Rejtett veszélyeket hordoz a téli fagy: erre vigyázz, ha odakint tartod állataidat

MTI   
  Megosztom
Rejtett veszélyeket hordoz a téli fagy: erre vigyázz, ha odakint tartod állataidat

Az alacsony hőmérséklet számos állatfajra jelentős hatással lehet, beleértve a háziállatokat, a haszonállatokat és a vadon élő állatokat is, ezért ebben az időszakban fokozott figyelmet igényelnek - hívta fel a figyelmet Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos csütörtöki közleményében.

Azt írta, a tél beköszöntével egyre hidegebb idő érkezik, és ezzel együtt nő az állatokra nehezedő kihívások száma. Az állatok, különösen azok, melyek kint élnek, különleges figyelmet igényelnek a mínuszokban.

A hideg időjárás számos veszélyt rejthet magában kedvenceinkre nézve, és ebben az időszakban kifejezetten fontos, hogy mindannyian tegyünk az állatok védelméért

- tette hozzá a kormánybiztos.

A közleményben Koska Hedvig állatorvos ismertette, a hipotermia (alacsony testhőmérséklet) és a fagyás (testrészek fagyás miatti károsodása) komoly veszélyt jelenthetnek, különösen a rövidebb szőrű vagy kisebb testű állatoknál. A hideg továbbá fokozhatja a meglévő egészségi problémákat, például az ízületi gyulladást. A hipotermia és a fagyás kockázata mellett a hideg időjárás növelheti a légúti betegségek előfordulását is, különösen zsúfolt körülmények között - tette hozzá.

Megváltozhat az állatok viselkedése, ha fáznak

Hűvös időben az állatok viselkedése is megváltozhat. Számos állat több időt tölt pihenéssel, kevesebb energiát használva. Ebben az időszakban fontos biztosítani a megfelelő táplálékot és a menedéket az állatok számára, hogy fenntarthassák testhőmérsékletüket és energiaszintjüket. Kiemelten fontos, hogy az állattartók megfelelő előkészületeket tegyenek a hideg időszak beköszöntével. Ez magában foglalja a megfelelő szigetelésű vagy fűtött menedékek biztosítását, valamint a rendszeres állatorvosi ellenőrzéseket, különös figyelemmel a hideg időszakban fokozottan érintett egészségi problémákra.

Gondoskodjunk arról is, hogy folyamatosan hozzáférjenek a friss ivóvízhez. Ez létfontosságú, mivel a 0 fok alatti hőmérsékletben a víz megfagyhat, ami megakadályozhatja az állatokat a szükséges hidratáció elérésében

- tették hozzá.

Az élősködők télen is veszélyt jelentenek

Bár sokan azt gondolják, hogy télen a külső élősködők eltűnnek, ez nem teljesen igaz - emelte ki az állatorvos. Egyes élősködők, mint például a kullancsok, továbbra is aktívak maradhatnak enyhe téli időjárási körülmények között. Ezért fontos, hogy az állattartók rendszeresen alkalmazzanak megelőző kezeléseket, például a külső élősködők elleni szereket, hogy megóvják kedvenceiket a paraziták terjesztette fertőzésektől - jegyezte meg.

A téli hónapok beköszöntével különös figyelmet kell fordítanunk a menhelyeken élő állatokra is

- hangsúlyozta a kormánybiztos.

A hidegben az állatok nagyobb energiát igényelnek a testhőmérsékletük fenntartásához, mely különös kihívást jelenthet az állatmenhelyeken. A közösségi összefogás kulcsfontosságú a civil állatvédő szervezetek és az általuk gondozott gazdátlan állatok megsegítésében. Mindenki segíthet, legyen szó anyagi támogatásról, önkéntes munkáról, vagy csak a társadalmi tudatosság növeléséről - áll a közleményben.

Minden kis hozzájárulás számít, és közösen sokat tehetünk az állatok jóllétéért a téli hónapokban is. Az állatok iránti megfelelő gondoskodás mindannyiunk felelőssége. A hideg hónapokban különösen fontos, hogy az állatok számára biztosítsunk megfelelő védelmet és támogatást

- fogalmazott Ovádi Péter.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

állatok

háziállat

haszonállat

vadállatok

kert

fagy

tél

állatvédelem