Iszonyatos pusztítás a magyar gyümölcsösökben: ezek a kártevők felfalnak mindent

HelloVidék   
  Megosztom
Iszonyatos pusztítás a magyar gyümölcsösökben: ezek a kártevők felfalnak mindent

Az elmúlt hetekben tombolt a nyári hőség, amit időnként megszakított egy-egy heves zivatar. Sajnos, ez a váltakozó és olykor szélsőséges időjárás nem kedvez a terménynek, sok gazda panaszkodik a gyümölcsök mennyiségére és minőségére. Persze mindemellett a kertekben már javában csemegézhetünk kedvenc kedvenceinkből. Igaz a cseresznye leérett, a meggy szezonja is a végét járja, de az őszibarack érési időszaka még csak most kezdődik. A szakemberek viszont figyelmeztetnek: érdemes résen lenni, hiszen nem csak az időjárás képes pusztítani a termést, hanem jó pár kártevő is. Most annak jártunk utána, mire ajánlott figyelni a következő hónapokban, ha meg akarjuk menteni az idei termésünk. Milyen rovarok támadják a gyümölcsöket és hogyan védekezhetünk ellenük.

Az alma kórokozók közül továbbra is az almafa lisztharmaté a főszerep, bár a több csapadékot kapott tájegységekben a varasodás fertőzés veszélye is jelentősen fokozódott. A meleg és a párás klíma miatt főként a körtésekben, de almában és birsben is állandó a fertőzésveszély a baktériumos tűzelhalástól. A veszélyt jelentősen mérsékelhetjük a fertőzött hajtások levágásával és réztartalmú készítmények rendszeres kijuttatásával. A hőség hatására kissé csökkent a levéltetűvel fertőzött hajtáscsúcsok aránya, de még így is jelentős a szívogatás, akárcsak a vértetű terjedése a lombkorona belsejében, ahová a permetlé bejuttatása gyakran nehézségekbe ütközik. Kellő biológiai hatékonyságot viszont csak akkor érünk el, ha a kezelés eléri a fertőzött gócokat.

- derül ki dr Aponyi Lajos előrejelzéséből.

Ugyanez a helyzet a kaliforniai pajzstetű terjedésének a megfékezésével is. A kedvező klíma hatására ismét erőre kapott. Az almamoly töretlenül rajzik. A korai szilvafajták színeződése megkezdődött, ugyanakkor a szilvamoly is most pusztít. A már letermett cseresznye és meggy mellett fontos a szilva, a kajszi és az őszibarack lombozatának a védelme, a korai lombhullás elkerülése érdekében

- jegyzi meg a szakember.

Hogyan érdemes védekezni?

Miután megismertük a rovarokat, melyek megdézsmálják kertünk gyümölcseit, hozzá is foghatunk az irtásukhoz. Első körben lássuk, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a hónap kártevői és mit tanácsos tenni, ha el akarjuk űzni őket.

