Számos ragadozófajjal büszkélkedhetünk: idén is leltár készül ezekből a madarakból

HelloVidék   
  Megosztom
Számos ragadozófajjal büszkélkedhetünk: idén is leltár készül ezekből a madarakból

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron 19. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálását 2022. január 14-16. között.

Második leggyakoribb sasfajunk a parlagi sas, ahol az állandó hazai költőállományához a kárpát-medence más országaiból származó egyedek csatlakoznak télire. Ritkaságnak számít ugyan, de minden évben előfordul néhány szirti sas és fekete sas is. A felmérések során a sasok mellett valamennyi nappali ragadozómadár-faj és a túzok egyedeit is számba veszik a szakemberek.

Az MME a partnereivel 2004-ben indította el a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, ún. „szinkron” felmérését. Ehhez az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében 2018-ban a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak, így idén már ötödik alkalommal a legjelentősebb sastelelőhelyek ellenőrzésére az egész Kárpát-medencében sor kerül: https://parlagisas.hu/hu/content/ujra-orszagos-sasszinkron

Annak érdekében, hogy az emberek jobban megismerhessék a ragadozómadarak életét, a 19. Országos Sasszinkronhoz kapcsolódva az MME a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal közösen rendezi meg a 7. Sasnapot a jászberényi Sasközpontban.

Figyelem! A korábbi évekhez képest idén csak 9:00 és 10:00 között lehet megtekinteni a Sasközpont ragadozómadarait, 10:00-tól 15:00-ig pedig egy 7 km-es vezetett túrán vehetnek részt az érdeklődők. 10:00 után a Sasközpont sajnos nem tud látogatókat fogadni. A vezetett túráról visszaérkező látogatókat déltől becsületkasszás büfével-zsíros kenyérrel és forró teával várjuk. A szakmai felmérők számára, a korábbi évekhez hasonlóan 7:00-kor lesz az eligazítás.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sasszinkron

mme

orbán zoltán

sas

sasszámlálás