Súlyosan veszélyeztetett fajta: a kihalás szélére került a pásztorkutyák magyar őse

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Súlyosan veszélyeztetett fajta: a kihalás szélére került a pásztorkutyák magyar őse

Tizedére zsugorodott az elmúlt években a kuvaszállomány hazánkban, amin még az sem segített, hogy 2017-ben hungarikummá nyilvánították a fajtát. A polgárőr és kuvaszőr program segít a fajtamegőrzésben és a népszerűsítésben, de ha az ősi tulajdonságaival és állóképességével akarjuk megmenteni a kuvaszt, mélyebbre kell ásni, és a tenyésztésénél kell elkezdeni a változtatást.

A kuvasz ősi magyar pásztorkutya-fajta, hungarikum, tenyésztése pedig kiemelten fontos feladat hazánkban, különös tekintettel arra, hogy mára a kihalás szélére sodródott. A nyolcvanas években, amikor a tenyésztése még vagy inkább újra csúcson járt, évente mintegy kétezer egyed látta meg a napvilágot. Ez a szám mostanra lecsökkent évi 160-200 közé a törzskönyvezett fajtaállományt figyelembe véve, vagyis a fajta súlyosan veszélyeztetett lett:

A tizedére zsugorodott az állomány az 1980-as évek óta, előfordult, hogy mindössze 166 törzskönyvezett kuvasz született, mostanában ez a szám 200 körüli. Tényadat, hogy a nőstények egyedszámát tekintve, ha ezer alá kerül egy faj, veszélyeztetetté válik, ha 500 alá, súlyosan veszélyeztetett kategóriába lép, a kuvasznál ez ennek jócskán a töredéke, rosszabb a helyzete, mint a bengáli tigrisé

- mondta el kérdésünkre Vajó Zoltán, A Kuvasz és Mi Alapítvány elnöke.

Kuvasz történelem

Emlékszem még, mikor gyerekkoromban, életemben először megláttam a hatalmas, fehér kutyát, amelyik egy magas fakerítés mögül ugatott ki az udvarba tévedőre. A nagybátyámék kuvasza volt, aki félelmet keltő külseje ellenére is szelíd és barátságos volt a gyerekekkel, de a tanyán akár utolsó vérig védte a birtokot és a falkájához tartozó embereket: a családot.

Ez a 2017-ben hungarikummá vált ősi magyar kutyafajta Árpád vezérrel érkezett a Kárpát-medencébe, a honfoglalók nyájainak védelmező pásztorkutyájaként. Hunyadi Mátyás kedvelte a fajtát, udvarában hajtóvadászatokon is használták, főleg farkas és vaddisznó ellen. A 15. században fellendült a marhakereskedelem, és a hatalmas magyar szürke szarvasmarha-gulyákat kuvaszok kísérték a nyugat-európai állatvásárokra, Nürnbergtől Milánóig, de Morvaországba is eljutottak.

A nyájak napi 20-25 kilométert tettek meg, az őrzésükre pedig fáradhatatlan, éber pásztorkutyák kellettek. A hajcsárok, vagyis a fegyveres marhakísérő pásztorok, a hajdúk a vásárokon nemcsak a marhákat adták el, hanem nagyon gyakran néhány kutyát is.

A kuvaszoknak nagy keletjük volt, hiszen ilyen kemény, kérlelhetetlen őrzőkutyákat akkor még nem ismertek Magyarországtól nyugatra. A kuvasz a magyar kutyafajták közül az egyik legrégebbi nyájőrző, ősibb, mint a komondor.

Az összes európai fehér kutyafajta ereiben a magyar kuvasz vére csörgedezik

– hangsúlyozza ki Pischoff Ferencné mestertenyésztő, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület (MKFE) volt elnökhelyettese.

A második világháború a kihalás szélére sodorta a katonák által fenyegetett portákon őrző-védő feladatot ellátó kutyafajtát, hisz a betolakodókra támadó kutyákat lőtték le először a fosztogatók. Ezért is kellett az 50-es években szinte a nulláról kezdeni, és komoly szakmai alapokra helyezni a kuvaszok tenyésztését.

A kuvaszőr és a polgárőr program arra is hivatott, hogy a kiképzésre átadott kutyák a polgárőrök munkájának segítése mellett a hungarikumokat is népszerűsítik. A Polgárőrségnél minden évben pályázat útján választják ki azt az 5 egyesületet, amelyek alkalmasak arra, hogy a kutyákat felneveljék, kiképezzék, és a polgárőrség kötelékébe állítsák. A kutyákat a MEOESZ vásárolja meg megbízható tenyésztőktől, és ajánlja fel a Polgárőrségnek, az Agrárminisztérium kutyánként 300 ezer forinttal támogatja a programot.

Egyre több medveészlelésről hallunk, a kuvasz pedig kiváló őrző-védő pásztorkutya, ez van a vérében, így a kuvaszőr program keretében már 37 helyen vannak kihelyezve a területekre kuvaszok az Északi-középhegységben az Ipolytól a Sajóig, hogy védjék az állatállományt a sakáloktól, farkasoktól, szükség esetén a medvétől. A nemzeti parkok ingyen biztosítanak a gazdáknak villanypásztort, a kis kuvaszokat pedig szintén ingyen kapják meg az alapítványtól

- mondta el Pischoff Ferencné, aki nyíltan vallja, hogy férjével bele vannak szerelmesedve a kuvaszba.