  • almafa lisztharmat: A lisztharmat egy gombák által okozott növénybetegség. Jellemző tünete, hogy a lisztharmat gombák a növény teljes felületét fehér (ritkán rózsaszínes vagy barna) penészszövedékkel vonják be, mintha a növény liszttel lenne beszórva. Ahogy a betegség pusztít, úgy a beteg levelek elsorvadnak, megbarnulnak és le is hullnak. A lisztharmatgombák spóráik segítségével telepednek meg a növényeken, amik érintéssel, a szél vagy a rovarok segítségével terjedhetnek. A spórák miután megtelepedtek a növényeken, rövid idő alatt gombafonalakból álló szövedéket (micéliumot) képeznek a növények felületén. Védekezni első sorban az egészséges, erős növények tudnak, hiszen esetükben is fontos a jó kondíció az ellenálláshoz. Érdemes a megelőzésre is gondolni, fontos, hogy ne ültessük szorosan a gyümölcsfákat, a lisztharmatnak kedvez a magas páratartalom, a zsúfoltság, az elégtelen szellőzés. A fertőzés megjelenése után, mindenképp különítsük el a növényt, ha tudjuk. Ha nem, akkor kezdjük el kezelni a fertőzött leveleket, ágakat úgy, hogy nedves vattával letörölgetjük róluk a penészt. Ezután alkalmazzunk saját készítésű vagy boltban vásárolt gombaölő szert.
  • almamoly: Az almamoly közismert mezőgazdasági kártevő. Az alma mellett a körtét, diót is károsítja. Imágója sötétszürke; az elülső pár szárny csúcsához közel bronzos-aranyos, illetve fekete rajzolattal. Szárnyának fesztávolsága 14–22 mm. Lepkéje kéreg-barna, alkonyati állat, hernyója halványpiros. A fák kérge alatt, a talaj felső rétegében és a gyümölcstárolók védettebb helyein telel át és almavirágzás után rajzik. Az almamoly elleni védekezés fő nehézsége a megfelelő időzítés. Gyakran hőösszeg-számítással becslik meg, hogy mikor ér el valamely fejlődési fázisba — ehhez pontosan kell követni a napi hőmérsékleteket. A raktárakban és más melegebb helyeken áttelelő almamolyok röviddel a szirmok lehullása után kifejlődnek, és lerakják petéiket. A védekezés hatékonysága a rajzás időpontjának kiszámításán múlik. Az almamolyok elleni biológiai védekezés nehézkes, mert a hernyókat a gyümölcs jól védi. leggyakoribb módszere a gralulovírus (CMGV), aminek vizes oldatával bepermetezik a fát és a terméseket. Miközben a lárvák a kis gyümölcsökön a befúrási helyet keresik, a vírus a tápcsatornájukba kerül. A megbetegedett lárva abbahagyja a táplálkozást és 3-7 nap után elpusztul. Kémiai védekezésnek gyakran használnak növényvédő szereket. A nőstény almamoly szexferomonját tartalmazó csapdák megkönnyítik a rajzás megfigyelését.
  • kaliforniai pajzstetű: A kaliforniai pajzstetű elsősorban a házikertekben fordul elő. Sajnos szinte mindenhol láthatók az általa okozott ágtorzulások, különösen a háztáji körte-, szilva- és néhol az almafákon is. A kártevő szívogatása következtében a kéreg növekedése megáll, és bemélyedések képződnek, melynek az alján a piszkosfehér pajzsok alatt több rétegben helyezkednek el a piros nőstények. A torzulások helyén az ágakat könnyen letöri a szél. Az erősen fertőzött ágrészek gondos tisztításával, levágásával vagy az egész fa eltávolításával jelentősen gyéríthető a fertőzöttsége. A nyári erős fertőzés esetén célszerű a koronán belül is gondosan megpermetezni a váz és ágrészeket.
  • levéltetű: A levéltetvek levélen, hajtáson, virágon, termésen szívogatnak. Szívásuk nyomán a hajtás elsatnyul, a levél, a termés deformálódik, a levél megsárgul, elhal, lehullik. Magyarországon a lombos és tűlevelű növényeken károsító fajok száma meghaladja a hetvenet. Ha nem akarunk vegyszerezni, akkor mossuk át a leveleket enyhén szappanos vízzel hetente, vagy gyakran zuhanyoztassuk növényünket langyos vízzel.
  • szilvamoly: Magyarországon évente három nemzedéke kel ki, és a három rajzás összefolyik. Kifejlett lárvái telelnek át – legtöbbjük a fakéreg repedéseiben. Az első nemzedék rajzása április végén vagy május elején kezdődik. Május végén–június elején a hernyók a még zöld szilvát támadják meg: a kényszerérett szilvák június végén lehullanak. A július elejétől megjelenő erős mézgafolyás a szilvamoly második (első nyári) nemzedékének kártételét jelzi. A károsított szilvák könnyen lehullanak. Náluk szintén hatásos a kémiai védekezés. A nőstény szilvamoly szexferomonját tartalmazó csapdák megkönnyítik a rajzás megfigyelését és az egyedek elejtését.
  • vértetű: A vértetű a legjelentősebb almakártevők egyike. Az alma hajtásán, vesszőjén és a gyökerén egyaránt károsít. A vértetvek testét fehér, vattaszerű, viaszos váladék takarja és ez jól látható a károsított növényrészeken is. A megtámadott növényen, a szívogatás helyén, a vértetű nyálának hatására térfogat növekedés alakul ki. A föld feletti részeken a kártétel látványosabb, viszont a gyökereken jelentkezett kártétel jelentősebb. Csak a vízhajtások kivágásával mérsékelhető a vértetű kártétel, egyúttal tüntessük el az idős fák tövétől kinövő sarjhajtásokat is, mert ezeken a helyeken fog áttelelni a kártevő.

A nyár folyamán megjelennek a legvadabb kártevők, amelyek megdézsmálják a friss leveleket, hajtásokat, belefészkelnek a növényekbe és megkezdik a szaporodást is. Ha már tapasztaltad az első jeleket, hogy valami nincs rendben a növényeddel, ne rohanj vegyszerek után! Első körben próbáld meg természetes alapanyagokkal kiirtani a kártevőket. Segítünk abban, hogy miből és mennyit használj a környezetbarát növényvédelem érdekében. Ha szeretnéd megvédeni a kerted, de nem akarsz veszélyes vegyszerekkel permetezni, akkor mindenképp fusd át a listánkat. Összeszedtünk néhány hasznos trükköt, melyek segítségével úgy tarthatod távol a kártevőket, hogy közben nem használsz káros anyagokat. Melyek ezek? Itt olvashatsz róluk többet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

termés

kártevők

kert

kertészkedés

gyümölcs

gyümölcstermesztés

gyümölcstermés