Ezt rontja el a legtöbb hobbikertész: nem is tudják, de ettől a legtöbb virág elpusztulhat

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt rontja el a legtöbb hobbikertész: nem is tudják, de ettől a legtöbb virág elpusztulhat

Ültetéskor talán bele sem gondolunk, hogy a virágföld szerepe mennyire összetett és fontos: a növény ezen keresztül jut hozzá a vízhez, a tápanyagokhoz, az oxigénhez, és a föld biztosítja azt a közeget, amiben a gyökerek megkapaszkodhatnak. Minden növény más és más virágföldben érzi jól magát, éppen ezért a vásárlás előtt fontos, hogy utánajárjunk annak, hogy milyen típust kell vásárolni annak érdekében, hogy a növény egészségesen tudjon fejlődni, ellenálló legyen a betegségekkel szemben és nem utolsósorban gyönyörűen virágozzon. Ebben segítünk most egy kicsit.

Függetlenül attól, hogy a növények a földben vagy konténerekben nőnek, a kerti növények túlnyomó többségénél a talajigények "nedves, de jó vízelvezetésű talajt" írnak elő. Ez azt jelenti, hogy a talaj nem ázik vízben, nem tocsog, jól elvezeti a föld, de még így is a talaj enyhén nedves marad. Szerencsére a jó vízelvezetésre tervezett modern virágcserepekkel, konténerekkel, ládákkal ezt könnyen elérhetjük.

Mindannyian tudjuk, hogy a különböző típusú növényeknek eltérő lehet a talajnedvesség-igénye. Általános szabály, hogy a legtöbb virágzó egynyári növény nem szereti, ha a talajuk túlságosan kiszárad; a pozsgás növények jobban szeretik, ha a talaj kissé száraz; a zöldségek – különösen a lédúsak ( paradicsom , uborka , dinnye) – olyanok, mint a talaj, amelyet folyamatosan nedvesen kell tartani. Egyes gyógynövények ( bazsalikom , rozmaring, kakukkfű, kapor, oregánó, koriander) akkor vannak a legjobban, ha a talaj kiszárad az öntözések között, ez fokozza ízüket. Más gyógynövények, mint például a petrezselyem , a zsálya és a metélőhagyma , jobban szeretik a nedvességet.

Válasszuk ki a megfelelő talajt

A virágföldgyártók számos különböző talajkeveréket kínálnak, hogy leegyszerűsítsék a dolgunkat. Az "általános virágföld" címkével ellátott termékek célja, hogy a legtöbb növény által kedvelt "nedves, de jó vízelvezetésű" minőséget biztosítsák. A „kaktusz és pozsgás növények” címkével ellátott virágföldek homokot tartalmaznak, amely gyorsabban elvezeti a vizet, ideális környezetet biztosítva a száraz körülmények között virágzó növények számára. Előfordulhat, hogy más virágföld-keverékeket is zöldségtermesztésre alkalmasként hirdetnek – ezeket a keverékeket úgy alakították ki, hogy valamivel jobban felszívják és megtartsák a vizet, mint a hagyományos virágföldek.

A „nedvességszabályozás” címkével ellátott talajok általában nagyobb százalékban tartalmaznak tőzegmohát , kókuszrostot és egyéb nedvesítőszereket. Állítólag "megakadályozzák a túlöntözést és az alulöntözést", de valójában a nedves talajt igénylő növényekhez, például zöldségekhez és egynyári virágokhoz a legalkalmasabbak.

Ügyeljünk arra, hogy egyes virágföldek idővel felszabaduló műtrágyákat tartalmaznak. Nincs ezzel semmi baj, feltéve, hogy a tápanyagok megfelelőek a nevelni kívánt növényekhez. Ha előre trágyázott virágföldet használunk, nem kell vízben oldódó növényi táppal trágyáznia a növényt.

A ládák földdel való feltöltése a kerti ágyásokból vagy a kereskedelmi forgalomban kapható "kerti talaj" címkével ellátott termékekkel több okból nem ajánlott. A kerti talaj nem biztosít megfelelő vízelvezetést vagy levegőztetést, túl nehéz és sűrű, könnyen tömörödik, a kerti ágyásokból közvetlenül vett talaj pedig szennyező anyagokat tartalmazhat, például a talaj által terjesztett betegségeket, rovarkártevőket és gyommagvakat.

