Brutálisan megdrágultak a gyümölcsök: kiderült az árrobbanás oka

HelloVidék   
  Megosztom
Brutálisan megdrágultak a gyümölcsök: kiderült az árrobbanás oka

Az alma majdnem harmadával kerül többe, mint tavaly, a narancs és a banán ötödével. A déligyümölcsök ára ráadásul a forintgyengülés hatására is emelkedett. A szélsőséges időjárás miatt feleannyi alma sem termett tavaly, mint tavalyelőtt. Tavaly nyáron ugyanis jégverés, zivatarok pusztítottak a rendkívül aszályos tavasz után, egy szokatlanul perzselő augusztus előtt.

A gyümölcsök közül almából fogy a legtöbb Magyarországon, évente nagyjából 15 kilót eszik egy átlagos magyar. Egy év alatt azonban majdnem harmadával megdrágult, számolt be az RTL Klub híradója. A KSH adatai alapján a narancs és a banán ötödével többe kerül a tavalyi árakhoz képest.

A terméktanácsnál azt mondják,

Nem csak az országban, de Európában is meglehetősen gyenge volt a gyümölcstermés, amiből pedig csökken a kínálat, annak értelemszerűen emelkedik az ára, nyilatkozta Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

A gyümölcsök áremelkedése egyértelműen magasabb lett, mint az átlagos élelmiszerár-emelkedés, a déligyümölcsök ára ráadásul a forintgyengülés hatására is emelkedett.

Korábban mi is megírtuk, hogy nagyjából 683 ezer tonnára csökkent tavaly a Magyarországon termesztett gyümölcs mennyisége a megelőző évi 1,158 millió tonnáról, legnagyobb mértékben az almatermés esett vissza.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyümölcs

drágulás

alma

narancs

banán

déli gyümölcsök

időjárás