10 ősöreg fa, amit látnod kell: elképesztő szépek a magyar vidék élő matuzsálemei

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
10 ősöreg fa, amit látnod kell: elképesztő szépek a magyar vidék élő matuzsálemei

A famatuzsálemek történelmünk néma tanúi, túlélői. Átvészeltek háborúkat, nehéz időket, legendák és történetek szólnak róluk. Elképesztő, de a legöregebbek példányaik már azokban az időkben is gyökeret vertek, amikor még az Árpád-ház királyai uralkodtak. Ilyenkor persze legszívesebben ki sem mozdulnánk a meleg szobából, de egy laza kirándulás csodákra képes!

Az ősöreg fák tövében pár percre megpihenni, meleg teát kortyolgatva sétálni egyet a környező parkban, vagy csak beszívni az óriás cédrusok és tölgyesek mesebeli illatát, átölelni egy téli álmát alvó hatalmas gyertyánt - nincs is ennél szívderítőbb hétvégi program. Még télen is ideális kirándulási célpont lehetnek ezek a hatalmas faóriások!

Összegyűjtöttünk hát pár ritka, a magyar vidéken megtalálható különleges példányt, amihez bármikor érdemes ellátogatni. (Figyelem: a vírusjárvány miatt, mielőtt útnak indulnátok, azért érdemes mindenképpen rákeresni: épp látogathatóak-e.)

Ahol matuzsálem korú mamutfenyők várnak: Iharosberény

Ahhoz, hogy a legöregebb, télen is örökzöld hazai mamutfenyőt megcsodálhassuk Iharosberény kastélyparkjáig kell utaznunk. A település Nagykanizsától 18 km-re délre, a 61-es főút mellett található. A 17. században telepedett itt le az Inkey család, kastélyukat 1750-ben Inkey Gáspár építette és ekkor kezdődött meg a kastélypark kialakítása is.

A park napjainkban iskolakert, egyben megyeileg védett természetvédelmi terület. Csodálatos méretű fái lenyűgöző látványt nyújtanak. Különlegességei miatt kedvelt hely a botanikusok számára. Faállományában ritka méretes egyedek: az 510 cm átmérőjü himalájai cédrus, valamint a három matuzsálem korú mamutfenyő, melyek 670, 600 és 480 cm-es törzsűek. Ezen kívül méretes páfrányfenyő, simafenyő és erdeifenyő is található itt. A lombos fafajok közül a vadgesztenye, a tulipánfa, a vasfa, a juharok és a magyalok érdemelnek külön is említést.

Az iharosberényi kastély (Fotó: Wikipédia)
Az iharosberényi kastély (Fotó: Wikipédia)

Magyarország legidősebb, 170 éves libanoni cédrusa: Alcsútdobozon

Az Alcsútdobozi Arborétum a fővárostól mindössze 40 kilométerre, Székesfehérvár és Tata között, a mesés Csaplári-erdőben található, könnyedén megközelíthető a 811-es főútról.

József nádor színpompás klasszicista kastélya Pollach Mihály tervei alapján épült. A kastély parkja ma is több mint 40 hektáros, növényritkaságok egész sorát rejtő arborétumnak ad helyet. A legszebb és legidősebb példányai között platánok, török mogyorók, tulipánok, vasfák, vérbükkök, mocsárciprusok, jegenyefenyők, és japánakácok találhatók, de értékes a hárs, – juhar-, tölgy- és gesztenye-fajok gyűjteménye is. Egyedülálló értéket képvisel a 24 törzset nevelő óriástuja, a zuhatagos bükk, a héttörzsű török mogyoró, a közeli Csaplári erdő Magyarország legidősebb, 170 éves libanoni cédrusa és az etyeki utat szegélyező, vele egyidős platánsor.

Juharlevelű platánfa MTVA Archívum /  Faludi Imre
Juharlevelű platánfa MTVA Archívum / Faludi Imre

A soproni Lővérek matuzsálemi korú gyönyörűsége

A XIX. században néhány magyar főúri kastély parkjába is bekerült egy-egy magányos cédrus, amelyek többnyire ma is jó egészségi állapotban vannak, például a soproni Lővérekben is áll egy matuzsálemi korú. Ezek az ezer évekig is élő fák az emberiség természet-pusztításának is szimbólumai: jó adottságai miatt ugyanis nemcsak építkezésekre, hanem kereskedésre és fűtésre is használták – már Libanonban is csak egyetlen olyan liget van, ahol igazán koros egyedek élnek.

