Veszélyre figyelmeztet a katasztrófavédelem: durva vihar csap le országszerte, ezt tegyük

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyre figyelmeztet a katasztrófavédelem: durva vihar csap le országszerte, ezt tegyük

A meteorológiai előrejelzések szerint péntek késő délután viharossá válik az időjárás, erős szélre, jégesőre, felhőszakadásra is lehet számítani. Az erős szél miatt tanácsos fedett helyre vinni a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket, nehogy a szél felkapja ezeket és károkat okozzon velük. Érdemes áramtalanítani a pincét és magasabbra vinni azokat a tárgyakat, amelyekben a víz kárt tehet. Ha tehetjük, az autónkkal parkoljunk épületektől, fáktól távolabb. Ha elmegyünk otthonról, csukjuk be az ablakokat.

Ha viharosra fordul az időjárás, ne tartózkodjunk vízben, a nagyobb tavainknál pihenők vegyék komolyan a viharjelzőrendszer jelzéseit. Javasolt a vihar ideje alatt egy épületben menedéket keresni. Ne tartózkodjunk a pincében, mert felhőszakadás esetén víz alá kerülhet. Ha víz alá kerül a pince, csak akkor kezdjük kiszivattyúzni, ha már megszűnt a víz utánpótlása, nem szivárog be több víz. Ha hamarabb távolítjuk el a vizet, csak alámossuk az épületet.

Ha villámlik, javasolt számolni a villámlás és a dörgés között eltelt időt. Ha ez 15 másodpercnél rövidebb, a vihar közel van, húzzuk ki az elektromos eszközöket a konnektorból. Kerüljük a vizesblokkokat, ne fürödjünk, zuhanyozzunk, mossunk kezet. Ne fogjuk meg a csöveket, radiátorokat, fémszerkezeteket.

Akit a szabadban ér a vihar, ne álljon fa alá. Ha erdőben vagyunk, álljunk a fák törzsétől öt méterre. Ha kerékpározás közben lep meg bennünket a vihar, fektessük le a biciklit és menjünk tőle néhány méterrel távolabb. Ha semmilyen menedék nincs a közelben, guggoljunk le és érintsük össze a két sarkunkat, így a legkisebb egy villámcsapás veszélye. Ne használjunk esernyőt, a papírjainkat, telefonunkat tegyük egy nejlonzacskóba. Autóban, tömegközlekedési eszközön védve vagyunk a villámoktól, ne fogjuk meg ezek fém alkatrészeit. Ha egy fesztiválon ér minket a vihar, kövessük a biztonsági személyzet utasításait.

Ha villámárvízzel találkozunk, válasszunk másik útvonalat és kerüljük el. A villámárvizek könnyen elmozdíthatják a csatornafedeleket is. Mivel nem lehet látni, mi van a felgyülemlett víz alatt, néhány centiméteres vízbe se menjünk bele. Ha autóval térdig érő vízbe hajtunk bele, az autónk légszűrőjébe víz kerül, a jármű leáll és károsodik a motorja is. Villámárvíz esetén menjünk egy épületbe, annak is az emeletére. A sok eső szennyvizet is hozhat magával, ezért fertőtlenítsük az épületet utána.

Ha bárki bajba jutott emberrel, állattal, veszélyes helyzettel találkozik, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vihar

szél

időjárás

előrejelzés