Egy vagyont dobsz ki az ablakon, ha ezt elmulasztod: így éleszd újra tavasszal a kerti tavat

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Egy vagyont dobsz ki az ablakon, ha ezt elmulasztod: így éleszd újra tavasszal a kerti tavat

A jól megépített és karbantartott tavacska nemcsak a kertünk ékköve lehet, de a lassan beköszöntő kánikulában enyhülést is jelenthet, a mikroklímára gyakorolt hatása által, akkor pedig különösen, ha fürdőtónak alakítottuk ki. Ahhoz azonban, hogy ne bosszúság, hanem öröm legyen a számunkra továbbra is, van néhány fontos dolog, amire oda kell figyelnünk ilyenkor tavasszal. Mutatjuk, mely teendők elengedhetetlenek.

A kerti tavak mint urbánus ökoszisztémák a biodiverzitás fenntartása mellett a klímaváltozás negatív hatásait is enyhíthetik. Modellkísérletek szerint az épített környezetben kialakuló hősziget-effektust jelentősen mérsékelhetik az ilyen, növényzetben gazdag vízfelületek. Magyar kutatók azt tervezik, hogy idén nyáron műszeresen kimérik a kerti tavak valódi klimatizáló hatását, írt róla az Agrárszektor.

Egy kerti tó számos előnnyel jár, de rengeteg tennivaló is van vele, arról nem is beszélve, hogy a megépítése előtt számos szempontot figyelembe vettünk, hisz alig van olyan területe a kertépítésnek, ahol annyi hibát követnének el, mint a kerti tó esetében. Ráadásul rengeteg pénzt húzunk ki a saját zsebünkből, ha nem járunk el körültekintően, és később nem fordítunk elég figyelmet a tóra, nem gondozzuk az évszaknak és az időjárásnak megfelelően.

Jómagam igyekeztem visszafogni a költekezést, és mi saját kezűleg építettük meg a tavat, tehát ez is költségcsökkentő volt. Akkoriban, hat éve 350 ezer forint volt a 10 köbméteres tó összköltsége, most nagyjából félmillióból jönne ki ugyanez. Még a szűrőt is mi csináltuk hordóból, több szűrőréteg került bele, a hordót pedig beástuk a csobogó mögött a homokdombba, amit szintén én készítettem, rá köveket tettem, növényeket ültettem. A szivattyún nem szabad spórolni, visszaemeli a vizet a csobogóhoz. Igyekeztem úgy megcsinálni a környezetet, hogy vadregényes tavacskának tűnjön

- osztotta meg Kontér Ildikó a HelloVidékkel a saját kerti tavuk építési költségeit.

Itt a jó idő, a kerti tó feléledt téli álmából, de nem mindegy, mihez kezdünk vele most tavasszal, hogy a rá fordított több százezer forint ne vesszen kárba, és ne kelljen a nulláról kezdenünk a szépítését.

Távolítsuk el a szemetet a tóból, ha szükséges, cseréljük le a vizet

Az első feladatunk, hogy eltávolítsunk mindent, ami nem a tóba való, vagyis ha került bele a téli időszak alatt faág, falevél vagy bármilyen idegen tárgy, akkor azt halásszuk ki belőle. Ha szükséges, szerezzünk be a folyamathoz speciális eszközt, mert nem csak a tó felszínét kell rendbe tennünk, hanem az alját is.

Az edény mérete, és a víz mennyisége függ a halak számától. Ilyenkor pl. az aranyhalak részére melyeknek hossza 30-35 cm is lehet, egy 100 litert befogadó edényt célszerű alkalmazni, abban kb 20 ilyen uszonyos kellemesen elfér és nem viseli meg a „környezetváltozás”.

Amennyiben úgy látjuk, hogy egy teljes karbantartásra és újratelepítésre van szükség, akkor készüljünk fel egy szinte egész napos elfoglaltságra, de egyébként pár óra alatt végezhetünk a feladatokkal. Ha az összes vizet szeretnénk kiengedni a tóból, akkor a szivattyút javasolt a tó legmélyebb pontjára helyezni, és úgy kiengedni a vizet a medencéből.

Amikor már csak néhány liter víz van a tóban, akkor óvatosan, egy háló segítségével fogjuk ki a halainkat, és helyezzük őket biztonságos helyre. A tartályokra, amelyekben a halacskákat ideiglenesen tároljuk, érdemes hálót tenni, nehogy kiugorjanak belőle a pikkelyesek. Tegyük őket árnyékos helyre, és figyeljünk az időre. Néhány óránál tovább ne tartsuk őket a vödrökben.

Miután kiszivattyúztuk a vizet, vegyük ki a vízi növényeket is, és csak utána kezdjük el eltávolítani a tó alján összegyűlt faleveleket és iszapot, valamint a felesleges kavicsokat. Ha kell, mossuk át a nagyobb köveket és sziklákat is, de fontos, hogy ne essünk túlzásba, bizonyos mennyiségű algára szüksége van a kerti tónak.

