Borzasztó állapotok: mutatjuk, mely települések levegője vált veszélyessé, egészségtelenné

HelloVidék   
  Megosztom
Borzasztó állapotok: mutatjuk, mely települések levegője vált veszélyessé, egészségtelenné

Tegnap Putnokon veszélyes, Ajkán Kazincbarcikán, Miskolcon, Nyíregyházán, Sajószentpéteren, Salgótarjánban egészségtelen volt a levegő minősége a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés értékelése alapján.

Ahogy írták, további nyolc településen kifogásolt volt a levegőminőség. Az érintett településeken a kisméretű aeroszol részecskék (PM2.5) napi átlagkoncentrációja meghaladta a rövid távú egészséghatások szempontjából irányadó küszöbérértéket.

A légszennyezettség rövid távon elsősorban légúti tüneteket okoz (pl. köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés), azonban hosszú távon növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is.

Veszélyes és egészségtelen levegőminőség esetén az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, a várandós kismamák, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők) keveset tartózkodjanak a szabadban.

A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, így javasoljuk, hogy mindig legyen kéznél a készenléti gyógyszerük (pl.: inhalátor) kedvezőtlen levegőminőség esetén.

A térkép ide kattintva elérhető.
A térkép ide kattintva elérhető.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nemzeti népegészségügyi központ

putnok

ajka

kazincbarcika

miskolc

nyíregyháza

sajószentpéter

salgótarján

levegőminőség

veszélyes

egészségtelen