A soproni - egykor a Zettl villa kertjében álló - cédrus az ország 3. legidősebbje. Melegkedvelő fafaj, minden bizonnyal csemete korában telente betakarták, hogy túlélje a fagyos hónapokat.

A kertben nem „magányos” ez a 130-150 éves cédrus, számos más védett fafaj él még a parkban, például az úgynevezett sárgafa, amelynek legkorosabb magyarországi példánya áll a villa szomszédságában.

Óriás jegenyék, gyertyánok és tölgyfák között: Gödöllőn

Közel 200 féle örökzöld díszíti az Erzsébet királyné 1898-ban bekövetkezett, váratlan és tragikus halálát követően, 1898 novemberében létesített gödöllői ligetet.

A park legszebb díszei azok a fák, amelyek a viszontagságos múlt ellenére idős kort és nagy méreteket értek el, 100 évesek vagy még idősebbek. Az őshonos fafajok legszebb képviselői a park ÉNy-i felében és a DK-részén találhatók. A legidősebb fái a kocsányos tölgy, a tölgyhibridek és a gyertyán szép példányai kb. 150 évesek. A legvastagabb tölgy mellmagassági átmérője 1996-ban 95 cm volt. A legmagasabb tölgy pedig ugyanabban az évben 17 m volt. A gyertyán esetében 93 cm és 20 m volt a maximális érték 1996-ban. A legnagyobb méreteket azonban a park D-i szögletében álló jegenyenyár érte el. Egyetlen, kb.100 éves példányának tőátmérője: 139 cm mellmagassági átmérője: 103 cm magassága: 32,4 m összes fatérfogata: 11,8 m3 volt 1995-ben.

Erzsébet királyné park Gödöllőn MTI / Jászai Csaba
MTI / Jászai Csaba

Ősöreg mocsárciprusok és 350-400 éves tölgyfák között: Dénesfán

Magyarország északnyugati részén, a Kisalföldön, Vas megye határán található Dénesfa. Eredetileg valószínűleg vízi vár állhatott itt, négyszögletes udvarral. A finom vonalú, toszkán oszlopos erkéllyel és timpanonnal díszített klasszicista kastély feltehetően 1825–1830 között, Hild József tervei nyomán nyerte el mai formáját.

Az öreg parkban nem ritkák 350-400 éves tölgyfa-matuzsálemek, a malomárok mellett pedig az 1700-as évekből származó mocsárciprusok magasodnak. Fenyőik közül a mamutfenyő a legnagyobb 115 cm-es átmérővel, de alig kisebb a hosszútűs fenyő, és hasonlóan nagyok a tó körüli mocsári fenyők.

Faállománya igen gazdag, 41 fenyő-, 128 lombos és cserjefaj díszíti, köztük az utóbbi évtizedek fiatal telepítései is.

800 évével, ez Magyarország legidősebb fája: a Hédervári Árpád-tölgy

Magyarország legidősebb fája a hédervári Boldogasszony kápolna közelében található. A néphagyomány úgy tartja, hogy a kocsányos tölgy mellett, maga Árpád vezér pihent meg és tartott haditanácsot 907-ben, a Pozsonyi csata előtt, sőt még nyomot is hagyott a törzsében a fejedelem lovának kötőféke. A szakemberek azonban úgy vélik, hogy a fa Árpád idejében még nem élt, bár így is tekintélyes kort ért meg, hiszen körülbelül 800 éves.

Az 1942 óta védett Árpád-tölgy korhadásnak indult és 2007 áprilisában derékba tört, de a civil összefogásnak köszönhetően életben maradt. A beteg részeit eltávolították, az egyetlen megmaradt ágát (a négyből) tartógúla és kötelek segítségével sikerült megmenteni. A fa azóta is minden évben virágzik.

Évente borral locsolják: Bátaszék nagy örege

Magyarország második legidősebb fája Bátaszéken, a város külterületén áll, a Szent Orbán-kápolna mellett, melyet 1754-ben német betelepülők építettek, hálából azért, mert túlélték az 1738-as pestisjárványt.

