Növénytermesztés napfény nélkül? Lehetséges, mutatjuk, hogyan

HelloVidék   
  Megosztom
Növénytermesztés napfény nélkül? Lehetséges, mutatjuk, hogyan

A kutatók új módszert fedeztek fel a növények termesztésére mesterséges fotoszintézis segítségével, amelyhez egyáltalán nincs szükség napfényre.

A növények a napfényt, a vizet és a szén-dioxidot kombinálva oxigént termelnek, valamint tápanyagokat, amelyekre az élőlények növekedéséhez szükségük van. A tudósok most megtalálták a módját, hogy hagyhatjuk a napfényt az egyenletből.

A Modern Farmer cikke szerint, a Kaliforniai Egyetem, Riverside és a Delaware Egyetem által végzett új tanulmányban számoltak be kutatók arról, hogy sikeresen termesztettek növényeket mesterséges fotoszintézis segítségével – ami azt jelenti, hogy a növényeknek nincs szükségük napfényre a hatékony növekedéshez. Ehelyett a növények acetátra támaszkodnak – egy olyan kémiai vegyületre, amelyet a növények felhasználhatnak a növekedéshez –, amelyet napfény nélküli laboratóriumban állítanak elő.

A kutatók egy elektrokatalitikus eljárással kerülték meg a napfény szükségességét, amelyben vizet, elektromosságot és szén-dioxidot használnak fel acetát előállítására. Az acetát ezután helyettesíti a növény glükózszükségletét, amelyet a növények a hagyományos fotoszintézis részeként hoznak létre és fogyasztanak el.

Az acetátot ezután a kutatók üvegedényekbe helyezik, amelyekben a növények hidroponikusan nőnek. A folyamathoz a kutatók egy váltakozó áramú szén-dioxid elektrolizátort használnak. Egy sajtóközlemény szerint az elektrolizátorok „olyan eszközök, amelyek elektromos energiát használnak a nyersanyagok, például a szén-dioxid hasznos molekulákká és termékekké történő átalakítására”. Ebben az esetben az elektrolizátor elektromos energiát használ a szén-dioxid acetáttá alakításához.

A technológia nem működik teljesen napfény nélkül. Ebben az esetben az acetát előállításához felvett elektromosság napelemekből származik. A növények azonban nincsenek kitéve napfénynek. Az acetát helyettesítő táplálékforrással a növények nemcsak teljes sötétségben tudtak növekedni, de néhányan még virágot is hozzak. A tanulmány szerint egyes növények esetében a sötétben végzett folyamat akár 18-szor hatékonyabb volt, mint a napfénnyel végzett fotoszintézis.A mesterséges eljárással ellentétben a biológiai fotoszintézis nem éppen energiahatékony. A tanulmány szerint a növények általában a napfényben található energia mindössze egy százalékát használják ki.

A mesterséges fotoszintézis módszereinek alkalmazása az élelmiszer-előállítás során paradigmaváltást jelenthet. Az élelmiszer-termelés hatékonyságának növelésével kevesebb földre van szükség, ami csökkenti a mezőgazdaság környezetre gyakorolt ​​hatását. A nem hagyományos környezetekben, például a világűrben zajló mezőgazdaság esetében pedig a megnövekedett energiahatékonyság segíthet abban, hogy a személyzet több tagját kevesebb ráfordítással élelmezhessék.

Fejlesztésben, kutatásban a magyarok is élen járnak

A hazai fejlesztésű Green Drops Hidropónia szintén forradalmasíthatja a növénytermesztést. Az innovatív berendezés egyik legnagyobb előnye, hogy használatával föld nélkül nevelhetünk friss, növényvédőszer-mentes, tápanyagban gazdag salátákat, fűszernövényeket, egyes zöldségeket és gyümölcsöket. Az önműködő rendszer új korszakot teremt a növénytermesztésben, zseniális megoldás azoknak, akik környezetbarát módon, kevés munkával és kis helyen szeretnének bőséges termést elérni. Korábban a technológia hazai népszerűsítőjével, Rácz Grétával beszélgettünk vállalkozásáról és terveiről.

Mint mondta, a berendezésük vertikális kialakítású, alul található egy 90 L-es speciális víztartály és erre lehet ráépíteni a szinteket. Ennek az a nagy előnye, hogy igények szerint lehet változtatni a berendezés méretét és ez által azt, hogy mennyi zöldséget tudunk megtermelni. Akár 35 szintig is fel lehet építeni a tornyot és így 1 négyzetméteren lehet 350 db növényt termelni. Véleményem szerint ez a mai világban rettentően nagy előny szemben a hagyományos sík felszínen való termeléssel. Maga a működés pedig nagyon egyszerű.

A tartályban lévő vízhez kell hozzá adagolni a növények fejlettségi szintjének megfelelő mennyiségű tápoldatot. Ezt a tápoldatos vizet a tartályban lévő szivattyú a torony legfelső szintjére pumpálja fel és onnan a berendezés belső kialakításának köszönhetően a növények gyökerére folyik rá a tápanyagban és oxigénben dús víz. Ennek köszönhetően a növények hatékonyabban tudják felvenni a számukra szükséges tápanyagokat. Miután a növények gyökerén keresztül folyt a víz az visszakerül az alsó tartályba. Ennek a körforgásnak köszönhetően lehet 90%-kal kevesebb víz használatával, akár 30%-kal hatékonyabban és 3x gyorsabban növényeket termelni, mint a hagyományos mezőgazdasági termelés esetében

- nyilatkozta korábban a HelloVidéknek a rendszer megálmodója. Érdekel a különleges rendszer? Erről többet itt olvashatunk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kutatók

növénytermesztés

növénytermesztők

fotoszintézis

kutatás

napfény