Eltűnhet a boltokból ez a magyar zöldség? Hogy készítünk ezután töltött káposztát?

Agrárszektor   
  Megosztom
Eltűnhet a boltokból ez a magyar zöldség? Hogy készítünk ezután töltött káposztát?

A fejes káposzta az egyik legsokoldalúbb zöldségféle, hiszen ehetjük édesen, sósan, savanyítva, minden az ízlésünkön múlik. Jó felhasználhatóságán kívül az ára is csábító lehetett, hiszen - egészen idáig - az olcsóbb alapanyagok közé tartozott, arról nem is beszélve, hogy az ikonikus töltött káposzta sokak kedvenc ételének számít. Az áremelkedések azonban ezt a zöldséget sem kerülték el, de ennek ellenére még mindig megfizethetőnek számít. Hogy milyen árakkal kell szembenéznünk a káposzta esetében és milyen nehézségeket kell legyőzniük a termelőknek, az az Agrárszektor cikkéből kiderül.

Az EU-ban a meghatározó élelmiszerek közé tartozik a káposzta, amit jól alátámaszt az, hogy évente átlagosan 3,6-3,7 millió tonna káposztát takarítanak be. Ugyanakkor a számok a káposzta esetében sem alakultak a legjobban

- írja az AKI.

A KSH adataiból kiderült, hogy Magyarországon fejes káposztából az elmúlt évtized legkisebb mennyisége, 37,2 ezer tonna termett 2021-ben. Hazánk fejes- és vöröskáposzta-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2021-ben, a beszállított mennyiség 6,92 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 2,24 ezer tonna került. Az idei év első fél évében az import 38 százalékkal 2,91 ezer tonnára csökkent az elmúlt év azonos időszakához képest. A behozatal is vegyes számokat mutat, így alakult az alábbi országokban:

  • Németországból 31 százalékkal 1,79 ezer tonnára,
  • Hollandiából 40 százalékkal 431,8 tonnára,
  • Spanyolországból 75 százalékkal 152,7 tonnára csökkent,
  • ugyanakkor Lengyelországból 9 százalékkal 352,1 tonnára nőtt a behozatal.
  • Az export 1 százalékkal mérséklődött, 1,97 ezer tonnát tett ki, ennek jelentős hányada a skandináv államokba (Finnország, Norvégia, Svédország) irányult.

A káposztát sem kerülte el a drágulás

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a 12. héten került a piacra a primőr, fehér fejes káposzta a tavalyinál 58 százalékkal magasabb áron. Ez 650 forint/kilogrammos kezdőárat jelentett, ami az akkor még kapható 2021. évi betakarítású termék áránál (130 forint/kilogramm) lényegesen magasabbnak bizonyult. A primőr, fehér fejes káposzta ára 7 százalékkal 284 forint/kilogrammra emelkedett a 16-24. héten az egy évvel korábbihoz képest. A drágulás itt még nem állt meg, a primőr kifutása után a szabadföldi, fehér fejes káposzta ára 44 százalékkal 258 forintra nőtt kilogrammonként a 26-37. héten az előző év azonos periódusához viszonyítva.

A primőr, vörös káposzta az előző évhez képest két héttel később, a 22. héten jelent meg a kínálatban, a piacra lépési ára pedig 400 forint/kilogramm volt, és akkor belföldi tárolási termék már nem volt jelen a kínálatban. A primőr, vörös káposzta ára 4 százalékkal 380 forint/kilogrammra emelkedett a 22-24. héten az egy évvel korábbihoz képest. A primőr kifutása után a szabadföldi vörös káposzta ára 19 százalékkal 254 forintra nőtt kilogrammonként a 26-37. héten az előző év azonos periódusához mérten.

Mit lehet tudni termesztéséről? Hogyan alakulnak az árak? A cikk folytatásában, ide kattintva kiderül.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

káposzta

káposzta termés

káposzta árak

káposztatermés