Ezek a legfontosabb kora tavaszi kerti munkák: itt a márciusi feladatlista

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a legfontosabb kora tavaszi kerti munkák: itt a márciusi feladatlista

A naptár szerint végre megérkezett a tavasz és az első napsugarakkal a kerti feladatok sora is folyamatosan gyarapodik. Ahhoz, hogy kertünk a lehető legszebb formájában pompázzon egész évben már időben érdemes elkezdeni a munkát. A HelloVidék összegyűjtötte a legfontosabb munkákat, amikkel hivatalosan is elrajtolhat a kerti szezon.

Mostanra szinte csak a naptár árulkodik arról, hogy milyen évszak is van valójában: a tavasz már-már összemosódott a téllel és a nyárral. A kertben tevékenykedők munkáját jelentősen megnehezítheti, hogy a tavasz kezdete és vége kiszámíthatatlanná vált és az évszak érezhetően rövidebb, mint korábban. A hideg téli hetek után, ahogy kisüt a nap hirtelen egyre több feladat halmozódhat fel a kertben elvégzendő munkák listáján.

Érdemes figyelemmel kísérni a meteorológiai előrejelzéseket és elkezdeni minél hamarabb a teendőket, mivel az első tavaszi hónapban elvégzett munkánk lehet az alapja a teljes éves sikerünknek. Márciusban a nappalok egyre hosszabbak és melegebben, a növények tenyészideje pedig már mondhatni el is kezdődött, így a februári előkészületek után kezdődhet a munka. A HelloVidék összegyűjtötte a márciusi kerti feladatokat.

1. Első az egészség és a tisztaság!

Ebben a hónapban folytatódhat a gyümölcsfák és a bokrok metszése. Az előtört tősarjakat távolítsuk el és metszés után soha ne feledkezzünk meg a lemosó permetezésről sem. Ilyenkor érdemes az idősebb termő gyümölcsfákra is gondolni és megtisztítani a felváló kéregpikkelyektől a törzsüket és vastagabb ágaikat, ha a téli időszakban nem tettük meg. Most a koronaritkítás ideje érkezett el. Érdemes a sűrűn álló, egymást keresztező ágrészeket és vesszőket tőből kimetszeni, hogy a későbbiekben minden gyümölcsöt elegendő napfény érjen. A fagyok elmúlásával a rózsákról is leszedhetjük a takarás és megejthetjük a metszésüket, hiszen tapasztalt kertészek szerint a rózsákat akkor kell metszeni, ha virágzik az aranyeső.

A metszés utáni lemosó permetezést márciusban ajánlott elvégezni a kert minden lombhullató növényén és a fából készült tárgyakon is (kerítés, kapu). Így megelőzhetjük a gombás megbetegedések terjedését.

2. Itt az évelők ideje

Március elején a legsürgősebb feladat a gyümölcsfák, a díszfák és díszbokrok, a szőlőoltványok és a rózsatövek ültetése és bőséges megöntözése, mivel gazdag vízellátás nélkül a csemeték nem gyökeresednek meg.

3. Irány a szabad!

A fagymentes helyen teleltetett növényeket például a leandereket, a babér és pálmafákat kedvező idő esetén már kivihetjük a szabadba.

4. Az alapok: készülj föld!

A gyep ápolása az első melegebb napokon indul. Ahogy a fű elkezd növekedni és az időjárási és talajviszonyok is engedik, gereblyézzük el a gyepről a leveleket, egy lombseprűvel fésüljük át alaposan, hogy levegőhöz jusson és elkerülhessük a rothadásos betegségeket. Még túl erősen ne gereblyézzünk, mert károsíthatja a füvet. Az első nyírással inkább csak a fű csúcsát vágjuk majd le, mivel a korai alacsonyra nyírás súlyos sárgulást okozhat.

5. Technikai részletek

Ideje ellenőriznünk a télire elzárt vízvezetékeket és eltávolítani a csapról a védőtakarást. Ha a tavasz eleji nagy vizsgálat során hibát találunk még idejében elvégezhetjük a szükséges javításokat. Ha februárban nem tettük meg még most érdemes pótolnunk a kerti szerszámok, eszközök közül azokat, amik esetleg elhasználódtak vagy hiányoznak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kert

március

feladatok