Ennek sokan örülni fognak: ezért lesz könnyebb az őstermelők és a családi gazdaságok munkája

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Ennek sokan örülni fognak: ezért lesz könnyebb az őstermelők és a családi gazdaságok munkája

Gyökeresen átalakul a családi gazdaságok jogi háttere, számos őstermelőnek és családi gazdaságban dolgozó embernek csökkennek ezáltal az adminisztrációs terhei.

Átalakul a családi gazdaságok jogi háttere, így 290 ezer őstermelőnek és 83 ezer családi gazdaságban dolgozó embernek csökkennek az adminisztrációs terhei, a cél a családi gazdaságok erősítése és a generációváltás támogatása. Nagy István agrárminiszter hozzátette, az erről szóló törvénytervezet értelmében három működési formát alakítanak ki: őstermelő, az őstermelő családi gazdasága és a családi mezőgazdasági társaság.

Az őstermelő magasabb bevételi határig választhatja az átalányadózást: ez a jelenlegi 8 millió forintról az éves minimálbér 10-szeresére nő, ami az idei minimálbért alapul véve 19,3 millió forint.

Az új működési forma az őstermelő családi gazdasága a közös őstermelői tevékenység és a jelenlegi családi gazdaság összevonásával jön létre. Ebben a formában átalányadózást legfeljebb addig választhatnak, amíg a bevétel el nem éri a minimálbér negyvenszeresét, 2020-as adatokkal számolva ez 77,28 millió forint. Nagy István közölte, a bevételi határokat a mindenkori minimálbérhez kötötték, hiszen így nem kell évente új szabályozást alkalmazni.

A családi mezőgazdasági társaságról elmondta, hogy ez a minősítés a hozzátartozók által létrehozott mezőgazdasági gazdasági társaságok, szövetkezetek vagy erdő-birtokossági társulatok számára válik elérhetővé és ezzel megteremtik az alapját az agrár-generációváltás és a versenyképes növekedés ösztönzésének.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

termelők

adminisztráció