Ókori csodaszer a magyar konyhákban: mutatjuk, mennyi mindenre jó a kakukkfű

HelloVidék   
  Megosztom
Ókori csodaszer a magyar konyhákban: mutatjuk, mennyi mindenre jó a kakukkfű

A kakukkfű egy mediterrán gyógynövény, amelyet a gyógyászatban, a gasztronómiában, sőt még díszítő célokra is használnak például a virágkötészetben. A kakukkfű virágait, leveleit és olaját számos tünet és panasz kezelésére használták már elődeink is, felhasználása egészen az ókorig nyúlik vissza. Cikkünkben most annak jártunk utána, milyen jótékony hatásokkal rendelkezik a növénye, milyen áron vásárolható meg, illetve mihez és hogyan érdemes felhasználni.

A kakukkfű az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség. Kb. 350 örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő faj, hibrid faj összefoglaló neve. Európa, Ázsia és Észak-Afrika mérsékelt övi területein honosak. Hazánkban is lehet ültetni, termeszteni. Magyarországon főleg a mészkőhegységekben és a szárazabb, füves réteken nő, de a kertekben termesztett kerti kakukkfű is könnyen elvadulhat. Jellegzetes illatát követve a réteken, erdők szélén könnyen megtalálhatjuk.

Bár a kakukkfűnek több mint hatvan fajtája létezik, a Thymus vulgaris , vagyis a kerti kakukkfű a leggyakoribb faj, amit a kertészetekben megtalálunk. Ez a leggyakrabban használt típus a történelmi receptekben és gyógymódokban is, különösen az ókori Görögországban, Rómában és Egyiptomban és környékén. De kedvelt növénynek számitott és számít mai napig a franciák és bolgárok körében is.

A kakukkfű azonnali ízt ad ételeinknek főzés közben, de számos egészségügyi előnyökkel is járhat, ha frissen vagy szárítva fogyasztják, vagy estleg teafűként áztatják. Lássuk, miért érdemes felhasználni ezt a különleges növényt!

Jótékony hatások:

Ez az illatos gyógynövény nem csupán ízt ad kedvenc ételeinek. Valójában a kakukkfű illóolaj arról ismert, hogy képes leküzdeni a baktériumokat és a gombákat, sőt élelmiszerek tartósítására is használták elődeink. A kakukkfű számos ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz, amelyek segítik megőrizni egészségünket. A kakukkfű tele van C-vitaminnal, ami hozzájárul az immunrendszer támogatásához, valamint káliummal, amely nagy segítség a sejtvédelemben. De található benne mangán is, ami pedig a csontok egészséges fejlődéséhez járul hozzá.

További gyógyhatásait tekintve kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású. Nyákoldó és köptető hatása is van, de legfőbb értéke a timol (40%) és a karvakrol (15%), amelynek erős fertőtlenítő és antimikrobiális hatását köszönheti.

A magyar konyhákban is megállja helyét!

  • Leggyakoribb alkalmazásait tekintve sokan nehezebben emészthető levesekben is használják, olyan zöldségek mellé, mint a bab, borsó, burgonya, paradicsom, hal, káposzta.
  • Kitű lehet saláták ízesítésére is, főleg amiben helyet kap a burgonya, zeller, paradicsom, paprika is.
  • Húsételekhez, sültekhez is jó kiegészítő lehet, legyen az baromfi, hal, marha vagy valamilyen vadhús.
  • Töltelékkel készült ételekhez is kifejezetten ajánlott, egészen jól feldobja a töltött káposztát, de ízletes véres és májas hurka készülhet belőle sőt, akár kolbászok, májkeverékek és körözöttek alapjaiba is beletehetjük. De petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle.
  • A szakácsok szerint növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél is elengedhetetlen fűszer.

Boltolban, kertészetekben is megtaláljuk

Ahogy azt említettük, kakukkfüvet nem csak őrlemlnykényt vásárolhatunk meg, de a kertészetek polcain friss, cserepes növényként is megtalálhatjuk. Sőt, aki nagy fogyasztója a növénynek, magokat is vásárolhat saját termesztésre ezekben az üzletekben. Hogy mennyibe is kerül egy élő növény, vagy a csomagos őrlemények, annak most utána néztünk, hogy pontosabb képet kapjunk az árakról. Lássuk, mit, hol és mennyiért vásárolhatunk:

  • A Tesco üzelteiben csomagolt, morzsolt kakukkfüvet találunk 5 grammos kiszerelést 189 forintért, illetve 14 grammosat 299 Ft/csomag áron.
  • A Sparban 5 grammos morzsolt kakukkfüvet 199 Ft/csomag áron vehetünk, 14 grammos kiszerelést 289 Ft/csomag áron.
  • Az Auchan üzleteiben a 14 grammos csomagolt, morzsolt kakukkfű 259 Ft, a szintén morzsolt, de BIO kakukkfű már picit drágább, 339 Ft/csomag. Itt találunk még 25 grammos őrölt kakukkfüvet is 845 Ft/csomag áron. Illetve vágott kakukkfüvet is, 499 Ft/csomag áron.
  • Az OBI kínálatában cserepes kakukkfüvet vehetünk 13 cm-es cserépben 1099 forintért, illetve 14 cm-es cserépben 1299 Ft/db áron.
  • Az Oázis Kertészetben vetőmagokat találunk, ezek ára 350-750 forint között van. De kínálnak még palántákat is, 995 Ft/db áron.

Összességében, ha csak fűszerként szeretnénk felhasználni vagy kipróbálni akkor a párszázas morzsolt, csomagos kiszereléseket érdemes választani. Ha gyakorlott kertészek vagyunk és szívesen termesztünk otthon fűszernövényeket, akkor érdemes vetőmagot vagy palántát vásárolni.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kakukkfű

kakukkfű jótékony hatása

kakukkfű

fűszernövény

gyógynövény

fűszernövény termesztés

árak

körkép