Így építs kerti tavat otthon: egy vagyont dobsz ki az ablakon, ha melléfogsz

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Így építs kerti tavat otthon: egy vagyont dobsz ki az ablakon, ha melléfogsz

Nagy divat a kerti tó, szinte minden tizedik telken van egy. De ha azt akarjuk, hogy valóban örömünket leljük benne, ne csak bosszúságot okozzon nekünk, tájékozódjunk alaposan a megépítése előtt, hisz rengeteg pénzt dobunk ki az ablakon, ha nem figyelünk oda bizonyos szempontokra. Kontér Ildikó tökéletes kerti taván keresztül mutatjuk be a legfontosabbakat.

Egy kerti tó számos előnnyel jár, de rengeteg tennivaló is van vele, arról nem is beszélve, hogy a megépítése előtt számos szempontot figyelembe kell venni, hisz alig van olyan területe a kertépítésnek, ahol annyi hibát követnének el, mint a kerti tó esetében. Annak nyújtunk most segítséget, aki úgy dönt, hogy saját kezűleg épít egyet a kertjébe. Érdemes a természetes tavakat tanulmányozni, hogy megtanuljuk, milyen a működőképes tó, amiban mi is örömünket lelhetjük.

Öt fontos szempont a kerti tó építéséhez

  • A legfontosabb, hogy a tó elég elég nagy méretű legyen, ha nem csak egy kis dézsatóra vagy balkontóra vágyunk, ami tulajdonképpen csak a nevében tó, inkább kerti dísz. A felületével arányosan alakítsunk ki benne annyi mélyvizű zónát, hogy a csapadékszegény időszakban is elegendő víz maradjon benne, és persze télen se fagyjon be fenékig. Ez utóbbi különösen fontos, ha halaink lesznek, mert el kell vermelniük valahol. Az állóvizű parti zónától a tó közepe felé haladva enyhén lejtsen a meder.
  • A jól működő természetes tóban cserélődik a víz: befolyó víz táplálja, és természetes elfolyása is van. Ezt szűrő és vízforgató berendezéssel oldjuk meg egy mesterséges tónál.
  • A természetben ritka, hogy egész napon át napsütésnek van kitéve a vízfelület. A legforróbb napszakban mindig vet rájuk némi árnyékot a környező növényzet. Gondoskodjunk arról, hogy az épített tavunknak is jusson árnyékos időszak.
  • Nagyon fontos, hogy a lehető legkülönbözőbb vízmélységekben is legyen növényzet. A természetes tavak növényzete a legtöbbször igen buja. Minél több növényünk van, annál jobban oldja meg a kis tavunk az öntisztulásást.
  • A természetes tavakban gazdag az állatvilág: a számtalan halfaj mellett változatos az egyéb tólakók világa is. A természetben megvalósul az önszabályozó egyensúly, így az állatvilág fajösszetétele és az egyes fajok egyedsűrűsége „magától" alakul ki. Figyeljük meg, hogy népesítik be apránként kerti tavunkat is először a rovarok, aztán békák, a halak pedig gondoskodnak majd erról, hogy ne maradjanak szúnyoglárvák benne,

Helyszín kiválasztása

Ideálisnak tekinthető az a helyszín, amelyet reggeltől nagyjából délelőtt 11-ig teljes erővel süt a nap. 11-15 óra között már lehet félárnyék vagy akár árnyék is a területen. Az árnyék a déli hőség idején elsősorban a vízminőség szempontjából fontos. A meleg vízben kevés az oxigén, ami nagyban okozza az algásodást.

Jó, ha a kerti tó cserjékkel, illetve fasorral szegélyezett gyepfelület közepén helyezkedik el. A tervezésnél mindenképp vegyük figyelembe, hogy legyen a tó minden oldalról körbejárható, könnyen megközelíthetőnek, mivel rendszeresen gondoznunk kell a megépítése után is. A faleveleket, belehulló szemetet napi rendszerességgel szedjük ki egy hálóval, és a benne lévő növények állapotát is ellenőrizzük legalább hetetnte.

Ha a fenti szempontokat figyelembe vesszük az építésnél, pár hónap múlva már a tavunk mini ökoszisztémájában gyönyörködhetünk, és megfigyelhetjük, hogyan járnak inni a madarak, a szitakötők pedig igazán színessé varázsolják nyárra.

Egy okosan megépített kerti tó

Kontér Ildikó Kisvárdán él családjával, és bár nem szakmája a kertépítés, de példaértékű kerti tavacska tulajdonosa, és saját kezűleg készítette el otthonában a tavat a párjával. Több mint tíz éve él Ildikó az egykori szülői házban, ahol maga is felnőtt. A válása és a szülei halála után húzta ide vissza a szíve, miután megüresedett a régi vályogház. Öt évet fordított a ház felújítására, hatot pedig a kert kialakítására, míg végül elnyerték mostani formájukat. a 750 négyzetméteres kert is óriási változáson ment át az évek alatt, annak ellenére, hogy sok mindent meghagytak olyannak, amilyen volt, a beállt növényeket és a nagy fákat. Megkértük, mutassa be a kis létesítményt.

Honnan jött az ötlet, hogy kerti tavat építetek?

