Új pusztítója akadt az erdőknek: még az embert is képes megcsípni

HelloVidék   
  Megosztom
Új pusztítója akadt az erdőknek: még az embert is képes megcsípni

Ahogy a klíma melegedik, úgy hazánkban is egyre több új kártevő jelenik meg. A forró hónapok során a platánokat és tölgyeket támadó csipkéspoloska egyre több helyen bukkant fel az országban, ráadásul nem csak a fák leveleiből képes kiszívni a nedvet, hanem az embert is képes megcsípni, ha találkozik vele.

Elsősorban a platánfák a gazdanövényei a kis méretű, muslicánál alig nagyobb csipkéspoloskának, amely hártyás szárnyainak szépségéről kapta a nevét. De amilyen mutatós, olyan „harapós” is. A melegedő éghajlat kedvez ennek a hetvenes években hazánkba telepedett rovarnak. A forró nyarak igazi tenyészidőszakok számukra, így egyre több a találkozásuk az emberekkel, akik nem igazán örülnek ennek, ugyanis annak ellenére csípnek, hogy eredetileg csak növényi anyagokkal táplálkoznak

- számolt be róla a szoljon.hu.

Mint írták, szakemberek szerint ezek a poloskák nem direkt keresik az ember közelségét, hiszen kifejezetten növényi kártevők. A magyarázat az, hogy a viharok, erős szelek miatt az apró kártevők szempillantás alatt lehullnak a levelekről, ágakról. Mivel tényleg apró és gyenge poloskákról van szó, így csak nehezen tudnak ismét a levelekre repülni, felkapaszkodni. Így fordulhat elő, hogy a magasból az emberre hullanak. A csípések pedig azért fordulhatnak elő, mert a bőr nedvességtartalma vonzó számukra, ebből próbálnak táplálkozni, így csípik meg a kirándulót, vagy a fák alá tévedő embereket.

Az apró ízeltlábú jelenléte egész nyáron megfigyelhető, egyedeivel még ősszel, a lombhullás előtt is találkozhatunk a platánok közelében. Mivel a kártevő a fa törzsén telel, ezért egy tavaszi lemosó permetezés is gyérítheti az áttelelő egyedek számát. A tavaszi kirajzáskor az imágók ellen folytatott védekezés a leginkább eredményes. Mivel ezek a fák általában közterületen állnak, a települési önkormányzatokra hárul a védekezés felelőssége. A lakosságnak marad a szúnyogháló

- tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

poloska

csipkéspoloska

platán

tölgy

klímaváltozás

csípés

kártevő

invazív faj