levelek gyűjtését. Azokon a területeken, ahol már összeszedtük az avart és az ágakat, érdemes még egyszer átgereblyézni, hogy frissüljön a föld. Fontos, hogy ne égessük a növényi hulladékot, mindig tartsuk szem előtt az aktuális tűzgyújtási tilalmakat és szabályokat. Erről itt írtunk korábban.

A komposztálást egész évben végezhetjük. Ha rengeteg falevél és ág gyűlt össze az elmúlt hetek során, érdemes egyel több komposztáló ládát építeni. Abban az esetbe, ha tanácstalan vagy, miként vágj bele, vagy, hogyan is kell jól csinálni a komposztálást, olvasd el korábbi cikkeinket a témában ide kattintva.

Fókuszban a virágoskert

Talán itt akad a legtöbb tennivaló november hónapban. Elsőként a rózsákat vedd célpontba. Távolíts el minden lehullott levelet, nem csak a rozsdával vagy egyéb betegséggel fertőzötteket. Ezzel tudod csökkenteni a kockázatát annak, hogy a következő évben is fertőzöttek legyenek a rózsáid.

Elérkezett az idő, hogy felszámoljuk azokat a virágos növényeket, melyek nem bírják a téli fagyokat. Ilyen virág péládul a dália, kánna, gladiólusz, gumós begónia. A felszedett növények gumóit jó levegőző ládába gyűjtsük be és így tároljuk a tél folyamán.

Fák és cserjék hónapja

Itt az ideje, hogy megmetsszük a lombhullató fákat és cserjéket - valamint a gyümölcsfákat és bokrokat is. Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy legyen elég mulcs a megmetszett fák és cserjék alatt. Ha friss csemetéket akarunk ültetni, akkor még nem késtünk el. Arra viszont ügyelni kell, hogy az elültetett fa- vagy cserjecsemetéket karózzuk ki és szórjunk mulcsot közvetlenül a tövek köré.

A veteményesben is nagy a sürgés-forgás

  • Itt az ideje felásni a veteményeskertet, ha már betakarítottunk mindent belőle.
  • Ahol viszont tavaszi szüretelésre vetettünk, ott érdemes fóliaalagúttal vagy fenyőgallytakarással védeni az ágyásokat.
  • A cserépbe ültetett futó szamócát vigyük szélvédett, mérsékelten meleg helyre, ahol azért még éri fény. Télen nagyon ritka locsolást kíván, de trágyázást nem igényel.
  • Ha most vetünk petrezselymet, tavasszal rohamosan növekedésnek indul és bőséges termésre számíthatunk.
  • Novemberben vethetünk még vöröshagymát és zöldborsót, téli salátát, spenótot esetleg répát, de még fokhagymát is.

(via: thompson-morgan.com)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

november

novemberi kerti munkák

kerti munka

kertészkedés

udvar

növény

növénygondozás