Több tízezreket bukhatnak a hobbi kertészek: ezt sokan nem is tudják szobanövényeikről

HelloVidék   
  Megosztom
Több tízezreket bukhatnak a hobbi kertészek: ezt sokan nem is tudják szobanövényeikről

A legtöbb szobanövény nem igényel hatalmas odafigyelést, és nincs szükségük különleges bánásmódra, így még egy hétköznapi hobbi kertész is életben tudja őket tartani. Sőt, a megfelelő gondozás mellett minden növény boldogabb és egészségesebb életet élhet lakásunkban. Hogyan? Most ennek jártunk utána.

Annak érdekében, hogy szobanövényei növekedhessenek, virágozhassanak – és ne csak túléljenek –, ismernünk kell az igényeiket. A marthastewart.com egyik cikkében most arról olvashattunk, melyek azok a praktikák, melyek boldogabbá tehetik szobanövényeinket. Ezeket a professzionális tippeket megfogadva, sokkal sikeresebb kertészek lehetünk, mit azt képzeltük volna.

Tisztítsd rendszeresen növényeid

Ugye, milyen felfrissültnek érzed magad zuhanyozás után? Ugyanez igaz a növényeidre is. A szobanövények zuhany alá helyezése – vagy ha túl nagyok, akkor a levelek puha, nedves ruhával való áttörlése – az egyik legjobb dolog, amit tehetünk, hogy boldogok és virágzók legyenek.

Amikor letöröljük vagy permetezzük a növényeket, eltüntetjük a leveleken esetleg megtelepedő kártevőket, és eltávolítjuk a felgyülemlett port. Ez a porréteg szűrőként működik, így csökkenti a növények számára elérhető fény mennyiségét. Ezért is kell figyelnünk erre.

A vízelvezetés javítása

Mivel a cserepes növényeket kevesebb talaj veszi körül, mint a földbe vetett növényeket, fontos gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről . Éppen ezért a cserepes virágoknak lehetővé kell tennie, hogy a víz elfolyjon a növény gyökereitől.

Sok szobanövény-tulajdonos köveket, kérget vagy más töltőanyagot ad a cserepek aljára, hogy javítsa a vízelvezetést, de ez visszaüthet. Ezek az anyagok csökkentik a vízelvezetést azáltal, hogy telítettségi zónát hoznak létre, ahol a talaj közvetlenül a töltőréteg felett telített marad. A töltőanyagok kevesebb teret jelentenek a gyökereknek a növekedéshez, és több nedvesség záródik be a talaj alsó rétegébe. Az extra nedvesség gyökérkárosodáshoz és gombás betegségekhez vezethet.

Figyeld a gyökereket

Minden évben ellenőrizd a növények gyökereit, és ültesd át, ha azt látod már nem fér a régi cserépbe kényelmesen. Erről úgy bizonyosodhatsz meg, ha kicsit kicsúsztatod a növényt a cserépből és megfigyeled a földjét illetve a cserepet. Ha azt látod, hogy már a cserép alján kúszik ki a gyökér, vagy körbefutotta a cserép belsejét, akkor ideje lesz átültetni a szobanövényed, hiszen ez elősegíti az optimális növekedést és a növényed is jobban érzi majd magát.

Kombináld az új talajt a régivel

Amikor eljött az ideje a növény átültetésének, keverd össze az új virágföldet a régivel, ahelyett, hogy a régi talajt teljesen lecserélnéd. Lazítsd meg a növény gyökereit, hogy egyesítsd a két talajt az optimális vízelvezetés érdekében. Ha a gyökérgolyót egy új cserépbe tesszük, és új keverékkel vesszük körül, a kétféle föld eltérő mértékben képes megtartani a nedvességet, ami később gondot okozhat.

Próbáld meg az öntözést alulról

Ha általában felülről öntözöd a növényeket, akkor a rothadás veszélyének teszed ki őket.Ha alulról akarjuk öntözni a növényeket, érdemes egy praktikát kipróbálni: engedjünk egy kis vizet a kádba és tegyük bele a cserepeket körülbelül 15 percre. Ez lehetővé teszi, hogy a talaj felszívja a nedvességet az edény vízelvezető nyílásain keresztül. Az alulról öntözés a száraz vagy hidrofób talaj jobb hidratálásához, mélyebb gyökérnövekedéshez és a gombás betegségek kockázatának csökkenéséhez vezet.

Ismerd meg a fényviszonyokat

Annak ismerete, hogy milyen fényviszonyokra van szüksége szobanövényének – és milyen körülményeket biztosít otthonunk – elengedhetetlen a boldog, egészséges növények felneveléséhez. Állapítsuk meg, hogy ablakaink világos vagy alacsony, közvetlen vagy közvetett megvilágítást biztosítanak-e, majd párosítsuk a növényeket a megfelelő helyükkel. A tökéletes hely megtalálása fényviszonyok mellett gyakran próba- és hibafolyamat. Ha a lombozat kezd kifehéredni, vagy barna ropogós szélei képződnek, akkor a növény valószínűleg túl sok fényt kap. Ha a növény nem tud új levelet hozni, vagy a levelek elvesztik élénkségüket, próbáld meg növelni a fény időtartamát vagy intenzitását a növény számára.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szobanövény

szobanövény gondozás

szobanövények

gondozási tippek

kertészeti tippek

kertészkedés

beltéri kertészkedés