Általános virágföld, az univerzális választás

A legismertebb virágföldtípus az általános virágföld, amely a legszélesebb körben, kül- és beltérben, zöld és virágos növényekhez egyaránt használható földkeverék. Összetevője leggyakrabban tőzeg, perlit, komposzt és trágya, ami szerencsés esetben egy minőségi földkeveréket eredményez – ugyanakkor gyakran megesik, hogy a piacon fellelhető általános virágföldek annyira silány minőségűek, hogy szinte csak tőzegből állnak, legrosszabb esetben pedig fertőzöttek is, ami a növény pusztulásához vezethet.

Milyen a jó virágföld?

Általában a jó virágföldre a következőket mondhatjuk el:

  • laza szerkezetű, segíti a növény gyökerének megfelelő szellőzését
  • jó víztároló képességű
  • a gyökereket tápanyaggal látja el (ásványi sók, mikro-és makroelemek)

Virágföld típusok, fajták

A Praktiker szakemberei szerint, több fajta közül is választhatunk. Ültetésnél, átültetésnél akkor járhatunk sikerrel, ha előre tájékozódunk, milyen talajt igényel az adott növény fajta. A szobanövényeknek is jellemzően más-más föld típusra van szükségük.

Muskátliföld

Az egynyári növények, különösképpen a muskátli félék számára létrehozott földkeverék. Az egyik legnépszerűbb virág, amelynek a cserepébe, ládájába ezt érdemes használnunk a muskátli, innen is kapta a nevét. A muskátli kifejezetten magas tápanyagigényű növény, amely egyszerre fejleszti leveleit és virágait. Nagy előnye a muskátliföldnek, hogy ha ezt használjuk, akkor nem kell tápoldattal ellátnunk egynyári növényeket.

Palántaföld

Zöldségföld néven is ismert ez a földkeverék, amely ideális palántázáshoz. Jellemzője, hogy lazább szerkezetű, a magból frissen kikelt növénykék ezáltal nagyobb eséllyel tudnak gyökereket növeszteni benne. A palántaföld emellett rendkívül gazdag tápanyagokban, hogy kiszolgálja a zöldségeket fejlődésük korai, intenzív szakaszában.

Palántaföldet otthon szakszerűen az alábbi összetevőkből keverhetünk ki:

  • 1 rész perlit
  • 1 rész kerti talaj
  • 2 rész komposzt
  • 1 rész tőzeg

A zöldségföld az általános virágföldhöz képest aránylag drága, de mivel igen kis helyen is tudunk palántákat termeszteni, nem kell belőle nagy mennyiség. Ha nem is szerzünk be ilyen speciális földet, a palántázáshoz használt ültetőközeg legyen tápanyagokban gazdag, laza, rostos szerkezetű, jó vízáteresztő, humuszos.

Ha komolyan vesszük vagy épp nagyüzemben műveljük a palántázást, érdemes tudni: nagyobb esélyünk van a sikerre, ha palántaföldet veszünk, még biztosabb, ha ez eleve sterilizált, vagy mi sterilizáljuk azt otthon. Ezzel a fertőzések jelentős részétől megóvjuk a növendék zöldségeket.

Mely növényeknek van erre szüksége? Minden palántaként előnevelt zöldség, ezek alapvetően a melegkedvelők. Így például a paradicsom, paprika, dinnye, karfiol, saláták, fejes és kelkáposzta.

Savanyú föld

Bizonyos fák, bokrok csak savanyú földben fejlődnek megfelelően, más típusú talajban - mivel nem kapnak elegendő tápanyagot - a fejlődésük megreked. A savanyú kémhatású föld idehaza viszonylag ritka, ezért azoknak a növényeknek, amelyek ezt igénylik, ki kell egészíteni a földjét. Szabadföldi nevelés esetén ha savanyú földdel töltjük meg a növény ültetőgödrét, a talaj átmosódása miatt azt a későbbiekben is pótolni kell.

