Eltűnhetnek a csillagok az égről: hamarosan ezt láthatjuk csak szabad szemmel

24.hu   
  Megosztom
Eltűnhetnek a csillagok az égről: hamarosan ezt láthatjuk csak szabad szemmel

Nem ugyanazt az éjszakai égboltot látjuk, mint elődeink, hiszen a fényszennyezés miatt fokozatosan halványulnak a természetes égi objektumok. Nemcsak a felszíni infrastruktúra problémás, hanem a műholdak egyre növekvő száma is. A csillagok elvesztése lehetetlen helyzetbe hozza a kutatókat, a kultúránkra is hat, a hatalmas műholdflották ráadásul elképesztő hatalmat adnak tulajdonosaiknak, írja a 24.hu

Az éjszakai égbolt ősidők óta ejti ámulatba, illetve segíti az emberiséget: eleink már az írás megjelenése előtt is meséltek a csillagok történeteiről, az égitestek megfigyelése utóbb a legkorábbi tudományok egyikévé fejlődött, a fénylő pontok pedig a tájékozódást és az idő mérését is jelentősen megkönnyítették. A gyermektől a költőn és tudóson át a hajósig évezredek óta gondolkodásra készteti fajunkat az éjjeli égbolt látványa.

Csakhogy miként egész világunk, úgy egünk is átalakulóban van, modern technológiánk teljesen átrajzolja. Olyannyira, hogy egyes számítások alapján hamarosan minden 15. égi pont műhold lehet, a csillagok pedig már néhány évtizeden belül teljesen láthatatlanná válhatnak.

Ma már gyakorlatilag csak a legelszigeteltebb helyszíneken, például az óceán közepén élvezhetjük úgy az ég látványát, mint elődeink – ki tudja, még pontosan meddig.

Az átalakulásnak akár pszichológiai hatásai is lehetnek. Szakértők a közelmúltban külön kifejezést dolgoztak ki arra az érzetre, amelyet az éjszakai ég látványának elvesztésével tapasztalunk: ez a nosztalgia mintájára megalkotott noktalgia, az éjszaka hiánya miatti fájdalom, gyász szava.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

csillagos égbolt

csillagok

műholdak

éjszaka

égbolt