Kertünk éke lehet, mégis veszélyes az ültetése: mindent kipusztít maga körül ez a növény

HelloVidék   
  Megosztom
Kertünk éke lehet, mégis veszélyes az ültetése: mindent kipusztít maga körül ez a növény

Az aranyvesszőfajokkal látszólag semmi gond nincs. Valójában azonban hazánk legnagyobb ökológiai károkat okozó inváziós fajai közé tartoznak. Persze nem a saját hibájukból - írja a greendex.hu.

Ahogy a portál tudományos válaszában áll:

a hangyaboglárkák alapvetően gyepi életközösségek fajai, a gyepeket pedig egy sor tényező veszélyezteti. Ezek egyike a felhagyás a gyepgazdálkodással, illetve a beszántás, a talajbolygatás. Az aranyvesszők számára így kedvezőbb körülmények jönnek létre, és ha eljutnak a területre valahogy, viszonylag gyorsan nagy tömegben lephetik el a gyepet. A hangyaboglárkák létfontosságú tápnövényei így megritkulnak, vagy akár ki is szorulnak a területről.

Ezért az aranyvessző-állományok elterjedése kedvezőtlenné teszi a körülményeket azoknak a hangyáknak, melyek szintén elengedhetetlenek (pótszülőként vagy táplálékként) a hangyaboglárkák számára. Ez pedig azt eredményezi, hogy élőhelykezelés (legeltetés, kaszálás) hiányában az aranyvesszők terjedése számos fajt részben vagy teljesen kiszorít. Végül a korábban gazdag élőhelyből jellegtelen, fajszegény, már-már monokultúra jön létre.

Egyéni szinten épp ezért érdemes előnyben részesíteni az őshonos fajok telepítését a kertünkben, illetve minél inkább helyi termékeket vásárolni

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

aranyvessző

aranyvessző fajták

invazív faj

invazív fajok

inváziós fajok

inváziós növények