Eltűnhet a boltokból ez a magyar zöldség? Hogy készítünk ezután töltött káposztát?

Agrárszektor   
  Megosztom
Eltűnhet a boltokból ez a magyar zöldség? Hogy készítünk ezután töltött káposztát?

A fejes káposzta az egyik legsokoldalúbb zöldségféle, hiszen ehetjük édesen, sósan, savanyítva, minden az ízlésünkön múlik. Jó felhasználhatóságán kívül az ára is csábító lehetett, hiszen - egészen idáig - az olcsóbb alapanyagok közé tartozott, arról nem is beszélve, hogy az ikonikus töltött káposzta sokak kedvenc ételének számít. Az áremelkedések azonban ezt a zöldséget sem kerülték el, de ennek ellenére még mindig megfizethetőnek számít. Hogy milyen árakkal kell szembenéznünk a káposzta esetében és milyen nehézségeket kell legyőzniük a termelőknek, az az Agrárszektor cikkéből kiderül.

Az EU-ban a meghatározó élelmiszerek közé tartozik a káposzta, amit jól alátámaszt az, hogy évente átlagosan 3,6-3,7 millió tonna káposztát takarítanak be. Ugyanakkor a számok a káposzta esetében sem alakultak a legjobban

- írja az AKI.

A KSH adataiból kiderült, hogy Magyarországon fejes káposztából az elmúlt évtized legkisebb mennyisége, 37,2 ezer tonna termett 2021-ben. Hazánk fejes- és vöröskáposzta-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2021-ben, a beszállított mennyiség 6,92 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 2,24 ezer tonna került. Az idei év első fél évében az import 38 százalékkal 2,91 ezer tonnára csökkent az elmúlt év azonos időszakához képest. A behozatal is vegyes számokat mutat, így alakult az alábbi országokban:

  • Németországból 31 százalékkal 1,79 ezer tonnára,
  • Hollandiából 40 százalékkal 431,8 tonnára,
  • Spanyolországból 75 százalékkal 152,7 tonnára csökkent,
  • ugyanakkor Lengyelországból 9 százalékkal 352,1 tonnára nőtt a behozatal.
  • Az export 1 százalékkal mérséklődött, 1,97 ezer tonnát tett ki, ennek jelentős hányada a skandináv államokba (Finnország, Norvégia, Svédország) irányult.

A káposztát sem kerülte el a drágulás

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a 12. héten került a piacra a primőr, fehér fejes káposzta a tavalyinál 58 százalékkal magasabb áron. Ez 650 forint/kilogrammos kezdőárat jelentett, ami az akkor még kapható 2021. évi betakarítású termék áránál (130 forint/kilogramm) lényegesen magasabbnak bizonyult. A primőr, fehér fejes káposzta ára 7 százalékkal 284 forint/kilogrammra emelkedett a 16-24. héten az egy évvel korábbihoz képest. A drágulás itt még nem állt meg, a primőr kifutása után a szabadföldi, fehér fejes káposzta ára 44 százalékkal 258 forintra nőtt kilogrammonként a 26-37. héten az előző év azonos periódusához viszonyítva.

A primőr, vörös káposzta az előző évhez képest két héttel később, a 22. héten jelent meg a kínálatban, a piacra lépési ára pedig 400 forint/kilogramm volt, és akkor belföldi tárolási termék már nem volt jelen a kínálatban. A primőr, vörös káposzta ára 4 százalékkal 380 forint/kilogrammra emelkedett a 22-24. héten az egy évvel korábbihoz képest. A primőr kifutása után a szabadföldi vörös káposzta ára 19 százalékkal 254 forintra nőtt kilogrammonként a 26-37. héten az előző év azonos periódusához mérten.

Mit lehet tudni termesztéséről? Hogyan alakulnak az árak? A cikk folytatásában, ide kattintva kiderül.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

káposzta

káposzta termés

káposzta árak

káposztatermés