Segítség, ellepték a kertünket a büdösbogarak! Tuti tippek, amik működnek + Videó

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Segítség, ellepték a kertünket a büdösbogarak! Tuti tippek, amik működnek + Videó

Ahogy melegszik az idő, egyre nagyobb esélye van annak, hogy a vándorpoloskák szép lassan ellepik a kertünket. Ezek a büdösbogarak ugyanis, ha nem vesszük őket időben észre őket, pár hét alatt képesek teljes katasztrófát okozni! Legyetek hát résen!

Az enyhe telek miatt minden évben egyre több van belőlük, a rossz hír pedig az, hogy a gyüttment vándorpoloskának (merthogy invazív fajról beszélünk) gyakorlatilag nincs természetes ragadozó ellensége. Nem is csoda, hiszen kinek jutna eszébe egy ilyen büdös bogarat bekapni? Ahogy beköszönt a hűvösebb idő, a poloskák elkezdik keresni az áttelelésükhöz alkalmas helyet. Fészerekben, farakásokban tanyáznak, és tucatjával próbálnak bejutni a házakba, lakásokba is. Ősszel jelennek meg tömegével, akkor szólnak róluk általában a hírek, de akinek kertje van, az tudja, hogy nyáron sincs nyugtunk tőlük. Tényleg, ahová beteszik a lábukat, ott kő kövön nem marad, egy hét alatt képesek tönkre tenni hónapok szorgalmas munkáját. A lédús gyümölcsök és zöldségek, mint a paradicsom vagy a málna, mind mehet a kukába…

Closeup on 2 different color morphs in adult Southern green shiedlbugs, Nezara virudula in the garden
A zöld vándorpoloska (Nezara viridula) növényi nedvekkel táplálkozó, a címeres poloskák (Pentatomidae) családjába tartozó kártevő rovar, inváziós faj.

Van egy rossz hírünk: sajnos tényleg mindenevő!

2002-ben bejelentés érkezett a magyar gazdáktól a hatóságokhoz, hogy furcsa bogarak lepték el a paradicsomot. A behozott minták beazonosítása megtörtént. Megállapították, hogy ez a rovar a vándorpoloska egyik kifejlődés előtti lárvaállapotában, amelyek előszeretettel fogyasztja a félérett paradicsomokat. Később kiderült, hogy a paprikát, málnát, borsót, babot és a káposztaféléket sem veti meg, és a dísznövényeket sem kíméli. Ez volt huszonegy éve, amikor először szembesültek a magyarok azzal, hogy a vándorpoloska kertészeti import növényekkel érkezhetett hozzánk is. Őshazája nem ismert pontosan, de kozmopolita fajként ma már az Antarktisz kivételével minden kontinensen ott tanyázik. (Íme, ezek a vándorpoloska különböző fejlődési stádiumai, érdemes ezzel is tisztába lenni!)

A kifejlett egyed átlagosan 50-100 tojást rak. Öt lárva stádiuma van, ezeket követi a kifejlett egyed, az imágó. Minden alakja károsít! Szívogatásuk hatására például a paradicsomon besüppedő, sárgás foltok jelennek meg.

A zöld vándorpoloska petéi
A zöld vándorpoloska petéi

Akkor most mi lesz!?

Ami biztosan segíthet, az a két három napos rendszeres ellenőrzés. Legyetek hát résen a kertben is, mert nem csak arra a növényre rakja a petéit, amit szívogatni fog, hanem gyakorlatilag bármilyen gyomon megtelepedhet. Arról, hogyan kell nyáron rendszeresen ellenőrizni a leveleket és a szárakat, itt találhattok egy videót:

@zolditok Poloskááák! Készülj tudatosan az invázió ellen! #poloska #poloskaszezon #balkonkertész #hobbikert #kert #környezetinevelés #balkonkert #kertészkedés #kártevők #kertész #kertészkedés #kertészkedésvárosban #városikert #városikertész #balkonkertészkedés #balkonkertitippek ♬ Back In Your Life (Instrumental) - Track and Field

Poloska a kertben - mit tegyünk?

A Dr. Kóbor Péter, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos munkatársa az Agrárszektornak is úgy fogalmazott, legtöbbet a megelőzés segíthet:

  • Ha a levelek fonákján apró tojásokat látunk, akkor távolítsuk el a levelet a növényről, így a következő nemzedék kikelését megakadályozhatjuk.
  • Nem-olajos permetezés: egy bio módszer, amely a poloskalárvákat elpusztítja, de hasznos rovarokat nem. Hátránya, hogy kifejlett egyedek ellen nem hatásos.
  • Ha már nagyon elszaporodtak a poloskák, akkor a kézzel gyűjtsük őket össze, majd dobjuk egy ecetes vizes üvegbe, hogy biztosan elpusztuljanak.
  • Tegyünk sűrűn szőtt zsákocskákat azokra termésekre, amiket meg szeretnénk védeni (például paradicsom), így nem tudják a poloskák szívogatni.

A szakértő kiemelte, hogy a rovarölő szerek alkalmazása a már jelenlévő állatok ellen megoldást jelenthet, azonban két szempontból problémás lehet. Egyfelől ezek nem szelektív szerek, így a környéken jelenlevő más, sokszor hasznos ízeltlábú szervezeteket is elpusztítják, másfelől, mivel ezek a rovarok főleg érésben lévő vagy érett terméseket részesítik előnyben, ezért a permetezés utáni várakozási idő sok esetben a termés elvesztését is okozhatja.

A kémiai védekezésben elsősorban az adott kultúrában engedélyezett rovarölő készítmények közül választhatunk. Ellenük hatékonynak bizonyulnak pl. a piretroidok (lambda-cihalotrin) is.

Végezetül még egy áttanulmányozható videó a témában:

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kert

vándorpoloska

poloska

invázió

kert

kertgondozás