A fa körülbelül 3-400 éves lehet, pontos életkorát illetően eltérő a szakemberek véleménye. Sokan úgy vélik, hogy a Rákóczi-szabadságharc utáni erdőtelepítés során ültették, de Sümegi József diakónus, helytörténész szerint a molyhos tölgy már az 1600-as években, a török hódoltság idején is itt állt. A bátaszékiek nagy becsben tartják: május 25-én, Orbán napján, szokássá vált, hogy borral locsolják a fát, hogy bőséges legyen a szőlőtermés. A bátaszéki molyhos tölgy 2015-ben Magyarországon, 2016-ban pedig Európában nyerte el az „év fája” címet.

A bátaszéki molyhos tölgy, kora tavaszi napsütésben. Szent Orbán-kápolna Forrás: Wikipédia / Thaler Tamas
A bátaszéki molyhos tölgy, kora tavaszi napsütésben. Szent Orbán-kápolna Forrás: Wikipédia / Thaler Tamas

Szőkedencsi öreg hárs

Szőkedencs 700 éves famatuzsáleme egy vénségesen vén hársfa. Budapestről Nagykanizsa felé vezető 7-es főút 183-as kilométerénél találjuk, Szőkedencs temetőjének dombján. Szőkedencs eredetileg közvetlenül a fa és a temető mellett volt, de a török időkben elnéptelenedett, majd később, kissé távolabb, újjáépült. A község lakói mindent megtesznek azért, hogy ősöreg hársfájuk épségben maradjon, ápolják, gondozzák, vigyáznak rá. Néhány éve támfalat is építettek a fa köré, kiderült, hogy a múlt egy darabját őrizte, ugyanis a föld alól egy Árpád-kori templom romjai kerültek elő.

A kivételes, legendás vén tölgyfa: a nagykőrösi Basafa

A Duna-Ipoly Nemzeti Park védelmében álló Pálfáji-erdőben magasodik ez a kocsányos tölgy, amelynek korát nem kevesebbre, mint 400-500 évre becsülik, így egyike a legöregebb magyarországi fáknak. A Basafa tehát egy kocsányos tölgy, mely a nagykőrösi erdő része, magassága pedig 31 méter.

A fa különleges legendája a török korban játszódik. Ami történelmi tény, hogy a török basa ez idő tájt minden évben kétszáz szekér tölgyfát vitetett a Budai várba, ebből a nagykőrösi erdőből. A legenda szerint a budai basa, egyik évben a megbízottját küldte Nagykőrösre, hogy beszedje az éves adót. A basa embere azonban, a hazafele úton megsebesült, és egy magyar család tanyájára került, itt ápolták. Az előkelő török beleszeretett a gazda szépséges lányába, Juciba, merthogy a lánynak neve is volt. Az előkelő török elhatározta, ha meggyógyul, elveszi feleségül Jucit, és magával viszi a háremébe. Miután a török felépült, vissza is tért Nagykőrösre. Juci apja azonban csak nem akarta adni a lányát, cselt eszelt ki, koldusnak öltözött és a tölgy alá ült. Amikor összetalálkozott a törökkel, azt mondta neki, hogy gonosz suhancok feldobták a mankóját a fára. A török megpróbált segíteni rajta, felmászott hát, de egy ág leszakadt alatta, lezuhant szerencsétlen és nyakát szegte. Ez alatt a fa alatt nyugszik azóta is, és örök emlékül Basafa lett e tölgyfának a neve.

Európa legszebb fája, ami már kora tavasszal virágzik: a pécsi mandulafa

A pécsi Havas Boldogasszony-templom előtt díszelgő, csavarodott törzsű mandulafa 2019-es év európai fája is lett, és több mint 135 éves.

Janus Pannonius pécsi püspök 1466-ban írt egy dunántúli mandulafáról, amely az örök megújulás jelképe. De már a rómaiak is ültethettek mandulafákat Sopianae-ban. A Havi-hegy mandulafáit közel 100 éve, 1916-ban említik először a napilapok. Már kora tavasszal, márciusban virágzik, úgyhogy akkor feltétlenül érdemes lesz arrafelé is kirándulni:

Fotó: MTI/Sóki Tamás
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kirándulás

tájvédelem

természet

természetvédelem