Filléres fűszernövény, mégis keveset fogyasztjuk: mutatjuk, mi mindenre jó a sárkánynövény

HelloVidék   
  Megosztom
Filléres fűszernövény, mégis keveset fogyasztjuk: mutatjuk, mi mindenre jó a sárkánynövény

Aki érez magában bátorságok, kedvet, annak érdemes megpróbálkozni fűszernövények termesztésével. Szerencsére a legtöbb növény nem igazán igényel nagy odafigyelést, így a kezdő kertészek is hamar sikert érhetnek el velük. Ilyen például a tárkony is, népies nevén sárkánynövény. Rengeteg magyar étel alapanyaga, nagyon sok jótékony hatással bír, ráadásul fillérekért megvásárolható. Cikkünkben most annak jártunk utána, hogy miért érdemes fogyasztani, mennyibe kerül a palántája, illetve a morzsolt, csomagolt változata.

A tárkony enyhén gyógynövényes íze kesernyés aromával és ánizsos jegyekkel keveredik. A francia és a német tárkony íze intenzívebb, édesebb és fűszeresebb, mint a kesernyés aromájú orosz vagy szibériai tárkonyé. A tárkony neve a „sárkány” és a „kígyó” szó görög megfelelőjéből származik – innen ered a tárkony másik megnevezése, a sárkánynövény is. A név valószínűleg abból ered, hogy régen úgy tartották, hogy a tárkony távol tartja a veszélyes teremtményeket.

A tárkony az őszirózsafélék családjába, az üröm nemzetségbe tartozó, évelő gyógy-, és fűszernövény. A fűszer- és zöldségnövényként világszerte termesztik. Vadon az északi félteke nagy területén előfordul: Kelet-Európától Közép- és Kelet-Ázsiáig, de még Észak-Indiában is, valamint Észak-Amerika nyugati részén, s dél felé még Mexikó területén is. Elképzelhető azonban, hogy az észak-amerikai populációk emberi termesztésből vadultak ki.

Magyarországra még Erdélyből került. Nagyon kedvelt, jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű fűszer. Illóolajának illata az ánizsra emlékeztet. Hazánkban népies nevén szokták esztragonnak, tárkonyürömnek is hívni.

Felhasználása

A tárkony leveleit fogyasztják. Friss, zöld állapotában, vagy sóban, illetve ecetes vízben eltéve és szárítva is felhasználható. A fűszernövény különösen népszerű a francia és a grúz konyhában, ahol (tejszínes) szószok, halas és húsos fogások, saláták, savanyúságok, tenger gyümölcsei, levesek, zöldségek és fűszervajak ízesítésére használják. A tárkony íze savas ételekkel, például ecettel, mustárral, borral és citromlével kombinálva érvényesül a legjobban. A friss és szárított tárkony fenséges ízt ad az ételeknek, különösen fekete borssal, petrezselyemmel, fokhagymával és kaporral kombinálva. A tárkony remekül bírja a hőt, és hosszú ideig tartó főzés hatására sem veszít sokat az ízéből.

  • Saláták, ecetes savanyúságok eltevésénél,
  • de levesek, főtt húsok, szárnyasok, birka, bárány, vadhúsok, valamint zöldbab-, zöldborsó-, és burgonyafőzelékek, ecetek ízesítésére is használják.
  • Teája pedig vesetisztító, epehajtó, étvágyfokozó hatású.

Jótékony hatásokban is bővelkedik

Kutatások igazolták már, hogy a tárkonynak kiváló fájdalomcsillapító, érzéstelenítő és gyulladásgátló hatása van. Ráadásul amíg cukorfogyasztás hatására rosszabbodhat a fájdalom és a gyulladás, addig tárkonykivonattal együtt fogyasztva jelentősen csökkenthető a nemkívánatos hatás.

A hagyományos gyógyászatban a tárkonyt fontos gyógynövénynek tartják, mely jótékonyan hat az étvágyra és serkenti az emésztést is. A tárkonyból készült gyógyteát (vagy a tárkonnyal ízesített fűszereket) előszeretettel javasolták azoknak, akik betegség után lábadoztak, vagy éppen lelki okok miatt veszítették el az étvágyukat.

Filléres csodaszere lehet a kertünknek

Aki érez magában bátorságok, kedvet, annak érdemes megpróbálkozni fűszernövények termesztésével. Szerencsére a legtöbb növény nem igazán igényel nagy odafigyelést, így a kezdő kertészek is hamar sikert érhetnek el velük. A tárkonyt például középkötött talajban, őszi tőosztással szaporítják. Májusban meleg, napos helyre ültessük 30×40 cm-es távolságra. Egy dologra kell igazán figyelni, hogy vízigényes növény, ezért rendszeres öntözést igényel. Árát tekintve a tárkony vetőmag a Praktikerven 239 Ft/csomag, az Oázis Kertészetben a tárkony palánta pedig 995 Ft/db 12 cm-es cserépben.

Ha nem vacakolnánk a vetéssel, ültetéssel, de szívesen megkóstolnánk az ízét ételeinkben, akkor érdemes egy tasak őrölt fűszernövényt venni valamelyik áruházban. Árát tekintve a tasakos morzsolt tárkony 205-299 Ft/csomag áron kapható a Tescoban, 169-289 Ft/csomag áron az Auchanban, 169-239 Ft/csomag áron a Spárban.

Ha megnézzük az árakat, egy csomag morzsolt tárkony árából vehetünk akár magokat is, amiket elvethetünk. Ha pedig sikeres volt a veteményezésünk, akkor folyamatosan elérhető lesz konyhánkban a friss tárkony, amit aztán számtalan ételünkben felhasználhatunk. Egy próbát biztosan megérhet.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tárkony

fűszernövény

fűszernövény termesztés

fűszernövények

ára

termesztés