Még az előző házunkban merült fel először a gondolat a gyerekekkel, mikor kicsik voltak, és a homokozó helye felszabadult. Kérték, csináljunk oda egy kerti tavat. Persze a prototípus nem sikerült, kiszakadt a fólia, mert először nem tófóliát tettünk a gödörbe. De aztán vettünk tófóliát, kiraktuk a szélét kövekkel, és a másfél köbméteres kis tavacskában még két ékszerteknősünk is fürdőzött rendszeresen. Végül olyan jól sikerült kis tó lett belőle, hogy az új tulajdonos is megtartotta. Szóval mikor ide költöztünk 12 éve, akkor azt már tudtuk, hogy kerti tavunk itt is lesz.

Hogyan fogtatok hozzá?

Először is alaposan áttanulmányoztam a neten a szakirodalmat. De mi tulajdonképpen fordítva kezdtünk bele a tóépítésbe, ugyanis kijelöltük a leendő tó helyét, de még nem nyílt lehetőségünk az építkezés mellett arra, hogy elkészítsük. Így először is betelepítettük növényekkel a környezetét. Mire oda került a sor, hogy hozzáfogtunk hat évvel később a tó kiásásához, a növények már szépen beálltak.

A 10 köbméteres tóhoz hozattak két köbméter homokot, azt terítették el a teraszosan kiásott gödör alján, hogy a kisebb-nagyobb egyenetlenségeket helyrehozza, erre került a geotextília, majd rá a tófólia, és a három köbméter sóder. A perem megépítése is nagyon fontos része a tónak, a túl meredek több szempontból sem jó, de mindenképp kell lennie egy kis peremének, hogy a víz ne folyjon túl rajta nagy esőzések után sem.

Nagyon csúnya, amikor kilátszik a tófólia a széleken. Arra törekedtünk, hogy belesimuljon a környezetébe, mintha egy kis természetes tavacska lenne. Nem szeretem a művinek kinéző épített tavakat, de persze ez ízlés dolga, és azok között is vannak szépek

- fejti ki Ildikó, aki bár nem szakember, mégis profi kertet és tavat épített a párjával.

A tavunk a legmélyebb pontján másfél méter mély. Először geotextíliát terítettünk a kiásott gödörbe, arra került a tófólia, rá három köbméter sóder, aztán két köbméter homok következett, és hogy ne süllyedjen le, kiköveztük a partvonalat, azt meg kell jól erősíteni, hogy ne taposhassa, hordhassa szét az ember. Igyekeztünk a természetes ökoszisztémát lemásolni, és ahogy ott, úgy itt is van iszaposodás, algásodás, de ez természetes dolog, ez nem egy betonmedence. De a jó és nagy teljesítményű szűrőberendezés nagyon fontos, mert itt nincs természetes lefolyása a tónak, ahogy belé sem folyik semmi, patak vagy folyó, így a víz tisztítását és levegőztetését ez oldja meg.

Milyen növényeket telepítettek?

A legmélyebb zónában, ahol a halak télen elvermelnek, tavi rózsák nyílnak. Az a jó, ha minél nagyobb felületen van helyük egy kerti tóban, a halak ugyanis elbújhatnak a leveleik között. Aztán van benne a középzónában vízilófarok, víztisztítónak hínárfélék, például süllőhínár, ezek megkötik az algát, keskenylevelű gyékény is van csoportosan, 20-30 centi mélységben fekete és sárga nőszirom nyílik, a tó szélén pedig pénzlevelű lizinke, futóka, gólyahír, kaméleonvirág. A part szélén a sások szétterülnek, tavasszal a hagymások nyílnak, a kökörcsin, nefelejcs, ibolya, de az egész kertet úgy terveztem meg, hogy folyamatosan nyíljanak benne a virágok, minden évszakban van mit nézni benne. Aztán van itt még japán juhar, fenyők – mind bent kezdték karácsonykor, mert csak konténerben veszek fenyőt – vörös, üdezöld növények: japán borbolya, kecskerágók, hortenzia, árnyékliliom.

Mit tanácsolsz annak, aki kerti tó építésébe fog, mire ügyeljen?

A tó tájolása nagyon fontos! Erről meg szoktak feledkezni, pedig kell, hogy legyen neki árnyék, különben nyáron felforr a vize, és posvány lesz belőle. Nálunk van a közelében egy ősrégi diófa, amit még akkor ültettek el a szüleim, amikor megszülettem.

Milyen költségekkel számoljunk?

Jómagam igyekeztem visszafogni a költekezést, és mi saját kezűleg építettük meg a tavat, tehát ez is költségcsökkentő volt. Akkoriban, hat éve 350 ezer forint volt a 10 köbméteres tó összköltsége, most nagyjából félmillióból jönne ki ugyanez. Még a szűrőt is mi csináltuk hordóból, több szűrőréteg került bele, a hordót pedig beástuk a csobogó mögött a homokdombba, amit szintén én készítettem, rá köveket tettem, növényeket ültettem. A szivattyún nem szabad spórolni, visszaemeli a vizet a csobogóhoz. Igyekeztem úgy megcsinálni a környezetet, hogy vadregényes tavacskának tűnjön. Voltak benne aranyhalak is, de idekapott egy gém, és kiette őket belőle nagy szomorúságunkra. Pedig a kutyusunk, Csufi egy időben beléjük volt szerelmesedve.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

kisvirág (@mylovelysmallgarden) által megosztott bejegyzés

Címlapkép, fotók: Kontér Ildikó

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kert

kerti tó

tóépítés

kisvárda

szabolcs-szatmár-bereg megye

kontér ildikó

szűrő

csobogó

kavics

sóder

halak