Tisztítsuk meg a szűrőket

Érdemes megtisztítanunk a szűrőket is, mielőtt visszatennénk őket a tóba. Ezt követően pedig ellenőrizzük rendszeresen, hogy megfelelően működik-e. Időnként újra rendbe kell majd tennünk, de jó, ha tudjuk, hogy a túl gyakori tisztítás sem jó. Ügyeljünk arra, hogy kerti tavunk és a hozzá tartozó berendezések takarítása során ne használjunk vegyszert, mert az a teljes élővilág kipusztulásához vezethet. A legjobb megoldás, ha a kerti slag segítségével csak átöblítjük őket.

Ha a teljes karbantartással készen vagyunk, akkor elkezdhetjük friss vízzel feltölteni a tavat, visszahelyezhetjük a víztisztító berendezéseket, majd visszatelepíthetjük a halakat és a növényeket is. A kopoltyúsok esetében fontos, hogy a vödörben lévő víz és a kerti tóban lévő víz hőmérséklete között ne legyen nagy különbség. Ha szükséges, akkor fokozatosan egyenlítsük ki a tartály vizét, hogy nagyjából ugyanolyan legyen a hőfok. Miután ezt sikerül elérni, akkor bátran beengedhetjük halainkat az új, tiszta, tavaszi tóba.

Ha már virágoznak a vízi növények

Rendszeresen tisztítsuk az UV-C előtisztítóval felszerelt szűrők UV lámpáját. Megjelennek az első fonalas algák. Ne használjunk ellenük azonnal vegyszert, eleinte csak próbáljuk meg kihalászással megszüntetni jelenlétüket a tóban. Mossuk ki a tószivattyú előszűrőjét, hogy ne csökkenjen a szivattyú teljesítménye!

Ahogy nő a hőmérséklet, a halak élénkebbek lesznek, és megpillanthatjuk az első szitakötőket is a víz felszínén. Nincs megnyugtatóbb pihenés, mint saját tavunk mellett időzni és figyelni a természet csodás játékát.

Ha pótolni kell a vízi növényeket

A kerti tó nyáron nemcsak díszként szolgál, de a terület mikroklímáját is kedvezően befolyásolja, a nyári hőségben felüdülést ad. Ha odafigyelünk a megfelelő növénytelepítésre és a víz tisztítására, akár mi magunk is megmártózhatunk egy magunk építette kerti tóban a kánikulában.

A növények különböző égtájoláson és vízmélységekben érzik jól magukat, így erre mindenképp figyeljünk oda, amikor megépítjük a tavat, és növényeket telepítünk bele. Az Oázis Kertészet munkatársa, Veres Bettina adott néhány tanácsot, hogy semmiképp ne fogjunk mellé a kerti tóba ültetendő növényeinkkel. A szakember azt is elmondta, hogy a növényeken nem érdemes spórolni, mert ezek a felelősek a kerti tó ökoszisztémájáért, és nem is kerülnek sokba, a lent felsoroltak mindössze 1500-2500 Ft közötti árakon megvásárolhatóak a legtöbb kertészetben.

A vízinövények elhelyezkedése

1. zóna: Vízparti növények: a tópart szélén levő növények, hagyományos kerti talajban fejlődnek, de időnként elviselik a nedvesebb körülményeket is.

2. zóna: Mocsári növények: ezek a folyamatos nedves talajt, esetleg kisebb vízborítást igényelnek

3. zóna: Sekély vízi növények: folyamatos 20-40 cm víztakarást igénylő növények

4. zóna: Mélyvízi és a víz alatt élő növények: gyökereikkel 50-80 cm vízmélységig lenyúló élő vízinövények

5. zóna: Úszónövények: a víz felszínen lebegnek

Mocsári növények ültetésével természetessé tehetjük a tópartot, és a kerti tó béleléséhez használt tófóliát is ügyesen eltakarhatjuk velük a széleknél. A mocsári növény azoknak a növényeknek a gyűjtőneve, amelyek -fajtától függően- 5-20 cm vízmélységben érzik jól magukat. A tavi növények ültetéséhez speciális tavi növénykosarat és tavi virágföldet is vásárolhatunk a kertészetekben. Az árnyas vízpartok közelébe számos növényfaj ültethető, amelyek mindegyike üde, nedves talajon szépen fejlődnek

- modta el Veres Bettina, az Oázis Kertészet munkatársa.

Mélyvízi és víz alatti növények

A vízalatti növények nem nagyon látszanak, de semmiképp nem szabad kihagyni őket a tóba telepítendő növények közül. Oxigéntermelésük nagyon fontos a halak számára, és a komfortérzetüket is növeli, mivel szívesen bujkálnak a növények között. A tó szervesanyag egyensúlyának beállításához is rendkívül fontosak a vízalatti növények, így telepítésükkel csökkenthetjük az algásodást.

Ami viszont az összes növényre elmondható, ha halakat tartunk benne: tápoldatozzuk őket a tavaszi-nyári időszakban, olyan természetes szerekkel, amelyek nem ártanak í vízi élővilágnak, sem a halaknak, sem a bogaraknak-rovaroknak, vízi csigáknak. Ebben bármelyik kertészet segítséget nyújt

- emelte ki a szakember.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kerti tó

karbantartás

fürdőtó

szűrőberendezés