Így védhetjük meg növényeinket a hőségben: a locsolás többet árt, mint használ?!

HelloVidék   
  Megosztom
Így védhetjük meg növényeinket a hőségben: a locsolás többet árt, mint használ?!

A pokoli hőséggel szemben hiába a sok hasznos módszer, ha nem nevelünk szárazságnak ellenálló növényeket. Az éghajlatváltozással a következő évtizedekben nem az lesz a kérdés, kialakul-e aszály, hanem, hogy az milyen mértékű lesz. Ezért a gazdáknak és hobbikertészeknek egyaránt készen kell állniuk a problémára. A hőség elleni felkészülés pedig a kedvező talajélet és a kiváló vízmegtartó-képesség biztosításánál kezdődik. Ebbe beletartozik az alapos talajművelés (pl. a föld alapos és mély átforgatásával az összetömörödött talaj is elkerülhető), a pihentetés (vetésforgó alkalmazásával), a körültekintő öntözés (korszerű vízgazdálkodás) és a kiegyensúlyozott talajösszetétel támogatása.

A gyakori locsolás egyik következménye lehet a talajszerkezet leromlása. A túl nagy intenzitással és magas vízadagokkal végzett öntözés, különösen fedetlen talajokon, azok szerkezetének rombolásával jár. A talaj eliszapolódik, száradás után pedig cserepesedik. Ezzel gyakran jár együtt még a homokos talajokon is a felszín víztaszító jellege, ami részben ebből a szerkezet károsodásból fakad, de az öntözővíz magas sótartalma is elősegítheti. A következő eső vagy öntözés esetén a víz elfolyik, nem jut a talaj mélyebb rétegeibe. Az öntözővízbe adagolt probiotikum önmagában már nem lesz képes a jó talajszerkezetet létrehozni, arra talajművelés hivatott, azonban a felső szint víztaszító jellegét képes orvosolni a fermentumban megtalálható biodetergensek révén

- figyelmeztetett Dr. Hidas András, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, egyetemi docens.

Szárazságnak ellenálló növényt kell nevelnünk

A Greenman Kft. szakértője már évtizedek óta kutatja a témát. Tapasztalata szerint a csapadékszegény időszakban még a légköri aszály is súlyos károkat okozhat, mely ellen csak egy fejlett gyökérzettel rendelkező növény képes védekezni:

Nagy melegben, csapadékszegény időszakhoz társulhat egy további csapás, az alacsony levegő páratartalom! Ez olykor még az öntözött területeken is sanyargatja a növényeket, mivel nem képesek annyi vizet felvenni, amennyit a hőség és a száraz levegő miatt párologtatva elveszítenek. Ilyenkor a megfelelő fejlettségű gyökérzet akkor is életmentő lehet, ha vízben áll a növény.

Egy aszálytűrő növényhez a szerteágazó, erős és ami a legfontosabb: mélyre nyúló gyökérzet a kulcs, így a növény a talaj azon rétegeiben is eléri a vizet, ahol az aszály már kevésbé érezteti a hatását. Ezen kívül ellen kell állnia a hőséggel járó UV stressznek is. Erre viszont ösztönöznünk kell, melyre részben szintén a probiotikumok alkalmazása a megoldás.

A nagy hőséggel és szárazsággal gyakran jelentkezik a felhőtlen ég, alacsony páratartalommal, ami az UV sugárzást akadálytalanul átengedi. Számos kultúrában szükség van az árnyékolásra, különben a levelek, gyümölcsök perzselődhetnek. Az UV stressz ellen némi támogatást nyújthatnak a probiotikumok fermentumában levő antioxidánsok, ugyanis az UV fő károsító hatása intenzív oxidációs folyamatokban jelentkezik a növények szöveteiben, sejtjeiben.

Milyen lesz a 2023-as aszályhelyzet?

A tavasz Magyarországon idén jóval csapadékosabb volt a megszokottnál: a csapadék mennyisége 161,9 mm volt, ami jelentősen több, mint a 30 éves átlag (139,1 mm). Részben ezért a szakemberek nem számítanak olyan súlyos aszály okozta kárra, mint tavaly. A kedvező jóslat nem teljesen érvényes viszont az ország egészére nézve: ahogy arra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelentése felhívta a figyelmet, az Alföld több pontja már májusban megérezte az aszály kedvezőtlen hatásait, a legszárazabb részek továbbra is itt vannak, az Országos Meteorológiai Szolgálat aszályindexe szerint is. Mindenesetre sosem árt időben felkészülni a szárazabb, csapadékmentesebb napokra, mint amilyenek a mostaniak is!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

növények

szárazság

aszály

szárazságtűrő növények

locsolás