Nappal is megmutatta magát a börzsönyi hiúz: itt kapták lencsevégre a vadmacskát

HelloVidék   
  Megosztom
Nappal is megmutatta magát a börzsönyi hiúz: itt kapták lencsevégre a vadmacskát

Ilyen az élet. Van, hogy hónapokig nincs észlelés a kameracsapdák előtt, azonban most tavasszal aktívak féltett vadjaink. Ezúttal ismét a hiúz tette tiszteletét a Börzsönyben.

Mint a HelloVidék is beszámolt róla, februárban, aztán márciusban is több helyszínen megmutatta magát a börzsönyi hiúz. A hazánkban előforduló eurázsiai hiúz az Északi-középhegységben honos, de becslések szerint Magyarországon mindössze 10-12 példány él. Fokozottan védett állatok, természetvédelmi értékük 500 000 Ft.

A gyönyörű, de mára sajnos nagyon ritka macskaféle ragadozó most március 20-án vonult el méltóságteljesen egy kameracsapda előtt.

Ilyen az élet. Van, hogy hónapokig nincs észlelés a kameracsapdák előtt, azonban most tavasszal aktívak féltett vadjaink. Ezúttal ismét a hiúz tette tiszteletét

– ezzel a kommentárral tettek közzé kedden egy újabb videót a Börzsönyi Természetvédők Facebook oldalán. A videón feltehetően ugyanaz a hiúz látható, aminek felbukkanásáról először februárban, aztán március közepén már beszámoltunk.

A most közzétett, tíz másodperces felvétel március 20-án, reggel 6 óra 40 perckor készült, és különlegessége - írt az RTL, hogy az erdőbe kihelyezett automata kamera nappal, mozgás közben érte tetten a nagyjából egy méteres testhosszúságú állatot. A kissé fagyos (mínusz 2 fokos) szerda reggelen a hiúz balról jobbra halad egy bükkerdő nyiladékában, egy ponton megáll, balra néz, majd tovább baktat.

Az európai hiúzfajok közül Magyarországon a kárpáti hiúz (Lynx lynx carpathica) őshonos. A nagy, sűrű erdőket kedveli, különösen akkor, ha az erdő sziklás tisztásokat is rejt, írja róla Wikipédia. Napjainkra a vadászat és a ritkuló erdők miatt Magyarország hiúzállománya katasztrofális mértékben megritkult, emiatt fokozottan védett faj. Természetvédelmi szakemberek szerint a Kárpátok északi része felől az utóbbi időben több példány is betelepült, illetve átjár a magyar határon

- írták.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hiúz

börzsöny

börzsönyi természetvédők