Így pusztított a vihar: a tűzoltók több mint 750 riasztást kaptak

MTI   
  Megosztom
Így pusztított a vihar: a tűzoltók több mint 750 riasztást kaptak

Országszerte 759 alkalommal riasztották a tűzoltókat kedden 14 óráig a viharos szél okozta károk miatt - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Mukics Dániel közölte, a legtöbbször - összesen 440 esetben - letört faágak, utakra, vasúti sínekre, épületekre és elektromos vezetékekre dőlt fák miatt kellett beavatkozniuk.

A letört gallyak, kidőlt fák az ország számos pontján elszakították, megrongálták az elektromos vezetékeket, emiatt átmenetileg néhány ezer lakásban szünetel az áramellátás, illetve 197 lakóépület és közintézmény is megsérült

- mondta a szóvivő, majd hozzátette, a tűzoltók folyamatosan végzik a sérült villamos vezetékek környékének megtisztítását és amint eltávolították a letört ágakat és kidőlt fákat, a szolgáltató megkezdi az áramellátás helyreállítását. Ezért az áramszünettel érintett lakások száma folyamatosan változik.

Ugyanakkor az épületek esetében a szél jellemzően a házak tetejében okozott kárt, cserepeket, bádoglemezeket sodort le, illetve megrongálta kéményeket

- fűzte hozzá.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Csépán lakhatatlanná vált egy ház, miután rádőlt egy fa. Az épület lakóját a rokonai fogadták be. A győri kórház tetejét 300 négyzetméteren bontotta meg a szél. Borsodivánkán egy pszichiátriai intézet tetejét bontotta meg a vihar, Miskolcon pedig egy szakközépiskola tetejében okozott kárt. A tűzoltók a veszélyesen lógó tetődarabokat valamennyi esetben eltávolították

- sorolta a szóvivő.

Az OKF tájékoztatása szerint egyébként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kedden délutánig tizennyolc olyan kárhoz riasztották a tűzoltókat, amelyet a viharos erejű szél okozott. Fák dőltek ki, épületek rongálódtak meg, illetve egy magasban veszélyesen lógó jelzőlámpát is el kellett távolítania tűzoltóknak.

Pest megyében és a fővárosban több mint 50 esetben kérték a tűzoltók segítségét kedden délig. Budapest XVI. kerületében, a Kalitka utcában parkoló autóra dőlt egy fa, illetve egy másik 15 méteres fa a József utcában annyira megdőlt, hogy egy családi ház került veszélybe.

A VIII. kerületben, a Stáhly utcában a tető betoncserepeit bontotta meg az erős szél. A IV. kerületben, a Káposztásmegyeri úton gyökerestől csavart ki egy fát a szél.

A Pest megyei Solymáron, a Munkás utcában egy fa vezetékre dőlt, Csömörön, a József Attila és a Hunyadi utca sarkán szintén egy kidőlt fa zárja el az utat. Szigetszentmiklóson, a Sas utcában egy nagy fa kerítésre zuhant.

Szintén több mint 50 bejelentés érkezett kedd délig a Békés megyei műveletirányítási központba az erős szél okozta károk miatt.

Békéscsabán, a Szent István téren a szél megbontotta egy ház tetejét, a Kolozsvári utcában egy épületre, a Thököly utcában pedig egy kerítésre dőlt egy nagy méretű fa.

Orosházán, a Könd utcai vásárcsarnok tetőszerkezetét rongálta meg a viharos szél. A Kossuth Lajos utcában és a Március 15. téren úttestre dőlt fákat távolítanak el a tűzoltók.

A katasztrófavédelem az autósoktól azt kéri, hogy fokozott óvatossággal, a szokásosnál lassabban haladjanak, így könnyebben ki tudják kerülni a veszélyes helyzeteket. Azt ajánlják, ha enyhül a vihar, mindenki vizsgálja meg a lakóépülete környezetét. Ha bárki leszakadt elektromos vezetéket lát, ne közelítse meg, azonnal hívja a szolgáltatót, vagy a 112-es segélyhívó számot.

Érdemes a tető és a kémény sérüléseit is mihamarabb helyreállítani, mert a következő vihar nagyobb károkat okozhat a sérült épületrészeken

- figyelmeztet az OKF.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szél

vihar

kár

pusztítás

szélvihar

tűzoltók