Nincs savanyú földünk? A savanyú PH érték felé vihetjük el a föld kémhatását - többek közt - fenyőtűlevél, fenyőkéreg hozzáadásával. A virágföldeket kategorizálják savasság-lúgosság szerint, erre a következő szekcióban térünk ki. Mely növényeknek van erre szüksége? Rododendron, azalea, bóbita cserje, magnolia, páfrányok

Tőzeg

A földkeverékek nélkülözhetetlen alkotóeleme. Mocsaras, lápos területek elhalt növényeinek maradványa. Rostos szerkezete révén rendkívül jó vízmegkötő, és elősegíti, hogy a talaj megfelelően levegőzzön. A tőzegnél - illetve a tőzeggel erősen dúsított talajnál - pár dologra ajánlott figyelni: különleges szerkezete révén nehezen nedvesedik át, ezért többszöri öntözésre van szükség. Sőt akár vízbe is állíthatjuk egy időre a cserepet, hogy a növény megkapja azt a vízmennyiséget, amire szüksége van. Ez a talaj típus nem vagy alig tartalmaz tápanyagokat, így oda kell figyelni a pótlólagos bevitelre. Erre ideális a műtrágya, a tápoldatok vagy a lombtrágyák használata. Ideális az enyhén savanyú közeget preferáló örökzöldekhez, cserjékhez. Homokos és más kötött talaj fajták lazításához.

Orchideák ideális talaja

Az orchidea gondozása nem boszorkányság, ám mindenképpen a neki való közegbe helyezzük. Mivel az orchideák többsége eredetileg fán él, ezeket a körülményeket kell reprodukálni a cserépben is. Lényegében csak a gyökerei megkapaszkodásához kell ennek a gyönyörű virágnak közeg. Az orchideák számára kifejlesztett speciális – enyhén savanyú – ültetőközeg rostos tőzegből, fenyőkéregből, kókuszrostból áll, amihez a jobb minőségű termékek esetén ásványi anyagokat is kevernek. Az ültetőközegbe kevert sphagnum moha például lágyítja, savanyítja a tárolt vizet, gondoskodik a folyamatos nyirkosságról, míg a faszén a növekedéshez szükséges nyomelemeket tartalmaz, megköti a káros anyagokat, ezzel pedig megakadályozza az ültetőközeg rothadását. A speciális virágföld biztosítja a szükséges nedvességet, miközben a léggyökerek is szabadon maradnak.

Kaktuszföld

Ennek a földnek a pH értéke 6 – 7,0 között mozog. Mely növényeknek van erre szüksége? Kaktuszfélék és pozsgások

Nem csak a virágföld számít!

Egyre népszerűbbek az úgynevezett ültetőládák, vagy más néven magaságyások, amik megkönnyítik a hobbi kertészek dolgát, főleg az olyan területeken, ahol a talaj nem igazán termékeny vagy túl nagy a szárazság. A magaságyás többek között azért is praktikus találmány, mert a palántázás és egyéb munkák közben nem kell a földön térdelni, az ide ültetett növények gondozása egyszerűen kényelmesebb, továbbá mi magunk tudjuk összeállítani a növényeinknek leginkább megfelelő talajszerkezetet. És persze az sem utolsó szempont, hogy akár mi magunk is könnyen megépíthetjük.

A konténeres szabadtéri kertészkedésnek számos előnye van, de vannak kihívásai is. Az egyik ilyen kihívás a helyes öntözés – ez elengedhetetlen a növények egészségének biztosításához. Míg a legtöbb kertész aggódik a növények alulöntözése miatt, a valóság az, hogy ugyanolyan könnyű túlöntözni, és túl sok vízzel elfojtani a növényeket. Főleg, ha ilyen hatalmas ládákba veteményezünk. Még többet itt olvashatsz róluk, ide kattintva.

Mindent összevetve: tájékozódj ültetés előtt!

Ahhoz, hogy gyönyörködhessünk majd jól fejlett, virágzó növényeinkben, illetve egészséges, jól termő növényeink legyenek, alapvető, hogy figyelembe vegyük azok igényeit föld szempontból is. Érdemes a fenti föld típusok közül a megfelelőt választani, de még további speciális keverékekkel is találkozhatunk, amiket kipróbálhatunk, például tavi növényeknek való földdel vagy fűszernövényfölddel. Ha arról se feledkezünk meg, hogy a virágföldet időről időre feljavítsuk - például komposzttal -, akkor már sokat tettünk kedvenc növényeinkért.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ültetés

virágföld

virágföld fajtái