A polgárőr program keretében néhány napja a rendőrség Dunakeszin lévő Oktatási és Kiképző Központjában adták át a kuvaszokat, és a kutyák átadása alkalmával úgy fogalmazott V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa, hogy a kilenc magyar kutyafajtát leginkább úgy népszerűsíthetjük, ha megmutatjuk, mire is képesek:

Az egyik különlegesen kedves kutyafajta a kuvasz, amely nemcsak szép, de hasznos is. Őrző, védő tulajdonságaikat kihasználva a kiképzett és levizsgázott kutyák a polgárőrök munkáját segítik majd. A kuvaszőr program keretében, a nagyragadozók távoltartása érdekében van olyan nemzeti park, amely villanypásztort biztosít, emellett kuvaszokkal erősíti meg az állatállomány védelmét.

Fajtamentés és fajtajelleg

Ha az okokat kutatjuk, mi vezethetett oda, hogy a hazai kutyabarátoknál ennyire perifériára szorult ez a fajta, nem elég számba venni azt a tényt, hogy a rendszerváltással megnyíltak a határok, és beözönlöttek az idegen kutyafajták, hisz a német juhászkutya és a rotweiler például már azelőtt is népszerű volt idehaza. Vajó Zoltán, aki évtizedeken át foglalkozott kuvasz tenyésztésével, abban látja a probléma másik forrását, hogy elavult a kuvasztenyésztés keretrendszere, és ráhúzták az idegen mintára felépített tenyésztői versenyeket a kuvaszra is, ami oda vezetett, hogy csak a kutya küllemét vizsgálták versenyeken, holott a kuvasz legfőbb jellemzője a pásztorkutyasága, az őrzőképessége, vagyis erre is hangsúlyt kellett volna fektetni, hogy ne vesszen el az őrző- védő jellege, a teherbírása, a szívóssága, és ne alakulhasson ki semmilyen formában beltenyészet az egyre kevesebb egyedszám mellett.

Nem az egyes tenyésztők a hibásak, hanem az egész rendszer, hisz a kuvasz legfőbb és legértékesebb tulajdonsága az őrzőképesség. Ez a behemót állat kívülről brutálisnak tűnik, de belülről gyengéd, igaz barát, mindene a család, óvja és védi haláláig a falkáját és azok értékeit. Ez a tulajdonsága viszont elsikkadt a nagy világfajtákra formált küllemi szelekció során, ami a kis nemzeti fajtákat a periférian kezeli, így fordulhat elő például az, hogy amikor az általunk létrehozott Gyémánt Kuvasz Kupa versenyen, ami egy komplex értékmérő verseny (szeptemberben harmadik alkalommal rendezünk meg), hogy tízből hat kuvasz nem úgy reagál a generált helyzetekre, ahogy azt fajtajellegéből adódóan kellene, vagyis például nem védi meg a gazda értékeit, sőt, kifejezetten félénk a betolakodóval szemben a szituációs feladatok során

- sorolta Vajó Zoltán.

Komplex megoldásra van szükség, ami a tenyésztésnél kezdődik, csak aztán jöhet a marketing: vagyis először legyenek olyanok a kuvaszok, ami elvárható tőlük, és utána adjuk el őket, akkor nem okoz majd csalódást a 100-180 ezer forintért megvásárolt kutya egészségi és egyéb állapota az egykori tenyésztő szerint.

Mert a kuvasz nagyon okos, barátságos kutya, és igazi társa az embernek, igényli az egésznapos együttlétet és a sok foglalkoztatást. Érdekesség, hogy külföldön népszerűbb, mint itthon, még a világháború után vitték ki magukkal a tisztek, és nagyon népszerű lett Amerikában, az USA-ban, de Brazíliában is, ahogy Hollandiában vagy Norvégiában is felkapott. Például néhány éve a közösségi médiában Ronaldinho, a futballsztár osztott meg fotót arról, hogy kuvaszkölyökkel ajándékozták meg.

Nem tétlenkednek, akik a szívükön viselik a kuvasz sorsát, egy hónapja hivatalosan is bejegyezték a Vajó Zoltánék által létrehozott Hungária Fajtafenntartó Kuvasz Klubot, ami a tenyésztés teljes reformját hivatott szolgálni, és a Kuvasz Központjuk augusztus 20-án is tart rendezvényt Lajosmizsén a gyönyörű ősfás természeti környezetben, amilyenben a kuvaszok igazán jól érzik magukat.

Kuvasz tartása

A kuvasz okos, intelligens kutya. Kellő mennyiségű és megfelelő nevelés, szocializáció után látványos, eredményes őrző-védő és ügyességi munka várható el tőle. Aki nem rest kutyájával rendszeresen foglalkozni, és gazdáját rajongásig szerető, tulajdonát mindhalálig védelmező, lenyűgöző szépségű kutyát szeretne, nem fog csalódni benne.

Csakis a rossz, kegyetlen tartásmód rontja el az amúgy kezelhető, gyerekszerető fajtát. Mint minden fajtának, a kuvasznak is szabad mozgásra és tágas kennelre van szüksége. A láncra kötést, tartósan szűk kennelben tartást nem tűri. Az ingerszegény környezetet, a gazdával való rendszeres kapcsolat hiányát, a szeretetet nélkülöző, igazságtalan bánásmódot, a követelménymentes életet nehezen viseli.

Mivel önálló, határozott jellemű kutya, csak erős, határozott gazdáknak való, akik ki tudják elégíteni munka- és térigényét. Kis területű portákra, lakásokba nem való. Ugyanakkor rendkívül családbarát, a kisgyerekek kiváló játszópajtásra találhatnak benne.

A törzskönyvezett kuvasz nem olcsó mulatság, de 100-180 ezer forintért már megvásárolható, ami nem több egy francia bulldog áránál. Tartási költsége sem magas, mivel rendkívül ellenálló kutyafajta, így nem kell sokat költenie állatorvosra annak, aki megvásárolja.

Címlapkép: Fekete István

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kuvasz

fajta

hungarikum

pásztorkutya

kuvaszállomány

vajó zoltán

pischoff ferencné