Kevesebb a poloska, mégis brutális károkat okoztak: ekkor jöhet egy második pusztítási hullám

HelloVidék   
  Megosztom
Kevesebb a poloska, mégis brutális károkat okoztak: ekkor jöhet egy második pusztítási hullám

A Szent István Egyetem rovartanszékének docense az InfoRádióban rejtélyesnek nevezte, hogy eddig ilyen alacsony volt a poloskaszám, de az alma, az őszibarack és a körte érése sok kérdésre választ adhat. Vétek Gábor szerint, valószínűleg az aszályos tavasz miatt kevesebb idén a poloska, de nem csak Magyarországon észlelték idén a poloskák első nemzedékének elmaradását - számolt be róla az InfoRádió.

Feltételezéseink vannak csak, de meg tudjuk erősíteni a megfigyeléseket (amivel egybevágnak a külföldi észlelések is, Olaszországtól Grúziáig). A szokásoshoz képest idén Európa-szerte kevesebb a poloska

- magyarázta Vétek Gábor a portálnak, aki úgy véli, az enyhe telet még túlélték volna a poloskák, de az aszályos tavaszt azonban már sokkal kevésbé. Persze ez is csak feltételezés részéről.

A poloskák elmaradása annál inkább rejtélyes, mivel más, idegenhonos fajokkal elvileg párhuzamosan tudnak tenyészni a poloskák is, de a pettyes szárnyú muslicáról most mégis hetek óta aggasztó hírek jönnek Nógrád megyéből, ezek a rovarok a bogyós gyümölcsöket (málna, szeder) támadják. A csapadékos tavaszvég-nyárelő adhatott nekik lendületet

- tette hozzá Vétek Gábor, aki megjegyezte azt is, hogy már komoly gazdasági kárt okozott idén már ez az állatfaj. Ahogy a szakember mondja, a poloska kapcsán még nem tudni, mi lesz a "második generációval", a körtében, almában, őszibarackban még komoly károk keletkezhetnek.

Az elkövetkező hetek nagy kérdése lesz, hogy a márványos poloska is el tud-e úgy szaporodni, vagy már nem tudja behozni magát. A két faj közt alapvető különbség, hogy a poloskának csak két generációja van, a muslicánál néhány hét alatt kialakul egy teljes generáció

- jegyezte meg a szakértő, kiemelve a poloskapopuláció viszonylagos sérülékenységét.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

poloska

poloska-invázió