Figyelem, csak óvatosan az erdei túrákkal: épp most van a vaddisznók ellési időszaka!

HelloVidék   
  Megosztom
Figyelem, csak óvatosan az erdei túrákkal: épp most van a vaddisznók ellési időszaka!

Legyetek óvatosak, ha csíkos kismalacot láttok! Fontos, hogy a turistautakról ne térjetek le, a kutyát pórázon sétáltassátok, és sötétedés előtt hagyjátok el az erdőt!

Már tart a vaddisznók ellési időszaka, és ilyenkor a kocák különös gonddal vigyázzák a kismalacok életét és keményen fellépnek, ha vélt vagy valós ellenséget észlelnek a közelükben olvashatjuk az Agrárminisztérium Facebook-oldalára kitett posztban.

Az AM a Budakeszi Vadaspark bejegyzését is megosztotta, amelyben azt írták:

az állatok ösztönös tulajdonsága, hogy félnek az embertől, ha tehetik tartják a távolságot és inkább elmenekülnek. Mindezek mellett az erdei séta során vagy az erdőhöz közeli lakott területen is előfordulhat, hogy valaki vaddisznóval találkozik. Ezért az első és legfontosabb szabályként azt emelték ki, hogy mindig érdemes figyelni. Ha valaki csörtetést hall, meg kell állni és várni addig, amíg a zörej elhalkul. Ha valaki anyakocával és malacaival találkozik, lehetőség szerint el kell sétálni, hagyni kell, hogy a konda békésen elszaladjon.

Ha az országúton ugrik a jármű elé egy vad, fékezni kell és meg kell várni, amíg átkel az úton. Számítani kell arra is, hogy a kocát a konda többi tagja vagy a kandisznót a többi társa is követheti - emelték ki, hangsúlyozva a sebességi korlátozás, valamint a vadjelező táblák figyelésének fontosságát is.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vaddisznó

vaddisznó konda

ellési időszak