Kiderült, mennyire nagy probléma a hazai folyók alacsony vízállása: megszólalt a Vízügy

MTI   
  Megosztom
Kiderült, mennyire nagy probléma a hazai folyók alacsony vízállása: megszólalt a Vízügy

Nem rendkívüli, hogy október végén alacsony a folyók vízállása, és ismét látszik a Dunában Budapestnél az Ínség-szikla - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Azt írták: ahogy a Duna vízállása a budapesti vízmércén 95 centiméternél alacsonyabb értéket mutat, a közbeszédet foglalkoztatni kezdi a folyóból a Gellért-hegy lábánál, a Szabadság-hídtól 60-70 méterre északra, a meder szélétől nagyjából 5 méterre előbukkanó, úgynevezett Ínség-szikla csúcsa. Ennél még kisebb, körülbelül 72-75 centiméter körüli vízszintnél már az is látható, hogy nem több kisebb szirtből áll, hanem összefüggő karéj.

Hozzátették: a sziklaképződmény megjelenése nem rendkívüli, a meleg nyarakat követő alacsonyabb vízállású - úgynevezett "kisvizes" - őszi időszakokban 2000 óta 15 olyan év volt, amikor megmutatta magát, néha több hónapon keresztül is. 2018. október 25-én a vízállás negatív rekordot döntött, mindössze 33 centiméter volt, ezt követően 2022 augusztusában bukkant ki ismét a szikla.

Budapesten, a Vigadó téri vízmércén a sokéves (1901-2022) átlagos vízállás 301 centiméter. Az elmúlt kilenc hónap alapján 2023 az átlagosnál szárazabb évnek mutatkozik, így nem meglepő a szirt újabb megjelenése

- írták, hozzátéve, péntek reggel 78 centiméter volt a Duna vízállása Budapestnél, így továbbra is egybefüggően látszik a sziklaszirt.

A vízügyi főigazgatóság közleményében kitért arra is, hogy az elmúlt csapadékszegény időszak következtében a magyarországi vízfolyások "többnyire igen alacsony mederteltségűek". Az így kialakuló vízállás eddig egy folyón, a Szamoson múlta alul a valaha mért legkisebb vízállást, az új negatív rekord Csengernél október 10-e óta mínusz 147 centiméter.

Hozzátették: a Duna és a Tisza magyarországi szakaszán több helyütt is 20-30 centiméterrel megközelítette a jelenleg érvényes legkisebb vízállást, de ez ilyenkor, a hidrológiai újév - november 1. - előtt pár nappal nem szokatlan.

Ezekben a napokban azonban már egy ciklon alakítja Európa időjárását, amely erőteljes melegedést, és helyenként akár kiadós mennyiségű csapadékot is jelenthet. Ennek következtében a Duna és mellékvízfolyásainak jelenlegi stagnáló, enyhén apadó vízjárása enyhén áradó lesz, néhány deciméteres vízszintemelkedés valószínű. A Tisza vízgyűjtőjén várható csapadékmennyiség kevesebb, így a vízszintemelkedés mértéke is kisebb lesz

- írták.

A vízügyi főigazgatóság közölte, a következő napokban még a negatív rekordhoz közeli, azt 30 centiméternél jobban megközelítő vízállás valószínű a Lajtán, a Rába felső szakaszán, a Sión, a Szamoson és a Zagyván Jászteleknél.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

országos vízügyi főigazgatóság

folyók

vízállás