Mi folyik itt? Nem tudni, hogy mit hoz a nyár, de az elmúlt hónapokban sokan panaszkodtak rá

infostart.hu   
  Megosztom
Mi folyik itt? Nem tudni, hogy mit hoz a nyár, de az elmúlt hónapokban sokan panaszkodtak rá

Az átlagosnál 50 százalékkal több eső hullott idén májusban. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint a többletvíz egy jelentős részét sikerült visszatartani. Nem tudni, hogy mit hoz a nyár, de az biztos, hogy tavalyihoz képest most sokkal jobbak a vízállások – közölte az Infostartnak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A május 1-je és május 21-e közötti időszakban mintegy 62 milliméter, vagyis körülbelül 5760 millió köbméter csapadék hullott az országban, 21 milliméterre meghaladva az előző év időszakos éghajlati átlagát. Vagyis sokkal jobban állunk csapadékkal, mint az emlékezetesen nagyon aszályos múlt esztendőben – emelte ki az Infostartnak Siklós Gabriella.

Mindezek ellenére még mindig fennáll némi hiány a talajvízszintekben – tette hozzá a szakember. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság Magyarország területének körülbelül kétharmadán üzemeltet úgynevezett talajvíz monitoring hálózatot. Ennek mutatói alapján – területi átlagban – az említett május 1-21. közötti időszakban 7 centimétert emelkedett a talajvízszint, ami azt is jól szemlélteti, hogy a talajnak mennyire fajsúlyos a szerepe a vízvisszatartásban

– jegyezte meg a szóvivő.

Az OVF az elmúlt időszakban mintegy 6 milliárd forintos beruházás keretében fejlesztette a belvízelvezetést és a vízvisszatartást. Siklós Gabriella ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az ország földrajzi adottságai miatt egészen mások a lehetőségek a Dunától keletre, mint maga a folyó mentén, ahol nemrégiben is levonult egy árhullám.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csapadék

csapadékhiány

eső