Mintha az armageddon közelgett volna: óriási porördög-tornádót videóztak vidéken

HelloVidék   
  Megosztom
Mintha az armageddon közelgett volna: óriási porördög-tornádót videóztak vidéken

Elképesztően erős porördögöt láttak és videóztak május elsején, délután Debrecen határában. A város déli külterületi részén, a 47-es út melletti földeken kialakult tornádszerű jelenség nagyjából öt percig tartott. Az idei évben ez az első megfigyelt tornádó.

A rendkívül látványos, sőt félelmetes jelenségről az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Időkép is beszámolt. A látottakról azt érdemes tudni, hogy ez a légtölcsér egy úgynevezett nem-mezociklonális tornádó, azaz kialakulása nem zivatarhoz, viharhoz, szupercellához kötődik.

A mezociklonális tornádók vihargócokban alakulnak ki és mindig föntről, lefelé nyúlva érik el a talajt, és pusztító erejük sokkal nagyobb. Ilyenek az Egyesült Államok déli államaiban rendszeresen pusztító, vagy újabban a klímaváltozás miatt Európában is megjelenő tornádók

- közölte az RTL.

Az alábbi felvételen látható, a porördög a felmelegedett talajtól indul, és a légköri nyomáskülönbségből adódó örvénylő légmozgás fokozódik, erősödik annyira, hogy képes felkapni nagy mennyiségű port és növényi törmeléket:

Az idei évben ez az első megfigyelt tornádó

A MET magyarázata szerint:

Nem ez a legkedvezőbb időjárási helyzet kialakulásukhoz, legtöbbször hidegcsepp jelenlétében alakulhatnak ki, ekkor ugyanis a több magassági szinten jelenlévő örvényesség támogatja képződésüket. Általánosságban elmondható, hogy az ilyen képződmények egy tartós talajközeli összeáramlás mentén keletkezhetnek.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

debrecen

időjárás

porördög

tornádó